Početna Vesti Obaveštenja Zavirite u slikovnicu „Polazak u školu“

Zavirite u slikovnicu „Polazak u školu“

1965
0
Polazak u školu

Slikovnica preklapalica Polazak u školu Simeona Marinkovića i Dušana Pavlića trinaesta je knjiga u ediciji slikovnica o maloj Ani Šta sve Ana zna…, koja je namenjena najmlađim čitaocima.

Iz najnovije knjige Polazak u školu deca će naučiti bitna pravila ponašanja koja su u vezi sa ovim važnim događajem. Mali čitaoci će saznati da je važno da ujutru ustanu na vreme, da se sami spreme i obuku, kao i da doručkuju pre polaska u školu. Naučiće da na času treba biti pažljiv, slušati druge i tražiti reč podižući ruku. Otkriće da u školi postoji biblioteka, divno mesto na kojem Ana provodi vreme. Osim pravila koja važe na časovima, deca će, uz Aninu pomoć, saznati i neka važna pravila ponašanja tokom igre u školi. Pročitaće da je u igri bitna saradnja i da se drugarima treba izviniti ako negde pogreše.

Priprema deteta za polazak u prvi razred izuzetno je značajna kako bi to bio ne samo važan već i srećan događaj. Vedrim ilustracijama i jasnim savetima ova knjiga može pomoći detetu da bolje prihvati školu i da se lakše snađe u njoj.

Nova knjiga Polazak u školu dobra je prilika da deca upoznaju Anu Lukić, ukoliko je već nisu srela u nekim od prethodnih knjiga iz edicije Šta sve Ana zna… Ana je devojčica koja brzo i lako stiče dragocene navike potrebne za bolji, lepši i zdraviji život. U prethodnim knjigama Ana se bavila sportom, uživala je u prirodi, pokazala je da voli čistoću oko sebe i da vodi računa o zdravoj ishrani. Ukazala je najmlađima na važnost odmaranja i opuštanja posle napornog rada, kao i negovanja skladnih odnosa među prijateljima. Najmlađima je dosad dala mnogo saveta u vezi s drugarstvom i objasnila im je šta sve treba da znaju da rade u kući.

Na početku svake knjige iz ove edicije nalazi se poruka odraslima psihologa dr Nade Korać, koja služi kao malo uputstvo roditeljima za zajedničko čitanje. Dok čitate ovu knjigu detetu, razgovarajte s njim o tome šta piše u njoj, pažljivo slušajte dečja pitanja, pošteno se trudite kod odgovora, ne izbegavajte da kažete ne znam, ponekad pitajte: A šta ti misliš da to znači…? kako biste proverili koliko dete razume ono što je pročitano i šta misli o tome. Čitanje treba da bude prilika za bolje međusobno upoznavanje, druženje i uživanje.

Velika popularnost edicije Šta sve Ana zna… ne samo kod nas već i u inostranstvu (knjige su prevedene na deset jezika) govori u prilog tome da su autor i ilustrator našli pravi način za nenametljivo i zanimljivo predstavljanje važnih pravila u vezi sa odrastanjem. Sva Anina pravila data su u ovim preklapalicama kao neka vrsta zagonetke – prvo se postavlja pitanje, a onda se otkriva skriveni odgovor. Tako se, kao i u drugim knjigama preklapalicama, čitanje pretvara u igru pitanja i odgovora, što olakšava detetovu identifikaciju s vedrom Anom i uvodi ga u svet odraslih na pravi način – putem odgovornosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here