Početna Porodica Saveti Zavisnost od interneta kod mladih i kako je zaustaviti?

Zavisnost od interneta kod mladih i kako je zaustaviti?

823
0
Zavisnost od interneta

Zavisnost od interneta i modernih sredstava komunikacije među vodećim je bolestima zavisnosti kod mlađe populacije. Dok mnogi roditelji ovu pojavu ne posmatraju kao problem, situacija je ozbiljna. Deca su u sve mlađem uzrastu izložena ekranima mobilnih telefona i računara. Posledično javljaju se problemi sa razvojem govora, socijalizacijom, nošenjem sa školskim i drugim svakodnevnim obavezama.

Kao i kod svake druge bolesti zavisnosti, bitno je uočiti da vaše dete razvija zavisnost na vreme. Uloga porodice u rešavanju situacije i lečenju mlade osobe je ključna, a rana intervencija u mnogome doprinosi uspešnom okončanju zavisnosti.

U nastavku teksta govorimo o zavisnosti od interneta kod mlađe populacije – šta je, zašto se javlja, kako je prepoznati i koje korake preduzeti kada je primetite.

Šta je zavisnost od interneta?

Zavisnost od interneta javlja se kada osoba ima kompulzivnu potrebu da kontinuirano provodi mnogo vremena na Internetu, do tačke u kojoj je dozvoljeno da druge oblasti života trpe gubitke zbog ovog problema (kao što su odnosi, posao ili zdravlje). Osoba postaje zavisna od korišćenja interneta i mora da provodi sve više vremena online da bi postigla isti osećaj.

Postoji niz ponašanja koja predstavljaju zavisnost od interneta – prekomerno online kockanje i online kupovina, zavisnost od društvenih mreža, pornografskih sadržaja, zavisnost od informisanja na raznim sajtovima itd. Drugi termini za ovu zavisnost uključuju poremećaj zavisnosti od interneta i zloupotreba interneta.

Zavisnost od interneta u mnogome nalikuje na zavisnost od supstanci, kao što su droga ili alkohol. Istraživanja su pokazala da prilikom skeniranja mozga poremećaj zavisnosti od interneta i zavisnost od zloupotrebe supstanci imaju sličan neurološki otisak. 

Dok supstance stvaraju zavisnost unošenjem hemikalija koje oslobađaju moćne neurohemikalije, zavisnosti od procesa (kao što su video igre, online kockanje ili opšte korišćenje interneta) su rezultat ponašanja koje uključuje oslobađanje ovih istih neurohemikalija. 

Koji su simptomi zavisnosti od interneta?

Evo nekih uobičajenih znakova i simptoma poremećaja zavisnosti od interneta ili problematične upotrebe interneta kod mladih:

  • Zaokupljenost ili opsesija internetom. Teme razgovora su često vezane za omiljene web sajtove ili društvene mreže na kojima provode vreme. 
  • Prekomerna ili problematična upotreba interneta. Mnogo sati u toku dana provode online. Prva stvar koju čine nakon buđenja, često u toku dana i poslednja stvar pred spavanje je provera društvenih mreža i omiljenih sajtova.
  • Anksioznost, depresija ili razdražljivost kada se oduzme pristup internetu – pametnom telefonu, tabletu ili laptopu.
  • Značajne promene u obrascima ishrane i/ili spavanja. Dete postaje gojazno usled previše sedenja ili naglo gubi na težini, ne spava, iscrpljeno je, umorno.
  • Česte promene raspoloženja – od euforije do depresije.
  • Problemi u školi, kao što su loše ocene, izbegavanje domaćih zadataka, odsustvo, nezainteresovanost ili spavanje na časovima.
  • Nezainteresovanost za druge zabave ili aktivnosti u kojima su nekada uživali. Odabir da provode vreme na internetu, a ne sa prijateljima, na sportu i hobijima.
 • Prikrivanje ili laganje o količini vremena provedenog na internetu. 
 • Izolacija od grupe vršnjaka.
  • Izbegavanje obaveza, kao što su školski zadaci ili kućni poslovi u ​​korist provođenja vremena na internetu
 • Zanemarivanje lične higijene.

Kako se leči zavisnost od interneta kod mladih?

Zavisnost od interneta moguće je uspešno okončati, uz pravi psihoterapeutski pristup, a Lorijen centar ima stručno osoblje sa bogatim iskustvom u rešavanju ovog problema. Ako sumnjate da je vaše dete zavisno od upotrebe interneta, prijavom u Lorijen centar dobićete savete o koracima koje treba da napravite kako bi lečenje otpočelo. 

Pristup lečenju je individualan i zavisi od specifičnosti svakog pojedinačnog slučaja. Terapijom se mlada osoba uči kako da povrati kontrolu nad svojim životom, prepozna rizične situacije i na njih pravovremeno odreaguje. 

U lečenju zavisnosti od interneta uloga porodice je često presudna, zato se za članove porodice održavaju seanse sa psihoterapeutom, kako bi znali da odreaguju na pravi način. Ako vaše dete, brat ili sestra ima problem, bitno je da znate kakav stav da zauzmete. 

Evo opštih smernica:

 • Imajte saosećanja i ne stvarajte osećaj krivice. Zavisnost je bolest, iako ima manje fizičkih manifestacija od telesnih bolesti. Zavisna osoba nije kriva za svoj problem, a uzrok problema nikada nije crno-beo. Postoji niz složenih faktora koji ga je uzrokovao.
 • Očekujte poteškoće – promena se neće desiti odmah. Zavisna osoba će možda odbijati pomoć, zbog sramote i stigmatizacije, ili će poricati da ima problem. Pozitivno pristupite problemu i ohrabrite je. Ne očekujte da će zavisnost od interneta nestati nakon jedne seanse – podrška će zavisnoj osobi biti potrebna i nakon izlečenja.
 • Ne nasedajte na manipulacije. Mladi često odbijaju lečenje i prebacuju krivicu na roditelje. Reagujte asertivno i ne dozvolite da budete izmanipulisani.
 • Edukujte se o bolestima zavisnosti. Pokušajte da naučite što više o bolestima zavisnosti, a na seansama sa psihoterapeutom razjasnite sve nejasnoće. Na taj način ćete moći bolje da razumete i pružite podršku oboleloj osobi.
 • Krenite na psihoterapiju. Psihoterapija će vas osloboditi nagomilanog stresa i dati vam snagu da budete podrška.

Zašto je zavisnost od interneta kod mladih danas učestala?

Mladi u periodu adolescencije, u dobi između 11 i 18 godina, često razvijaju zavisnost od interneta. Tokom ovog razvojnog perioda mladi traže sopstveni identitet, pogled na život, prolaze razne unutrašnje sukobe. Ne prihvataju autoritet roditelja i nastavnika, kulturne i moralne norme društva, već pokušavaju da se prilagode društvu. To pokreće čitav niz odbrambenih mehanizama.

Javljaju se emocionalne krize, praćene promenama raspoloženja, fazama anksioznosti i depresivnog ponašanja. Mladi se protiv ovih emocija bore povlačenjem u sebe i izbegavanjem društvenih kontakata. U ovom periodu mladi su izuzetno ranjivi i sugestibilni, a internet im često deluje kao oblik oslobađanja od nametnutih normi. Mesto gde mogu da budu ono što jesu.

Vremenom, ovo može dovesti do zavisnosti. Adolescente posebno privlače nove tehnološke metode komunikacije, koje nude interakciju sa drugima i istovremeno pružaju anonimnost, utisak pripadnosti zajednici i osećaj društvene prihvatljivosti.

Prethodni članakBeograd – najpopularniji grad za život u Srbiji
Sledeći članakIdeje za opremanje muško-ženske dečje sobe

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here