Početna Zabava Radoznalac Životinje koje žive na severnom polu

Životinje koje žive na severnom polu

17689
0
foto: pixabay.com

Arktička klima je među najhladnijim i najekstremnijim na planeti, ali to ne znači da nije bogata najraznovrsnijim životinjskim svetom.

Kad se u polarnim predelima temperatura spusti duboko ispod nule, neke životinje se preodenu, pa tako  uglavnom dobiju mnogo gušće belo krzno koje mnogo više odgovara uslovima u kojima žive.

Polarni medved – najveći kopneni grabljivac

Najveći kopneni grabljivac je polarni medved, dug je gotovo 2,5 metra i posebno je pripremljen na život na snegu. Sa debelim slojem sala ispod kože koje mu održava toplotu, medved bez ikakvih poteškoća može da luta arktičkim ledom. Krzno mu zapravo nije bele boje kao što većina vas misli, već je prozirno, ali deluje belo zato što odbija svetlost. Može da nanjuši foku (inače svoju omiljenu hranu) sa ni manje ni više nego 35 kilometara!

polarni medved
foto: pixabay.com

Žderavac – najokrutniji među polarnim životinjama

Iako se o njemu ne zna mnogo, žderavac je najstrašniji grabljivac iz ove oblasti. Izgleda kao nešto između medveda i psa, i ima moćne kandže i očnjake. Veoma je okretan, odličan je borac i ne preza od toga da se suprostavi vukovima ili čak i medvedima kako bi im preoteo plen.

žderavac
foto: pixabay.com

Irvas

Irvas je vrsta jelena. I to jedina vrsta jelena u kojoj i mužjaci i ženke imaju rogove. Sigurno je da postoji čak 20 podvrsta, kojima težina varira od 60 pa do 300 kilograma. Na primer, Pirijev karibu živi u pustoj kanadskoj oblasti Nunavut, najmanji je od svih irvasa. Leti ima kraću i ređu dlaku plavkasto sivkaste boje, dok mu je zimi krzno značajno gušće i snežno bele boje. Irvas je jedini pripadnik porodice jelena koji se može pripitomiti i, osim što vuče sanke, ljudi od njega koriste meso, maslac, sir i kožu.

Irvas
foto: pixabay.com

Polarna lisica

Polarna ili snežna lisica može da podnese temperaturu do -500C u ledenoj i vetrovitoj tundri. Zimi joj belo krzno služi kao kamuflaža, da neprimećeno može da se prikrade plenu. Krzno joj je gusto, mekano i veoma toplo – toplije od krzna svih drugih sisara, pa je često na meti lovokradica. U proleće  kada se sneg otopi krzno joj menja boju i bude smeđe ili sivkasto. Hrani se pticama, leminzima i drugim sitnim glodarima, čak i ostacima jela polarnog medveda.

Polarne lisice imaju veliku zalihu masnih naslaga koja ih dodatno štiti od ekstremne hladnoće.

Polarna lisica
foto: pixabay.com

Polarni ili arktički zec

Polarni zec je veći od običnog zeca, ima maleni repić koji je potpuno podvijen među zadnje šape, kratke uši, a boju krzna menja u zavisnosti od godišnjeg doba. Sivkasto-smeđe krzno tokom zime potpuno pobeli. Promena ruha se događa postepeno, počevši od nogu, što bukvalno znači da polarni zeka prvo navuče svoje bele čarapice.

Može dostignuti dužinu do 70cm i  težinu oko 6kg. Žive u grupama i nastanjuju otvorena područja na većim nadmorskim visinama. Polarni zečevi su biljojedi, hrane se uglavnom, korom drveća, lišćem, bobičastim voćem, travom, i td.

polarni zec
foto: pixabay.com

Snežna sova

Sa svojim belim perjem, snežna sova spada u najlepše ptice. Lovi i danju i noću male ptice i sisare poput miševa, kunića i leminga. Ženka je 20% veća od mužjaka i ima tamne šare na svom uglavnom belom perju. Snese od 4 do 15 jaja.

snežna sova
foto: pixabay.com

Polarna lastavica

Da li ste čuli za polarnu lastavicu? Ova mala ptica-selica, svake godine preleti oko 35 000 km, što predstavlja najveću udaljenost koju jedna vrsta ptice preleće seleći se. Ono što polarnu lastavicu izdvaja od drugih ptica selica je to što se gotovo nigde ne zadržava duže, već je u stalnoj migraciji. Ona je dugačka oko 35 cm, a teška nešto manje od 1 kg. Bele je boje sa crnom glavom i crnim krajevima krila i svetlo narandžastim kljunom. Leže 1-3 jaja iz kojih se nakon 3 nedelje izležu ptići. Hrani se sitnom ribom, račićima i drugom morskom hranom, insektima i sitnim mekušcima. Polarne lastavice žive u kolonijama od po 50-ak primeraka.

polarna lastavica
foto: pixabay.com

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here