Početna Zabava Radoznalac Život u senci eukaliptusa – Zanimljivosti o koalama

Život u senci eukaliptusa – Zanimljivosti o koalama

53
0
PODELI

Veličina: telo 60-85 cm; bez vidljivog repa.
Rasprostranjenost: istoča Australija
Naučni naziv: Phascolarctos cinereus

Jedina hrana koju mogu da jedu koale je sočno lišće eukaliptusovog drveta.

Sa svojom buckastom njuškicom i okruglim ušima koale podsećaju na male plišane mece. Međutim, ove meci nisu ni u kakvom srodstvu sa medvedima. Koale, kao i kenguri spadaju u torbare – životinje koje svoju mladunčad nose u posebnom džepu na trbuhu.

Koale žive samo u šumama istočne Australije. Gotovo ceo svoj život provedu  na eukaliptusovom drvetu. Mrzi ih da siđu na zemlju čak i kada su strašno žedni.

Na jeziku australijskih domorodaca reč koala (izgovara se kuh-vah-luh) znači „ne pije“. Vlaga sa eukaliptusovog lišća često im je jedini izvor vode i često je više nego dovoljna da im utoli žeđ. Ovo lišće je njihova jedina hrana. Ulje koje se nalazi u tim listovima miriše na sirup za umirenje kašlja, pa onda i krzno koale ima sličan miris.

Palčić u torbi

Ovi ljupke životinjice su oprezni probirači hrane. Neke vrste eukaliptusovog lišća su otrovne, a druge samo u određeno doba godine. Koale tačno znaju koje vrste mogu a koje ne mogu da jedu.

Tek rođeno mladunče koale nije veće od palca, bez dlake, slepo i gluvo.  Čim se rodi ono se uvuče u džep na majčinom trbuhu. Unutra, u toploj i mekoj torbi ostaje oko šest meseci.

Kada izađe iz majčinog krila, mali koala je već pravi obešenjak i nemirko. Vešto se vere uz drvo. Kandže su mu veoma oštre i služe mu da se kači o grane. Koale imaju dobro sećanje ravnoteže. Često se mogu videti kako dremuckaju šćućureni između dve grane.

Spavaju danju

Inače, koale spavaju danju dok noćprovode grickajući eukaliptusovo lišće. Za njih ne postoji druga vrsta hrane osim ovog lišća i zato ih retko kada ima u zoološkim vrtovima.

Spavaju i do 18 sati dnevno. Ima dugo crevo koje joj omogućava da svari tvrdo lišće i savlada otrovne materije iz lišća. Liše čuva u posebnim torbama u obrazima dok ga ne pojede.

Na osnovu pronađenih fosila, starih 50.000 godina, nekada su južne regione Australije naseljavale džinovske koale.

 

OSTAVITE ODGOVOR