Početna Porodica Saveti Zimski sportovi za decu – kada je pravo vreme za skijanje, klizanje,...

Zimski sportovi za decu – kada je pravo vreme za skijanje, klizanje, snoubording

4046
0

Sada je period godine kada su deca školarci na raspustu, a ona mlađeg uzrasta obično ređe odlaze u vrtić zbog zimskih praznika. Vreme idealno da podstaknete vašeg mališana da počne da se bavi nekim zimskim sportom. Doduše, snega trenutno ima samo na planinama, ali ako ste u mogućnosti da odete bar do neke obližnje planine, makar to bilo i na jedan dan, evo šta treba da znate o zimskim sportovima za decu.

Sankanje: sport za decu od 4 godine i starije

Retko koje dete mlađe od 4 godine može da ovlada veštinom upravljanja sanki, pa se radi bezbednosti ne preporučuje da roditelji dozvoljavaju mlađoj deci da se samostalno spuštaju sa sankama. Međutim, postoji rešenje i za mališane koji još nisu proslavili četvrti rođendan. Na tržištu se mogu nabaviti sanke sa bezbednostim kajševima i sigurnosnim obručem, pa su jako pogodne da se u njima voze mlađa deca.

Klizanje: sport za petogodišnjake

Uzrast između pet i šest godina je idealan za prve korake deteta u klizaljkama. Većina petogodišnjaka ima dovoljno razvijene motoričke sposobnosti da može lako da nauči da se održava sa u klizaljkama na ledu. Obzirom da je poslednjih godina vožnja na rolerima postala veoma popularna među decom, to je jš jedna olakšavajuća okolnost, jer dete koje je prethodno naučilo da vozi rolere lako će savladati i veštinu klizanja.

Skijanje: sport za decu od 6 godina

Između trećeg i četvrtog rođendana dete je već dovoljno sposobno da počne da uči neke osnove skijanja, pre svega da ovlada tehnikom kretanja na skijama. Međutim, veći napredak u bavljenju ovim sportom ne treba očekivati pre nego što dete napuni 6 godina, jer negde na tom uzrastu većina dece stiče sposobnost orijentacije u prostoru kada su u pitanju leva i desna strana.

Ako primetite da dete ima afinitete ka ovom prelepom zimskom sportu, najbolje rešenje je da ga upišete u neku školu skijanja, gde će mu biti obezbeđena obuka profesionalnog trenera. Uz trenera će najlakše i najbrže savladati osnovne tehnike, a trener će znati da proceni kada je dete dovoljno spremno za prve zahtevnije skijaške poduhvate, čime će se maksimalno umanjiti rizik od nezgodnih padova i mogućih povreda.

Snoubording: kada je dete spremno za skijanje na dasci?

Preporuka je da dete prvo dobro savlada osnove skijanja, pa tek onda da krene sa učenjem snoubordinga. Prema mišljenju stručnjaka, veština skijanja na dasci dosta je slična vožnji skejta na asfaltnoj ili betonskoj podlozi, zbog čega će mališani koji su se već oprobali u skejtbordingu lakše naučiti da voze snoubord.

Hokej na ledu

Sedmogodišnje dete je već dovoljno spremno da počne da trenira hokej na ledu. Zato je najidealnije vreme da ga upišete u školu hokeja Prvi razred osnovne škole. Naravno, pre nego što krene na hokej, dete treba da dobor ovlada veštinom klizanja. Treba napomenuti i da je ovaj zimski sport daleko više privlači pažnju dečaka nego devojčica, jer je dinamičan i može se upoređivati sa fudbalom, zbog čega je jedan od najomiljenijih sportova kod muške dece.

Šta ako dete ne pokazuje interesovanje za zimske sportove

O tome koliko je bavljenje sportom važno za pravilan rast i razvoj deteta već smo pisali. Međutim, ako je dete nezainteresovano za bavljenje bilo kojim zimskim sporotom, nemojte insistirati na tome. Umesto ubeđivanja i rasprave sa njim, uvek ga tokom zime možete odvesti u neku sportsku salu gde će imati mogućnost da trenira bilo koji letnji sport koji mu se sviđa.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here