Početna Porodica Tatin i mamin kutak Zdrav pristup odevanju: Kako izbor odeće može ići u prilog dobrom zdravlju

Zdrav pristup odevanju: Kako izbor odeće može ići u prilog dobrom zdravlju

703
1
odeća

Sve odluke koje donosimo u vezi sa našim životnim stilom direktno ili indirektno utiču na naše zdravlje. Poznato je da će odabir namirnica, način na koji se borimo sa stresom, kao i naše dnevne rutine neizostavno uticati na naše ukupno zdravstveno stanje. Sa druge strane, odabir odeće koju nosimo uglavnom posmatramo kao isključivo estetsku kategoriju. Interesantna je činjenica da po tom pitanju grešimo i da naši odevni izbori zapravo značajnim delom ulaze u domen zdravlja. Počev od subjektivnog osećaja povodom određenih komada, koji utiču na naše raspoloženje, pa do materijala koji imaju direktan efekat na telo, odeća koju nosimo igra značajnu ulogu u oblasti nege duha i tela. U redovima koji slede možete pročitati više o tome na koji način odabirom odevnih predmeta i kombinacija doprinosimo našem zdravlju i suprotno.

Prirodni materijali kao prioritet

Kada govorimo o uticaju odeće na zdravlje, prva i možda najbitnija stavka jeste materijal od kojeg je odeća načinjena. Ovo je činjenica kojoj se sve više daje na važnosti, ali još uvek mahom ostaje u senci trendova i pri izboru odeće imamo tendenciju da izgledu određenog komada damo primat u odnosu na samu tkaninu. Tkanine kao što su poliester, rajon, akrilno vlakno i najlon su dokazano veoma štetne po zdravlje čoveka, ali i životnu sredinu, budući da su teško razgradive. Materijali koji ne utiču negativno na zdravlje su prirodni materijali, kao što su vuna, lan i pamuk, među kojima bi trebalo birati spram vremenskih prilika.

Odabir odeće spram vremenskih uslova

Prilikom izbora odevnih kombinacija, veoma je važno uzeti u obzir godišnje doba, odnosno vremenske prilike. Jasno je da adekvatna odeća u zimskim odnosno letnjim mesecima može doprineti subjektivnom osećaju prijatnosti i predstavlja zaštitu od hladnoće ili prekomerene toplote. Prema tome, u letnjim mesecima birajte komotniju i laganiju odeću, udobne komade kao što su sportski šorcevi i pamučne majice, lanene pantalone ili lagane haljine. Zimski meseci su idealno vreme za odevne predmete od vune i slojevito oblačenje.

Krojem do udobnosti

Aktuelnost užih ili širih krojeva varira od sezone do sezone. U interesu dobrog zdravlja su svakako širi i komotniji komadi odeće, koji dopuštaju koži da diše i ujedno ne doprinose razvoju gljivica i bakterija, a takođe ne remete cirkulaciju. Suprotno važi za usku odeću. Ukoliko, međutim, široka odeća ne utiče dobro na vaše raspoloženje ili vam je prosto udobnija odeća koja bolje prati telo, birajte usku odeću koja nije načinjena od krutih materijala.

Pravim bojama do dobrog raspoloženja

Naučna je činjenica da boje utiču na našu psihu, odnosno da se uticajem svetlosti određenih boja na oko podstiče proizvodnja melatonina, te lančanom reakcijom dolazi do pozitivnog uticaja na raspoloženje. Budući da dobro raspoloženje povoljno utiče na imuni sistem, možemo govoriti o pozitivnom uticaju boja na ukupno zdravlje čoveka. Veoma je interesantna teorija o primeni boja prilikom terapije određenih zdravstvenih stanja. Uzimajući to u obzir, jasno je da prilikom odabira odevnih kombinacija možemo doprineti svome zdravlju, uklapajući boje koje odgovaraju našim potrebama u domenu zdravlja. S druge strane, ne moramo se udubljivati u teoriju o terapiji bojama ne bismo li izdvojili boje koje nam prijaju, već je sasvim dovoljno oslušnuti sebe i prepustiti se onim nijansama koje čine da se osećamo dobro.

Odeća za kvalitetan san

Nije novost da je valjan san veoma važan za održavanje dobrog zdravlja. U tom smislu, dobro je učiniti sve što je moguće da noćni odmor bude zaista odmor u svakom pogledu. Odeća koju biramo za spavanje bi trebalo da bude komotna, udobna i ako je moguće pamučna, dakle da dozvoli svojim krojem i materijalom od kog je sačinjena potpuno relaksiranje organizma. U domenu boja, preporučuju se nežnije, pastelne nijanse, koje će nas umiriti i pripremiti za fazu odmora.

Zdrav pristup odevanju podrazumeva uzimanje u obzir i estetskih potreba, koje ne moraju nužno ignorisati aktuelne modne trendove, ali koje kao osnovno pravilo ipak uzimaju lični ukus i modne sklonosti. Važno je razumeti da odeća postoji radi nas, a ne obrnuto, te je izboru odevnih kombinacija najbolje pristupiti u tom duhu. Odeću valja birati tako da ona doprinese dobrom raspoloženju, samopouzdanju, te samim time i zdravlju. Konačno, na ovaj način bi trebalo da pristupimo svim segmentima života ne bismo li imali zdravo i srećno ukupno iskustvo i osećali se kao istinski zadovoljna osoba.

1 KOMENTAR

  1. Drago mi je da ste napisali ovaj tekst, realno, premalo se paznje obraca na detalje. Deci se oblace bunde, plastika i poliester, sve za izgled, nista za zdravlje i komfor.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here