Početna Kuhinjica Ishrana dece Zdravi načini da se vaše dete prirodno razvija i smrša u pubertetu

Zdravi načini da se vaše dete prirodno razvija i smrša u pubertetu

3912
0

Pubertet je jedan od perioda u životu svakog ljudskog bića koji važi za izuzetno buran i neretko stresan, pa je potrebno decu upoznati sa onim što ih čeka i pripremiti ga na najbolji način za sve što dolazi.

Tokom ovog perioda dolazi do velikih promena, kako psihičkih, tako i fizičkih, a pošto se uspostavlja novi balans hormona, deca često imaju problem sa brojem kilograma, bilo viškom, bilo manjkom, a roditelji treba da im pomognu da ovaj period prevaziđu na najbolji mogući način.

Pripreme na vreme

Roditelji znaju da je najbitnije da dete ima poverenja u njih, a to mogu da postignu ako od samog početka sa detetom uspostave dobar odnos koji se temelji na komunikaciji i razumevanju što su ključni faktori za uspostavljanje poverenja.

Ne postoji pravi trenutak kada treba da počnete da pričate sa detetom o pubertetu i promenama koje slede. Verovatno postoji i bojazan da dete neće razumeti o čemu govorite ili da će već biti upoznato sa nekim stvarima, najčešće preko vršnjaka koji često nisu dobar izvor informacija jer je i njima sve to novo.

Već oko desete godine života možete suptilno da počnete da razgovarate sa decom. Najbitnije je da im objasnite da promene koje im se dešavaju nisu strašne i da se to ne dešava samo njima, pogotovo kada je reč o telesnim promenama.

Kako smršati, jedno je od pitanja koje nije isto za roditelje i decu, koja se sa njim se najčešće suočavaju u periodu puberteta jer veliki broj dece dobije na kilaži, ali sve to, uglavnom, nestaje kada izađu iz puberteta i razviju se pravilno.

Kako se deca razvijaju?

Dešava se da se deca tokom puberteta suočavaju sa velikom krizom i povlače se u sebe zato što misli da ih odrasli ne razumeju i da sami treba da prolaze kroz jedan od turbulentnijih perioda u životu.

Deca su preplašena, a često i postiđena. Već oko jedanaeste godine počinje značajnije lučenje hormona, a kod dečaka dolazi do mutiranja glasa što su svakako situacije sa kojima se u detinjstvu nisu suočavali.

Devojčice usled prisustva estrogena dobijaju obline, a kreću i prve menstruacije što je veoma važan trenutak u životu svake devojčice, a u ovom periodu treba obratiti i pažnju na ishranu kako bi se pravilno razvijali i zadržali optimalni nivo težine.

Ishrana u pubertetu

U pubertetu bi mladi trebalo da unose dosta raznovrsne ishrane i da vežbaju kako bi ostali u dobroj formi, a ako se bore sa viškom kilograma da ih skinu na zdrav i prirodan način. Pre svega, treba da se posavetuju sa nutricionistom, a predstavljamo namirnice koje mogu da se koristi, naravno prilagođene potrebama dece.

  • 500 gr mleka ili kiselog mleka ili jogurta
  • 40 gr sira
  • 100 gr mesa
  • 100 gr testenina
  • 200 gr hleba
  • 200 gr krompira
  • 300 gr povrća
  • 300 gr voća
  • 30 gr ulja ili maslaca ili margarina
  • 30 gr meda.

Ove namirnice mogu da se koriste u svakodnevnoj ishrani, a ako deca imaju problema sa viškom kilograma i žele da ih skinu, onda nakon konsultacija sa stručnjacima možete u ishranu da uvrstite sledeće namirnice:

VOĆE – jabuke, banane, kupine, dinje, grejprfrut, grožđe, pomorandže, breskve, kruške, ananas, šljive, maline, jagode i lubenice.

POVRĆE – pasulj, kupus, šargarepa, karfiol, celer, krastavac, zelena salata, pečurke, luk, peršun, paprike, paradajz, rotkvice, kiseli kupus, spanać, krompir.

TESTENINE – žitarice, krekeri (ukoliko ne sadrže masti), pirinač i hleb.

MLEČNI PROIZVODI – obrano mleko i jogurt.

Pubertet je važan period u životu deteta i roditelji su sigurno prave osobe koje će pomoći da sve protekne u najboljem redu. Nema potrebe da očajavate ako se dete bori sa viškom kilograma, u tom dobu sve je očekivano, ali potražite pomoć nutricioniste koji će napraviti plan ishrane i pomoći detetu da se pravilno razvija, ali i smrša na prirodan način.

 

 

 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here