Početna Škola Sastavi - teme „Zima u mom gradu“ – pismeni sastav za osnovnu školi

„Zima u mom gradu“ – pismeni sastav za osnovnu školi

2407
1
zima u mom gradu

Primer pismenog sastava iz srpskog jezika na temu „Zima u mom gradu“ za učenike osnovne škole. Pismeni sastav koji je pred vama savršeno se uklapa u teme „Zima u mom kraju“, „Zima u mojoj ulici“ i slične teme u kojima se opisuje zima.

Zima u mom gradu

Posle kišovite i hladne jeseni, nastupili su zimski dani. Tmurno i oblačno godišnje doba sada je ispunjeno ledenim i snežnim. Priroda je tako lepa u svim godišnjim dobima, ali zimi vlada prava čarolija. Nevažno da li je u selu ili gradu, na livadi ili na ulici, zima je svuda podjednako čarobna. Hladnija je od svih godišnjih doba, ali je podjednako posebna. I ove zime sam tadođe srećna i uživam u svemu što je donela.

Sneg ne prestaje da veje i ovog jutra. Sa prozora sobe posmatram pahulje koje neprestano padaju. Prekrile su svaki kutak uspavane prirode. Pod belim i snežnim pokrivačem, samo se naziru razni oblici. Moj pogled je usmeren na obližnji dečiji park, koji je sasvim pust. Ljuljaške, tobogani i druge dečije zanimljivosti spavaju pod snežnim nametima. Zamišljam svu onu decu koja su svojom igrom i osmesima ulepšavala prolećne i letnje dane. Park je bio pun roditelja i dece. Na sve strane čuo se smeh i dečiji žagor. Sada je sve uspavano, tiho i pusto. Bilo je očekivano da će tople, a zatim i jesenje dane zameniti hladni i snežni dani. Dugo smo se pripremali za najhladnije godišnje doba-zimu.

Zima je zavladala u selu, na njivama i poljima, u šumama, i naravno, ovde, u gradu. Svuda je ostavila svoj trag. Trag koji je ostavila u gradu, ulepšao je svaku ulicu i svaki park. Sve je tako čarobno i snežno. Pošto je decembar počeo da broji svoje dane, a bliži se i Nova Godina, ulice sijaju i trepere. Na sve strane pružaju se različiti ukrasi koji ulepšavaju moj grad. Ujutru i preko dana blešti napadao sneg, a uveče, trepere svetiljke različitih boja. Gotovo da nema ulice koja nije ukrašena. Moj grad je i ove zime tako lep. Volim da šetam njime i razgledam sve ukrase i svetiljke, izloge prodavnica, kao i druge zanimljivosti. Hladnoću skoro i da ne osećam, jer su moje misli zauzete nekim srećnim osećanjima. Zima je zaista, čarobno i prelepo godišnje doba. Uverena sam da je podjednako lepa i na selu možda čak i lepša. Naravno, nekada mi nedostaju uske i puste seoske ulice, prekrivene snegom. Nedostaje mi da se sankama bezbroj puta spustim sa obližnjeg seoskog brda. Međutim, i ovde je lepo.

I u gradu se deca, takođe, sankaju. Ponekad razmišljam, kako sankanju smetaju ove velike ulice na kojima su uvek gužve. Ali onda se setim kako su nam dovoljni i ovi prostrani parkovi. Uz to, tako su lepo ukrašeni, da deca mogu beskrajno uživati u zimskim igrama i čarolijama. Donedavno nam je pucketalo suvo lišće pod nogama, a sada, šetajući ulicama grada, topi nam se sneg i za nama ostaju šare naših toplih čizama. Više nema onog šarenila kišobrana, koji su nas štitili od dosadnih kiša. Sada se sudaramo sa debelim jaknama, koje krase raznobojni i pleteni šalovi. Možda zima u gradu nije tako bajkovita kao na selu, ali je svakako veoma zanimljiva. Mnogo je lepih, ukrašenih mesta na kojima se može zaustaviti pogled. Mnogo je uspavanih parkova koji pod snegom skrivaju dečiju graju i sreću. Ulična rasveta dodatno ulepšava zimu u mom gradu.

Decembar je i ove zime zablistao u mom malom gradu. Na sve strane hladni i pahuljasti tragovi. Sve je u nekom ledenom snu, koji iščekuje proleće i toplije dane, ali do tada, sreći i uživanju na snegu nema kraja.

Ukoliko vam treba pomoć oko sastava o zimi ovaj tekst će vam zaista pomoći, pročitajte „Kako napisati pismeni sastav o zimi

1 KOMENTAR

  1. Sastav je sjajan. Citala sam ga i tako probudila mastu i meni i napisala sam sastav.Pa na pismenom dobila 5+
    Uglavnom, sastav je predivan.❤

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here