Početna Zabava Radoznalac Životinje sa Galapagosa – jedinstvene i čudesne

Životinje sa Galapagosa – jedinstvene i čudesne

6879
0
životinje sa galapagosa
foto: pixabay.com

Na ovom arhipelagu u Tihom okeanu žive gušteri slični davno izumrelim dinosaurusima. Ova ostrva se nalaze 965 kilometara zapadno od kopna Južne Amerike. Arhipelag se sastoji od 10 većih i 45 manjih ostrva. Sva su ona vulkanskog porekla. Sure i stenovite litice ostrva štrče iz mora i vide se iz velike daljine. Arhipelag Galapagos zahvaljujući  svojoj udaljenosti od južnoameričkog kopna ima jedinstveni životinski svet. Vrlo je malo novih životinja uspelo da se naseli na ovim ostrvima, a njihovi prvobitni naseljenici su evoluirali u izolaciji. Pored Darvinovih zeba, na galapagoskim ostrvima danas postoji populacija pingvina i krznatih foka koje žive zajedno sa tropskim životinjama.

Darvin i zebe

Ova ostrva je 1835. godine, sa brodom „Bigl“, posetio Čarls Darvin, čuveni naučnik, koji se proslavio svojom teorijom o organskoj evoluciji prirodnim odabiranjem. Darvin je proučavajući životinjski svet na ostrvima, zapazio da su ptice zebe, kornjače i druge životinje, na svakom od ovih ostrva različite. To ga je navelo na zaključak da su se od postojećih vrsta morale stvarati druge, nove vrste. Tako je počeo da se bavi problemom postanka vrsta. Dakle Čarls Darvin je našao inspiraciju u zebama kojih na arhipelagu Galapagos ima ravno četrnaest vrsta. Ova usamljena ostrva su pravi raj za neobične i čudnovate životinje.

zeba sa galapagosa

Džinovski gušteri

Na ovom zabačenom arhipelagu žive džinovski gušteri koji mogu da budu dugački i preko dva metra. To su prave aždaje. Morska iguana je gmizavac koji živi isključivo na Galapagosu, i jedini je gušter koji ume da pliva. Uglavnom roni kroz plićak oko ostrva u potrazi za morskom travom i algama. Za plivanje koristi svoj snažan rep. Izlazi na površinu da udahne vazduh, a kada zaroni usporava joj se rad srca, tako da troši vrlo malo kiseonika.

Ovi džinovski gušteri, prema mišljenju naučnika, a po nekim svojim osobinama, liče na davno izumrele dinosauruse. Posebno je zanimljiva činjenica da se na ostrvima Galapagosa mogu videti nekoliko vrsta ovih guštera, koji se razlikuju po boji i izraštajima na leđima i glavi.

iguana sa galapagosa
foto: pixabay.com

Ni kornjače nisu male

Ostrva Galapagosa su poznata i po džinovskim kornjačama, pa ih zato neki nazivaju Kornjačinim ostrvima. Džinovska kornjača sa Galapagosa je najveća kornjača na svetu, može da naraste do 1.4 metara dužine. Pojedini primerci mogu težiti i do 300 kilograma, zavisno od ostrva na kome se nalaze. Mužjaci su obično krupniji od ženki. Žive na kopnu i hrane se biljkama. Kod nekih je oklop iznad glave povijen na više kako bi mogle da dohvate i više biljke. Ženka zadnjim nogama iskopa rupu u koju obično položi oko 17 jaja, koja prekrije zemljom. Kada se izlegu, mladunci se sami iskobeljaju iz rupe. Ove životinje žive do 200 godina.

kornjača sa galapagosa
foto: pixabay.com

Pingvini sa Galapagosa

Jedini pingvin koji živi blizu ekvatora je pingvin sa Galapagosa. Ostrva galapagosa zapljuskuju hladne struje pa tako ovo područje odgovara pingvinima koji vole hladnoću. Hrani se uglavnom sitnom ribom. Gnezda pravi u malim rupama, a ženka snese dva jajeta u pećinama ili udubljenjima vulkanskih stena.

pingvini sa galapagosa

1978. UNESKO je ostrva Galapagos uključio u listu Svetske baštine. Status rezervata biosfere Galapagos je dobio 1985, dok je razvoj turizma na ovom po mnogo čemu jedinstvenom mestu započet davnih 60-tih godina prošlog veka.

Dragi moji radoznalci posle ovog teksta sigurni smo da ste svesni da je na ovom svetu sve moguće, da živite u svetu prepunom zanimljivih, čudesnih i jedinstvenih stvorenja.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here