Početna Škola Prepričana lektira „Zona Zamfirova“ – prepričana lektira i analiza dela

„Zona Zamfirova“ – prepričana lektira i analiza dela

14673
0
Zona Zamfirova prepričano

Pred vama se nalazi kratak sadržaj lektire „Zona Zamfirova“ Stevana Sremca, po kojoj je rađen i film. Čitavo delo je ukratko prepričano i prilagođeno za pismeni sastav. Naša preporuka je da ipak pročitate knjigu i doživite je na svoj način.

Zona Zamfirova

Jedan od najpoznatijih srpskih pisaca iz epohe realizma, ali i čitave naše književnosti, Stevan Sremac, pored brojnih poznatih i značajnih dela, napisao je jedan od najboljih humorističkih romana u našoj književnosti, njegovo najbolje komponovano delo pod nazivom „Zona Zamfirova“. Uspeh koji ovo delo nosi, govori o tome da je Sremac dobro poznavao sredinu, običaje, mentalitet i jezik jednog naroda sa juga Srbije, a zatim, kroz to poznavanje prikazao jednu zanimljivu ljubavnu priču, punu zapleta i komičnih scena.

U ovom romanu iz niškog života, u „Zoni Zamfirovoj“, glavna radnja je zasnovana na ljubavnoj priči dvoje mladih iz različitih društvenih slojeva. Naime, mlada i lepa Zona, ćerka čuvenog hadži-Zamfira, koji je bio sila i strah, pa čak i u tursko vreme i koji je bio prvi po bogatstvu i gospodstvu, bila je najlepša i najotmenija među svim devojkama. Bila je svesna svoje lepote i svog porekla, pa je zato znala da bude vrlo uobražena i nadmena. Samim tim što je čorbadžijska ćerka, ona je ispred svih devojaka, a o tome svedoči i pesma koja joj je posvećna i u kojoj je opevana njena lepota i uobražmost. Ona je najveće blago hadži-Zamfira, njegova mezimica i ponos.

Sa druge strane, najlepši među momcima bio je Mane kujundžija, mladi zanatlija koji je radom došao do svog dućana, koji je ugledan među prijateljima i pored toga očaran lepom i zrelom Zone, koju je doskora posmatrao kao devojčicu. Međutim, ni lepa Zone nije bila ravnodušna prema njemu. I ona je primećivala lepog Maneta, ali je to morala da potiskuje i krije, jer joj je porodica, shvativši da je izrasla u pravu devojku za udaju, stalno nametala činjenice ko je ona, čija je, iz kakve je porodice i kakav mladić je nje vredan. Međutim, Zone se nije vodila time, iako su joj povremeno dolazile na umu te činjenice, onda kad bude isprovocirana time što je Mane ne primećuje kao ostali mladići. Tada je umela da bude i povređena, jer je bila svesna svoje lepote i porekla, a neko ko je zanatlija i staleški je iza nje, se pravi da to ne primećuje.

Kako su birali priliku za Zoninu udaju, tako su i Manetu tražili prikladnu devojku, na predlog njegove majke, Jevde. Njegova tetka Doka koja je jedan od najupečatljivijih i najzanimljivijih likova, kao Manetovu izabranicu predlaže upravo hadži-Zamfirovu kćerku, Zonu. Ona, čak, oduševljena njenom lepotom, dolazi na ideju da ode njenom ocu i isprosi je za svog nećaka. Međutim, ta prosidba je neočekivano prerasla u svađu i njen sukob sa Zoninom porodicom. Tetka Doke je, naime, ljuta i besna, odbijanjem Zoninih tetki, izvređala njihovu porodicu, podsetila na njihovo poreklo, govorila o propadanju čorbadžijskih porodica, o tome šta je život i bogatstvo i šta su razlike među ljudima. Hadži Zamfiru je održala važnu lekciju, a posle uvrede da je Mane „kuče u čašire“, govori o tome kako će njegovo vreme tek doći.

Dramatični zaplet

Ovaj dramatični zaplet, imao je i svoje posledice. Mene je bio ljut postupkom tetke, ali ga je mnogo više razgnevila uvreda da je „kuče u čašire“. To će dovesti do zanimljive radnje u delu, kada se organizuje lažna otmica lepe Zone, jer se njen Mane, sveti zbog podsmevanja i ruganja da je nje nedostojan. Tako su Zonu nazvali „pobeguljom“. Njen ponos i njeno ime, izvrgnuto je raznim pričama koje su se širile po gradu. Teško da su hadži-Zamfir i njene tetke mogle da sakriju te priče i unište taj nadimak. Ni pokušaj da je udaju za Manulaća, nije povratio njen ugled. Ljubavna priča koja je u osnovi ovog dela, ukazuje i na odnos starog i novog i njihove predstavnike, takođe i na to kakvi se sukobi javljaju među generacijama i kako mladi biraju ljubav, a stariji stalešku jednakost. Veoma razlolika skupina junaka oblikuje i upotpunjuje ovu priču. Kroz njihove likove sadržani su razni ljudski karakteri, mane i vrline, mentalitet jednog naroda, uopšte.

Rasplet ljubavne drame

Rasplet ove ljubavne priče je srećan, a do njega dovodi, upravo ponosni i gordi hadži-Zamfir.

Uvidevši sramotu, a i ličnu nesreću i patnju svoje mezimice, on odlazi kod Maneta u radnju, gde uz prijateljski razgovor sa njim, odobrava tu ljubav i prihvata ga za zeta. Sremac je kroz niz likova i postupaka, zanimljivih i komičnih situacija pokazao da materijalne razlike nisu ništa drugo nego predrasuda i principijalna nametljivost. Nikako ne smeju biti prepreka za iskrenu i pravu ljubav. Takođe, vremenski talasi koji se smenjuju, uvek prate mlade generacije i pozivaju na ljubav, iznad svega. To svakako, potvrđuje ljubav ovo dvoje mladih.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here