Početna Porodica Tatin i mamin kutak 10 stvari koje treba da uradite sa svojim detetom ove jeseni

10 stvari koje treba da uradite sa svojim detetom ove jeseni

5428
0

Bez obzira na sve one loše osobine koje možete pripisati jeseni, ona svakako može da bude i sjajna, zanimljiva za neke stvari čak i nezamenjiva. Samo treba da naučite kako uživati u svemu onome što vam jesen daruje. Sakupili smo 10 divnih ideja šta se sve može učiniti sa decom tokom jeseni.

Ideje, kako da učinite ovu jesen sa decom zabavnom i nezaboravnom, biće korisne ne samo roditeljima, već i bakama i dekama. Zato nemojte oklevati da podelite ovaj članak sa njima.

Sakupite i osušite jesenje listove

Dok sa decom šetate parkom sakupljajte opalo lišće različitog oblika i veličina, osušite ih, a zatim napravite dekoracije ili sliku jesenjeg lista koji će ukrasiti i oživeti vaš enterijer. Izaberite listove koji vam se posebno dopadaju, i koristeći se bojama i farbama napravite fenomenalne jesenje ukrase.

Iskoristite jesenji umetnički potencijal

Bez obzira na nadarenost, svako dete bi trebalo da stvara. Jesen je idealna za ovo jer je dete zbog lošeg vremena prinuđeno da boravi u zatvorenim prostorima. Jesen obiluje bojama pa je to sjajna prilika da dete nauči da ih raspoznaje. Neka tema za crtanje bude jesen, opalo lišće, jesenji plodovi, ptice selice i slično. Lišće možete koristiti na najrazličitije načine, a evo i nekih primera:

Napravite perle od šumskih bobica

Iskoristite jedan lep sunčan dan i sa porodicom napravite izlet u šumi. Dok se zabavljate na svežem jesenjem vazduhu uberite malo šumskih bobica, a onda kada nađete slobodnog vremena sa svojom decom napravite prelepe ogrlice i narukvice. Vašoj deci će se ovo svideti, posebno ako i ona učestvuju u izradi.

Zajedno, pročitajte knjigu

Ono što svakako ne smete da izostavite ove jeseni ali i bilo kog drugog godišnjeg doba je čitanje. Idite u biblioteku sa svojim detetom. Zamolite ga da samo odabere knjigu ili mu vi preporučite neku zanimljivu. A kada se uveče ušuškate u krevet čitajte knjigu zajedno.

Čitajte deci priče i pesmice o jeseni

Ima dosta priča i pesama za decu sa temom jeseni, čitajte ih deci pred spavanje i oni će biti oduševljeni. Neke priče smo već objavili kao što su: „Jesenje priče za decu #1 – Priče o vevericama“ ili „Jesenje priče za decu #2 – Priče o jabukama“, ne propustite ni pesme koje smo objavili: „Pesme (recitacije) za decu o jeseni (Jovan Jovanović Zmaj, Dušan Radović…)“

Sastavite jesenju bajku

Ne znate kako napisati bajku? Za početak izmislite neke likove, počnite da ih opisujete, smestite ih u neki jesenji dan. Ne možete ni da zamislite gde će vas vaši junaci voditi. Na vama je samo da započnete a onda, pustite dečju maštu da vas vodi. Važno je da takve igre razvijaju maštovitost deteta, kao i sposobnost da jasno izrazi svoje misli.

Organizujte porodično fotografisanje

Fotkanje sa porodicom predstavlja pravo zadovoljstvo, posebno je lepo s jeseni kada kako kažu, svaki list postaje cvet. Iskoristite lepotu prirode i za ovaj užitak. Ne zaboravite da isprobate i sve smešne poze koje vam budu padale na pamet. Ukoliko pronađete pogodnu gomilu lišća, fotografije mogu biti zaista urnebesne.

Naučite decu da prave šatore

Znamo da vam smeta nered u kući ali pružite deci to zadovoljstvo. Igru pod šatorima i sami ste se verovatno igrali na ovaj način kad ste bili mali. Sve što je deci potrebno za ovu igru je nekoliko stolica i ćebadi. Bajke koje se čitaju u šatoru pomoću svetiljke posebno su čarobne.

Šljapkanje po barama

Kao mali ste sigurno šljapkali po baricama, posle kiše ih je lako naći, svuda su oko nas. Nemojte svojoj deci uskraćivati to zadovoljstvo već im se pridružite. Obujte im zimske gumene čizme i pravac na šljapkanje.

Uživanje kraj vatre

Nije bitno gde, u šumi, u vašem dvorištu ili dvorištu prijatelja – raspalite logorsku vatru u ove jesenje dane. Deca će rado sakupljati drva za ogrev i gledati kako vatra gori i veselo pucketa. Možete nešto ispeći na vatri ili pojesti već pripremljene sendviče, vatra i trčkaranje će im sigurno ubrzati metabolizam.

Deca umeju da budu radoznala i to u svim godišnjim dobima, zato budite spremni: ovo su najčešća dečja pitanja o jeseni.

Prethodni članakU čast učiteljici – Muhamed Duraković (12 godina)
Sledeći članakRazgovor sa Stefanom Mitićem piscem najbolje dečje knjige u 2018. godini

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here