Početna Zdravlje Zdravlje dece Zdravlje i nega intimnih delova tela kod dečaka

Zdravlje i nega intimnih delova tela kod dečaka

4245
0

Svaki roditelj, bez obzira da li je u pitanju prvo dete ili je već iskusan roditelj, uvek ima neku novu dilemu u vezi svog novorođenčeta. Jedna od najčešćih nedoumica jeste kako pravilno održavati higijenu i negovati intimnu regiju kod beba. U ovom tekstu fokusiraćemo se na činjenice koje svi roditelji treba da znaju kada su u pitanju zdravlje i nega intimnih delova tela kod dečaka.

Intimna higijena bebe

Bebine genitalije, kao i deo tela oko njih, morate održavati besprekorno čistim, bilo da je u pitanju devojčica ili dečak.

Kada je reč o dečacima, potrebno je naglasiti da se higijena polnog organa i pelenske regije vrši na drugačiji način nego kod devojčica. Pišu dečaka treba pažljivo oprati oko kožice, a prilikom pranja kožicu treba blago povlačiti, ali samo tako da ne dođe do otpora, jer u suprotnom rizikujete da je povredite. Kožica (prepucijum) penisa se blago povlači i penis se pere mlakom vodom, kako bi se što bolje otklonila mokraća i druge nečistoće koje se tu skupljaju i mogu da budu uzročnik neprijatnih infekcija.

Osim piše, potrebno je redovno prati toplom vodom čitavu genitalnu regiju, a zatim kožu treba dobro osušiti i namazati odgovarajućom kremom, pre nego nego što bebi stavite pelenu. Ako ste neiskusan roditelj, predlažemo vam da o kupanju beba obavezno pročitate ovaj tekst.

Povlačenje kožice kod dečaka

Kod tek rođenih beba, sasvim je normalno to što kožica ne može skroz da se povuče i odvoji od penisa. Ona će se kod velike većine dečaka sama povući do uzrasta od 3 godine. Zato nema potrebe (a i nije preporučljivo zbog mogućnosti nastanka ranica) da roditelji na silu povlače kožicu više nego što se ona sama odvaja.

Većina roditelja se zabrine kada vidi da kožica ne može uopšte da se povuče, već postoji samo mali otvor na vrhu. Ipak, ni tada nipošto nemojte povlačiti kožicu na silu, već samo treba normalno održavati higijenu i pratiti bebu kako piški. U slučaju da je mlaz kontinuiran, onda nema razloga za brigu. Međutim, ako beba ima problema  sa piškenjem, a mlaz je tanak i isprekidan, potrebno je obratiti se lekaru, jer postoji verovatnoća da je tada reč o suženju kožice, odnosno fimozi. Urolog će vam objasniti šta je fimoza i pregledati bebu kako bi utvrdio stanje i odredio način lečenja.

Crvenilo ispod kožice penisa kod dečaka

Crvenilo ispod kožice piše najčešće ukazuje na prisustvo neke infekcije. Češće se javlja kod starijih dečaka, i može da izaziva neprijatnost u vidu peckanja ili svraba. Ukoliko je crvenilo blago, ne stvara nikakve neprijatnosti i spontano se povlači ubrzo nakon pranja, infekcija nije opasna i tada samo treba malo više pažnje posvetiti higijeni. Sa druge strane, ukoliko je crvenilo izraženije i ne povlači se, potrebno je što pre konsultovati lekara koji će odrediti odgovarajuću terapiju. U lečenju fimoze se koriste steroidne i nesteroidne masti, a u težim oblicima pristupa se hirurškoj intervenciji.

Spuštanje testisa kod dečaka

Još tokom embrionalnog razvoja dečaka, negde oko sedmog meseca trudnoće, testisi se iz njegove trbušne šupljine spuštaju u preponske kanale, da bi pred sam porođaj dospeli u mošnice. Pedijatar-neonatolog tokom prvog pregleda bebe obavezno proverava da li su testisi spušteni. Isto će uraditi i pedijatar u zdravstvenoj ustanovi u koju ćete kasnije voditi bebu na redovne preglede.

Ukoliko testisi nisu u mošnicama (skrotumu), te ne znači da je nužno reč o nesuštenom semeniku (ili oba semenika). Naime, postoji mogućnost i da je reč o migrirajućim (šetajućim) testisima. Tačnu dijagnozu utvrdiće lekar (urolog), koji će nakon toga morati pažljivo da prati razvoj genitalija kod dečaka sve do definitivnog spuštanja testisa ili do početka puberteta.

Pubertet je poslednja faza u razvoju urogenitalnog trakta dečaka kada se može očekivati da pod uticajem testosterona (muškog polnog hormona) dođe do rasta mošnica i definitivnog smeštanja testisa u njih. Da bi se utvrdilo gde se tačno nalaze testisi koristi se ultrazvučna metoda, koja pomaže lekaru i u proceni veličine i drugih morfoloških karakteristika testisa.

Šta su to migrirajući testisi?

Kod nekih dečaka može se desiti da se testisi povremeno nalaze u mošnicama (skrotalnoj kesi), a povremeno u ingivinalnim kanalima. U tom slučaju, reč je o migrirajućim (šetajućim) testisima. Posebnu zabrinutost kod roditelja izaziva situacija kada, dok kupaju dečaka, napipaju prazne skrotalne kese, ali ni tada najčešeće nema razloga za strah, jer se testisi ponekad povuku zbog hladnoće.

Kriptorhizam kod dece

Kriptorhizam je patološko stanje gde se jedan ili oba semenika nisu spustili u mošnice. Iako možda mogu da deluju isto, ovo stanje ne treba mešati sa pojavom migrirajućih testisa. U slučaju da se posumnja na kriptorhizmu, potrebno je što pre se obratiti lekaru kako bi se ustanovila tačna dijagnoza i kako bi se na vreme krenuloo sa lečenjem. Kriptorhizam se leči hirurškom metodom, a sam postupak lečenja je veoma pozdan i uspešan. U kojem uzrastu dečaka i na koji način će se primeniti hirurška intervencija – određuje isključivo lekar.

Ovde je veoma važno naglasiti da kriptorhizam utiče na buduću plodnost dečaka, i da je od presudnog značaja pravovremeno dijagnostikovanje ovog stanja. Ukoliko je jedan testis zaostao u trbušnoj duplji, a lečenje nije obavljeno na vreme, u odraslom dobu opada mogućnost oplodnje, a ukoliko oba testisa nisu supšetna u mošnice i nije obavljeno lečenje, takav muškarac, na žalost, nije u stanju da ostvari potomstvo.

Vodena kila kod bebe (Hidrocela)

Kod nekih beba može se desiti da se oko testisa formira vodena kesa ispunjena bistrom tečnošću koja obuhvata testis. U tom slučaju radi se o vodenoj kili (stručno hidrocela), koja se u većini slučajeva spontano povlači i ne zahteva lečenje. Međutim, ukoliko se kila zadrži duže od jedne godine, možda će biti neophodna hirurška intervencija.

Kako prepoznati vodenu kilu kod dečaka

Roditelji lako mogu prepoznati vodenu kilu, jer je testis (ili oba) uvećan i izgleda kao da pliva u vodi. Ređe se dešava da se vodena kila intenzivira i da dođe do nastanka ingvinalne kile. Tada se, osim uvećanog testisa, može primetiti i otok u preponskom delu. U ovom slučaju, neophodno je dete odvesti kod lekara koji će nakon pregleda proceniti da li je neophodan hirurški zahvat ili ne.

Izvor naslovne fotografije 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here