Početna Porodica 5 razloga zašto da nabavite kućnog ljubimca vašem detetu

5 razloga zašto da nabavite kućnog ljubimca vašem detetu

472
0
devojčica-zec-kućni-ljubimac
Foto: Pixabay.com

Kućni ljubimci unose bolje i lepše raspoloženje u dom godinama unazad.

Bilo da se radi o psu, mački, papagaju, hrčku, kornjači, ribicama ili bilo kojim drugim kućnim ljubimcima, jedno je sigurno, a to je da umeju da nam stave osmeh na lice, podignu energiju i da nam ulepšaju dan. Mogu da nas smire i da nam pruže utehu, makar to bilo samo gledanje živopisnih akvarijuma, koji su puni ribica i osmatranje njihovih plivačkih umeća.

Dakle, želite da nabavite kućnog ljubimca za vaše dete, ali se premišljate da li je i koliko je to dobra ideja. Mislite da će ceo teret odgovornosti, brige i discipline, na kraju pasti na vas.

Pre nego što, svom detetu koje vas gleda sa krupnim uplakanim okicama, kažete ne, u daljem tekstu pročitajte kakav uticaj kućni ljubimci imaju na zdravlje i razvoj vaše dece i zašto je dobro da vaše dete odrasta pored, barem jednog takvog prijatelja.

#1 Dete uz kućne ljubimce uči šta su to odgovornost i briga

Stvari koje treba da znate da objasnite vašem detetu, pre nego što nabavi kućnog ljubimca, jeste da ljubimac zahteva posebnu brigu, pažnju i negu. Shodno tome ono se mora hraniti, izvoditi u šetnju, kupati, dresirati i poklanjati pažnja i energija koju, neke životinje zahtevaju više od drugih. Učiti dete da brine o kućnom ljubimcu stvarajući im svakodnevne obaveze, pomaže da razviju osećaj odgovornosti

Obaveze mogu doći u vidu zadataka u vezi sa brigom o psu, koje vaše mlađe ili starije dete obavlja. Ostavite ih u sigurnom okruženju kod kuće, a deci dajte konkretne zadatke o njihovoj brizi. Starija deca mogu sama da, primera radi, izvedu psa u šetnju, promene vodu u akvarijumu ili da pažljivo očiste kavez ptice. 

dečak-maca
Foto: Pixabay.com

Što su deca starija tako bivaju sve više sposobna da sami vode računa o svom ljubimcu, pružajući mu svu potrebnu brigu, negu i pažnju. Na taj način vaše dete, osim što razvija osećaj odgovornosti, što je jako bitno, ono razvija sposobnost da brine o drugima.

#2 Ljubimac kao dobar slušalac i lojalan prijatelj deteta

Osim što kućni ljubimac može postati najbolji prijatelj vašem detetu on ga može podstaći da uči. Omiljeni ljubimac kod dece budi interesovanje i želju za znanjem. 

Poseta veterinaru može da bude zanimljiva jer dete tada može da nauči nešto više o zdravlju, karakteristikama, režimu ishrane, dresuri ljubimca i posebnoj brizi koja mu je potrebna. Zanimljiva činjenica je da ljubimac može da utiče na sposobnost čitanja vašeg deteta.

Ko će bolje saslušati dete nego njegov ljubimac sa kojim je razvio snažnu prijatejlsku vezu.

Čitajući naglas dete ne brine da će ga ljubimac osuđivati i da će ga prekidati što može očekivati od nekog odraslog. Dete tako može lakše i brže naučiti i savladati čitanje uz pomoć njegovog kućnog ljubimca. Istraživanja su pokazala da neke zemlje u svetu koriste psa kao jedan oblik terapije za decu koja imaju smetnje u razvoju, pomagajući im da uče.

#3 Ljubimac kroz igru i vežbu podstiče dete na zdrav život

Kućni ljubimci pozitivno utiču na imunitet vašeg deteta i podstiču zdrav život. Kućni ljubimac, poput psa, zahteva nešto više energije i posvećenosti. Svakodnevna šetnja, igra i vežba su potrebe koje pas iziskuje.

Pas pozitivno utiče na decu jer ih motiviše da izađu napolje i trčkaraju na svežem vazduhu, podstičući ih na fizičlku aktivnost. Nekad je čak i kratka šetnja po kraju sasvim dovoljna dnevna aktivnost.

#4 Dete stiče samopouzdanje i razvija empatiju

Vaše dete će steći samopouzdanje motivacijom, obavljanjem zadataka i brigom o kućnom ljubimcu. Deci se javlja osećaj ponosa jer su postigli uspeh, pružajući negu i pomoć koja je potrebna njihovom ljubimcu.

devojčica-šešir-maca
Foto: Pixabay.com

Kućni ljubimac utiče na emocionalni razvoj vašeg deteta omogućavajući mu da, kasnije, bolje razume osećanja drugih ljudi. Nega i pažnja koju vaša deca pružaju ljubimcu pomoći će im da razviju osećaj empatije.

#5 Kućni ljubimac pruža utehu detetu i oslobađa ga od stresa

Deci je nekada potrebna uteha, neko kome mogu da se povere i ko će ih pažljivo saslušati. Kućni ljubimac je najbolji prijatelj vašeg deteta i pružiće mu ljubav, pažnju, odanost i zahvalnost. Pružiće mu utehu i toplinu što će mu dati osećaj sigurnosti.

Kroz svakodnevno druženje i priču sa ljubimcem dete se oslobađa stresa i negativnih emocija i može dosta pozitivno uticati na smanjenje anksioznosti. Poverenje koje im pruža ljubimac daće im mir i spokoj.

Uticaj i uloga kućnog ljubimca od velike je važnosti jer ćete njime pomoći svom detetu da razvije kognitivne, emocionalne i fizičke sposobnosti. Stoga se nadamo da vam je ovaj tekst barem malo pomogao da odlučite da li ćete vašem detetu pokloniti prijatelja za ceo život.

Prethodni članakKako podstaći decu da jedu zdravu hranu
Sledeći članakNajbolje destinacije u Srbiji za zimovanje sa decom

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here