Početna Škola Sastavi - teme „Zima i njene radosti“ – pismeni sastav za osnovnu školu

„Zima i njene radosti“ – pismeni sastav za osnovnu školu

3376
5
sankanje

Primer pismenog sastava iz srpskog jezika na temu „Zima i njene radosti“ za učenike 6 i 7. razreda osnovne škole. Pismeni sastav koji je pred vama savršeno se uklapa u temu „Zimske čarolije“ ili „Zima i moja osećanja“ i slične teme u kojima se opisuju osećanja prema ovom omiljenom godišnjem dobu naših mališana.

Zima i njene radosti

Osvanuo je još jedan hladan decembarski dan. Ali ovaj se za sve nas bitno razlikovao od ostalih. Pao je prvi sneg, i bilo ga sasvim dovoljno. Prvi zimski dan je, a radosna deca izašla u dvorišta ispred svojih kuća i stanova.

To je dan kad čitav raj prelepih belih pahuljica budi osmeh na licima dečaka i devojčica. Zima je ispunila ulice decom koja, kao da zaboravljaju na vreme. Zagrajio čitav kraj, od vriske i smaha. Dugo smo i sa nestrpljenjem iščekivali prve pahulje snega. Na licima ostale dece, vidim samo sreću i uzbuđenje, a i ja isto osećam. Danima smo se pripremali za sve ove igre. Posmatram moje drugare, koji kao da su kupili svo vreme ovog zimskog dana i bez toplog majčinog pogleda trčkaraju po belom pokrivaču.

Svi zajedno smo osmislili male takmičarske vragolije u belom. Ko će više, ko će brže. I dok krećemo svi zajedno već utabanom stazom, na obližnji breg, grudvama gađamo povijene grane drveća. Na našem omiljenom mestu za sankanje već ima dece, o kako su samo srećna. Čini nam se da je staza za spust kratka, možda pomalo i opasna. Ali niko ne mari za to, važno je napraviti što više spustova. Uživamo da svakim novim spustom pomalo produžimo i proširimo stazu. I pored svega niko ništa ne priča svi se samo smeju i raduju svakom novom spustu. Sanke sve brže jure, a mi sve srećniji i zadovoljniji.

Pred samo veče čuju se dobro poznati glasovi roditelja. Čitav dan je proleteo u treptaju oka. Danas nisu hteli da nam kvare zabavu, znali su koliko nam ovaj dan znači, koliko smo srećni. Nisu se oglasili čitavog dana ali su nas sigurno promatrali sa prozora. Krenuli smo kućama zajedno držeći ruke u vis i promrzlim prstićima pozdravljali pahulje koje sve više i više veju. Izgleda da žele da nam zatrpaju staze, kako bi sutra morali nanovo da ih pravimo sankama. Neka pada, sutra će biti još lepše, sutra slavimo rođendan Snešku Beliću. Vrlo smo uzbuđeni, jer godinu dana nismo videli našeg snežnog prijatelja. Jedva čekam da prođe ova noć. Sutra ćemo ponovo provesti još jedan nezaboravan zimski dan na snegu.

Zima baš ume da očara, spolja hladna i ukočena, a iznutra mekana i topla poput majčinog krila. Radujem se svakoj novoj i uživam u njenim darovima.

Još pismenih sastava o zimi možete pronaći na ovom LINKU.

5 KOMENTARI

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here