Početna Zdravlje Zdravlje dece Zdravlje zuba kod dece, nega zuba, sprečavanje karijesa, ortodoncija…

Zdravlje zuba kod dece, nega zuba, sprečavanje karijesa, ortodoncija…

1463
0
pranje zuba
foto: pixabay.com

Mnogi roditelјi teško procenjuju koliko je stomatološke nege potrebno njihovoj deci. Oni znaju da žele da spreče karijes, ali ne znaju uvek najbolјi način da to urade. Evo nekoliko saveta i smernica.

Kada krenuti sa negom zuba?

Nega zuba počinje čak i pre pojave prvog zuba. Samo zato što ne možete da vidite zube ne znači da ih nema. Zubi se zapravo počinju formirati između šeste i osme nedelje tudnoće. Kod rođenja, beba ima 20 primarnih zuba, od kojih su neki potpuno razvijeni u vilici.

Čak i pre nego što bebi niknu prvi zubi, uzmite čistu, vlažnu krpu i pređite preko desni kako biste uklonili štetne bakterije.

Kada beba dobije zube, čistite ih četkicom za zube. Koristite vodu i malo zubne paste (veličine zrna pirinča).  U apoteci kupite pastu za zube koja odgovara uzrastu vašeg deteta.

Deca uzrasta 3 i više godina treba da koriste samo količinu paste za zube veličine graška.

Uvek nadgledajte decu mlađu od 8 godina dok peru zubiće, jer je veća verovatnoća da će progutati pastu.

Čak se i kod  beba može javiti propadanje zuba ukoliko bebi ne obezbedimo dobre navike u ishrani. Stavlјanje bebe na spavanje sa flašicom može biti zgodno, ali može naškoditi zubima vaše bebe. Kada šećeri iz soka ili mleka ostaju na zubima bebe satima, od njih se stvara mlečna kiselina koja nagriza zubnu gleđ. Ovo često dovodi do propadanja posebno prednjih zuba. Deca sa teškim slučajevima mogu razviti šuplјine i ponekad je potrebno izvaditi im sve prednje zube (stalni zubi će rasti kasnije).

Roditelјi i vaspitači treba da pomognu maloj deci da odaberu određeno vreme za ispijanje slatkih napitaka, jer sisanje bočice tokom dana može biti jednako štetno za mlade zube. Bebe mlađe od 6 meseci se ohrabruju da pređu sa flašice na šoljicu (sa slamčicom ili tvrdim grlom). Od 12. meseca, oni će imati motoričke sposobnosti i koordinaciju da sami koriste šolјicu.

Kada deca trebaju posetiti stomatologa?

Preporučuje se da deca posete stomatologa bar jednom do svog prvog rođendana. Prilikom prve posete, stomatolog će objasniti pravilne tehnike četkanja i čišćenja koncem i uraditi pregled dok beba sedi na krilu.

Ove posete mogu pomoći da se rano pronađu problemi i pomogne deci da se naviknu da posećuju stomatologa kako bi kasnije imali manje straha. Razmislite o tome da odvedete dete stomatologu koji je specijalizovan za lečenje dece. Dečji stomatolozi su obučeni da se bave širokim spektrom pitanja vezanih za zdravlјe deteta.

Preporučljivo je od treće godine voditi dete na pregled kod zubara svakih šest meseci. Ovo je ujedno i period kad je najverovatnije da će zubi početi da se kvare. Šupljine treba popravljati dok su male. Na ovaj način se zubi spašavaju, a i dete manje boli.

 

Kako možemo sprečiti šuplјine?

Šuplјine u zubima nastaju kada bakterije i hrana ostavlјeni na zubima nakon jela nisu uklonjeni. Kiseline se skuplјaju na zubima, omekšavajući gleć dok se ne formira rupa ili šuplјina.

Ponekad roditelji smatraju da ne treba brinuti zbog kvarnih mlečnih zuba jer će dete i inače te zube promeniti. Ovo je apsolutno pogrešno. Pokvareni zub može detetu naneti bol, a ponekad može dovesti i do upale vilice. Ako je zub toliko pokvaren i izaziva bol onda se mora izvaditi, a tada u vilici ostaje praznina zbog koje susedni zub može krivo izrasti, kada stalni zub bude spreman izrasti nema dovoljno prostora.

Karijes kod dece – zašto propadaju mlečni zubi?

Upamtite da poslednje mlečne zube dete menja tek kada napuni 12 godina. Zato o njima treba voditi istu brigu kao o stalnim zubima.

Evo kako sprečiti pojavu šuplјina:

Počnite sa dobrim oralnim navikama rano. Naučite decu da peru svoje zubiće najmanje dva puta dnevno pastom za zube i da redovno koriste konac za čišćenje zuba.

Ograničite ili izbegavajte određene namirnice. Šećerna hrana, sokovi, slatkiši (naročito leplјivi gumasti slatkiši) mogu da razore gleđ i izazovu karijes. Ako vaša deca pojedu ovu hranu, neka isperu usta ili operu zube nakon jela da isperu šećer.

Najvažnije je pranje zuba posle večere, kako bi zubi bili čisti tokom noći kada usta miruju i kada se pljuvačka usporeno izlučuje.

Šta je ortodoncija?

Ortodoncija se bavi proučavanjem razvojnih poremećaja zuba i vilice kao i dizajnom, aplikacijom i kontrolom funkcijskih i korektivnih naprava. Ortodontsko lečenje sada počinje ranije nego ikada, a i proteze su se takođe promenile. Neugodna stara oprema – usta ispunjena metalnim žicama i protezama – je u prošlosti. Deca od 7 godina sada nose korektivne aparate, a plastični materijali zamenjuju metal.

Ortodonti znaju da manipulacija zuba u mlađim godinama može biti lakša i efikasnija na duže staze. Mlađi dečji zubi mogu se lakše korigovati i to sa prilično malim ortodontskim uređajima, koji kasnije sprečavaju veći tretman.

Gledajući unapred

Kako deca rastu, planirajte rutinske stomatološke preglede bilo od jednom do tri puta godišnje, u zavisnosti od preporuka vašeg stomatologa. Izbegavanje slatke hrane, i podsticanje redovne oralne higijene, u saradnji sa stomatologom će sprečiti sve probleme vezane za zdravlje zuba kod dece.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here