Početna Vesti Obaveštenja 32 igre za svako dete – Ljubica Sikimić

32 igre za svako dete – Ljubica Sikimić

1561
0
32 igre

Novo izdanje Kreativnog centra 32 igre za svako dete sadrži ilustrovane karte sa zanimljivim tradicionalnim i savremenim igrama namenjenim deci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Izdanje može biti veoma korisno i vaspitačima, učiteljima i animatorima u radu sa decom.

Autor zbirke je Ljubica Sikimić, pedagog, pisac za decu i neumorni sakupljač dečjih igara. Veoma dugo je od dece i odraslih širom Srbije zapisivala i tako od zaborava sačuvala mnogo starih i novih dečjih igara. Ova zbirka predstavlja mali doprinos velikoj građi do sada sakupljenih tradicionalnih dečjih igara našeg naroda. Ona čini dokument o bogatom i raznovrsnom narodnom stvaranju ranijih generacija i prilog su riznici naše narodne kulture.

Igre su deca stvarala od davnina. Stvaraju ih i danas, za sebe i po svojoj meri, zbog čega im se najčešće nema šta dodati ni oduzeti. Igre su njihova prirodna potreba i jedna od njihovih primarnih aktivnosti. Stare dečje igre, prenošene generacijama dece, sačuvane su do današnjih dana kao jedno od značajnih sredstava vaspitanja.

Autorka smatra da igre omogućavaju najbolje druženje, da blagotvorno deluju na razvoj osećanja i zbližavanje s drugima i donose dobro raspoloženje. One u prvi plan stavljaju detetov domet uspešnosti, uče ga da komunicira sa saigračima i da ponekad pred njima kontroliše emocije kako ne bi otkrilo tajnu ulogu koju ima u igri. Igre omogućavaju detetu da kroz brojne pokušaje razvija svoju težnju da bude bolje i uspešnije i da se ne miri sa neuspehom u izvršavanju zadataka.

Igre koje sadrži zbirka 32 igre za svako dete detetu omogućavaju da se druži – zajednička igra donosi radost i nezaboravne zajedničke trenutke; da bira – prihvatanje uloge u igri dovodi do učvršćivanja dobrih odnosa u kolektivu i sticanja sigurnosti u sebe; da razvija brzinu – dinamične igre utiču na razvoj motorike i na brzo intelektualno reagovanje; da bude dobro raspoloženo – igre koje u sebi nose iskre zdravog dečjeg humora stvaraju prijatnu atmosferu.

Kratka biogragija – Ljubica Sikimić

Ljubica Sikimić je pedagog i pisac za decu i mlade. Posle završene učiteljske škole i pedagogije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, radila je u različitim vaspitnim ustanovama. Napisala je priručnik o vaspitanju dece namenjen roditeljima i objavila više članaka u stručnim časopisima čija je tema bio vaspitni rad u vrtićima. Autor je više knjiga za decu – Zoološka pričanka, Zlatni kavez, Protrči ispod duge, Ježić Ješko, Šta dece pričaju i Кako dete raste i uči u porodici.  Кao sakupljač dečjih igara, objavila je knjige Dečje igre nekad i sad i Dečje igre juče, danas, sutra.

Ljubica Sikimić pamti kako je u ranom detinjstvu igra za nju imala privlačnu, gotovo čarobnu moć. To je obogatilo celo njeno detinjstvo. Zato i dalje beleži igre, one stare koje deca igraju i one nove koje danas stvaraju po svojoj meri.

Kratka biogragija – Miroljub Milutinović Brada

Miroljub Milutinović Brada počeo je profesionalno da se bavi crtanjem pre više od tri decenije u jednom studiju za animaciju. Ilustracije su mu objavljene u brojnim knjigama i časopisima. Dobio je nagradu Neven za ilustrovanje knjige Odbrana i vojevanje, Marka Popovića (Кreativni centar). Od 2002. se bavi crtanjem stripova za francuske izdavače, što mu je bio davnašnji san. U slobodno vreme svira gitaru, amaterski. I mnogo uživa.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here