Početna Porodica Saveti 10 načina da se upotrebi stara dečija garderoba

10 načina da se upotrebi stara dečija garderoba

8246
1
Stara dečija garderoba

Svaki roditelj sa posebnim zadovoljstvom bira odeću za svoje dete. Bez obzira na to da li imate dečaka ili devojčicu, na raspolaganju vam je ogroman izbor najkreativnijih komada garderobe. I tome je teško odoleti. Međutim, deca brzo prerastaju svoju odeću, te stalno postoji potreba za novom. A to povlači i problem odlaganja starih stvari. Pre nego što se odlučite da od jedne prostorije napravite skladište ili je bacite, razmislite o narednim opcijama.

1. Pravljenje igračaka od stare odeće

Jedan od kreativnih načina da upotrebite staru garderobu je da joj date novu namenu pretvaranjem u igračke. Ovo je, naravno, prikladna metoda za one koji su voljni da svoju maštu sprovedu u delo. U aplikaciji Pinterest, možete pronaći veliki broj ideja za svoje kreacije. A pored toga što ćete se rešiti viška stvari, dobićete mekanu i sasvim besplatnu igračku, što je trostruki dobitak!

2. Šivenje jastuka

Stara dečija garderoba je dobar uzorak za šivenje jastuka ili drugih dodataka za svoj enterijer. Pruža vam mogućnost da unesete vesele boje u svoj prostor i razbijete monotoniju. Pogotovo je pogodna ukoliko ste ljubitelj stila „bohemian“ u dekorisanju, koji se odlikuje ležernošću i šarenim bojama. Ovakve jastuke možete iskoristiti za kućicu svog kućnog ljubimca, i tako mu obezbediti komforniji dom. Za što uspešnije kreacije, ispratite youtube tutorijale sa smernicama za najefikasnije krojenje najlepših komada. Ili istražite „Uradi sam“ projekte na Pinterestu.

3. Prekrojavanje za mlađu decu

Ako imate više dece i najstarije dete je preraslo svoju odeću, možete je sačuvati i prilagoditi za nošenje mlađima. Pored toga što ćete uštedeti, izbeći ćete suvišno nagomilavanje stvari u svom domu. Ukoliko niste vešti u prekrojavanju garderobe, možete je iseći i upotrebiti za pravljenje ukrasnih traka za kosu, npr.

4. Poklon drugima

Možda se vama stara dečija garderoba čini kao višak, ali postoje ljudi kojima je ona vrlo dobrodošla. Poklanjanjem stare odeće, činite humano delo, rasterećujete garderober i čuvate životnu sredinu.

5. Krojenje šarenih prostirki

Stara garderoba može poslužiti za krpljenje rupa na različitim komadima tkanine, čija vam estetika nije naročito bitna. A ne zahteva ni posebno veliko krojačko umeće. Ako ste umetnička duša, možete ispoljiti svoju kreativnost i napraviti čak i vrlo lepe, šarene prostirke, sa različitom namenom.

6. Rezerva starih rajsferšlusa

Ako vam se nekada desilo da pokidate rajsferšlus na odeći, shvatili ste koliko je teško pronaći mu adekvatnu zamenu. Zato je korisno skinuti ih sa stare garderobe, te čuvati kao rezervu u slučaju potrebe.

7. Donacija stare odeće

Stara dečija garderoba je lep i koristan predmet za donaciju u razne humanitarne organizacije ili domove za nezbrinutu decu, osećaćete se bolje, a i donećete sreću deci koja nisu u poziciji da istu tako lako nabave. Pogotovo se to odnosi na toplu, zimsku garderobu, koja je najveća potreba u ovim institucijama.

8. Razmena stare garderobe sa drugima

Postoje razne Facebook grupe, forumi, pa i sajtovi, na kojima se, umesto kupovine, vrši međusobna razmena garderobe, ili zamena odeće za neke druge stvari. To obezbeđuje uštedu i pritom nabavku onog što vam je potrebnije.

9. Prodaja stare garderobe

Na sajtovima poput mojekrpice.rs, možete napraviti svoj nalog i prodati staru garderobu po željenoj ceni.

10. Sortiranje, organizacija i bacanje

Izdvojite malo vremena za organizaciju stare garderobe i sve ono što dugo nije nošeno, a pritom je oštećeno ili ima fleke, treba baciti. Ukoliko nemate drugog rešenja, svakako je bolje rešiti se viška, na bilo koji način i ne vezivati se za materijalne stvari. A ako se odlučite da stara garderoba sačeka neka „srećnija vremena“, kada ćete odlučiti šta sa njom, onda do tada treba da primenite najuspešnija rešenja za njeno odlaganje. Kutije i spremnici su uglavnom privremena opcija, a i sami zauzimaju prostor. Vakuum kese za garderobu spadaju u najbolje načine za odlaganje uz minimalno zauzimanje prostora. Ne samo da ćete osloboditi mesto u garderoberu, već ćete odeću adekvatno zaštititi od prikupljanja mirisa, moljaca ili vlage. Vakuum kese su najpraktičnije, i pritom povoljno, rešenje za kabaste stvari.

Možda vam se svi ovi predlozi čine neprikladnim, jer ste suviše emotivno vezani za garderobu svoje dece. Pa ipak, razmislite o svim onim dekorativnim rešenjima za enterijer dečije sobe, koje nećete uspeti da realizujete, upravo zbog viška nagomilanih stvari. Uspešno dekorisanje podrazumeva i lišavanje jednog dela predmeta, kako bi vaš prostor izgledao kao na slikama na Pinterestu ili iz magazina za arhitekte.

Prethodni članakKako da zaštitite svoj telefon od dečijih nestašluka?
Sledeći članakFRANC KVAKA. Pisac bez knjige – Novo izdanje za mlade

1 KOMENTAR

  1. Redovno doniramo garderobu crvenom krstu ili odnesemo ukoliko se na mrezama pojavi neki post da je potrebno nekome ko ne moze da priusti. Ne cuvamo nepotrebno a nekome ulepsamo zivot

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here