Početna Zabava Radoznalac Zelena liska – leti, pliva, trči i roni

Zelena liska – leti, pliva, trči i roni

2207
0
Zelena liska

Mnogim životinjama na ovoj našoj čudesnoj planeti priroda je darivala najrazličitije sposobnosti, Zelena liska, ptica iz porodice barskih koka obdarena je mnogim darovima prirode i zato joj danas posvećujemo svu svoju pažnju.

Gde živi Zelena liska

Ova neobična i lepa ptica najviše voli da živi u okolini slatkih voda. Gnezdi se oko mirnih i sporih tekućih voda, kanala i jezera.  Može se naći na svim kontinentima izuzev Australije.

Iako Zelena liska izgleda veoma nezgrapno, velike noge joj omogućavaju da brzo trči, pliva, hoda, penje se po drveću, pa čak i da roni. Zahvaljujući dugim prstima može da rasporedi svoju težinu tako da ne upada u blato ili biljnu vegetaciju na površini vode.  Crna liska, inače najbliža rođaka Zelene liske koja provodi više vremena na vodi ima na obodu prstiju rese, pomoću kojih lakše pliva ili roni.

Život Zelene liske

Liska se gnezdi obično sasvim nisko na priobalnom žbunju ili niškim granama drveća iznad same vode,  mada joj se gnezda mogu naći i na visini do 8 metara u žbunju ili na drveću.  Ponekad koristi i stara gnezda svraka ili grlica. Pravi i plutajuća gnezda na površini vode na platformi od grančica.

Crne i zelene liske izgledaju slično samo na prvi pogled.  Crne su veće i krupnije ptice sa belim kljunom i štitom.  Crna Liska je ptica otvorenih voda, dok Zelena liska više voli vode pokrivene vegetacijom, ritove, bare, kanale i plića jezera.

Zelena liska se hrani dok pliva ili hoda, ponekad otima hranu od drugih ptica, kao što su veliki vodeni gnjurci, jede raznovrsnu hranu: pauke, crve, gliste, punoglavce, lišće, seme ljutića i slično, ali posebno vole plodove divlje jabuke.

Kada joj zapreti bilo kakva opasnost Zelena liska zaroni i hvata se nogama za travu da bi se održala ispod vode. Na površini vode joj ostaje samo vrh kljuna koji služi kao sisaljka za vazduh.

Razmnožavanje

U sezoni parenja parovi zelenih liski postaju agresivni i napadački raspoloženi i brane svoju teritoriju od  drugih ptica. Ponekad čak i sopstvene mladunce oteraju, ako su ovi dovoljno odrasli da se sami hrane.  Dešava se da mladi prve generacije paze na mlade sledeće generacije. U jesen i u zimu odrasli su manje agresivni i mladunci koji se tada izlegu mogu da ostanu sa roditeljima do kasnog proleća.

U rano leto pre nego što počne da gradi kupasto gnezdo za polaganje jaja. Zelena liska pravi na vodi platformu od kore drveta i trave na kojoj se ove ptice jedna drugoj prikazuju.  Kada konačno polože jaja u gnezdo roditelji počnu da prave novo gnezdo za svoje mladunce koji će se izleći.

Kada se izlegu mladi imaju crveno golo teme i potpuno su zavisni od roditelja što se tiče ishrane.  Oni traže hranu tako što lepršaju svojim tananim i nazubljenim krilima i glasno pište podižući visoko crvene glavice.  Kada mladi postanu sposobni da se sami hrane, crvenilo na temenu se izgubi.

Kada se dva para liski bori obično se bore ženka protiv ženke, a mužjak protiv mužjaka.

Liske imaju crveni štit ispod kljuna koji im služi kao pretnja za ostale ptice.  Kada se mužjak udvara ženki, saginje glavu da se štit ne bi video. Za prikazivanje liskama služe bele pege ispod repa. Prilikom udvaranja mužjak pliva oko ženke sa podignutim lepezasto raširenim repom kako bi istekao svoje bele pege.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here