Početna Porodica Saveti 7 jednostavnih trikova za zrelije ponašanje dece

7 jednostavnih trikova za zrelije ponašanje dece

3668
0

Svi želimo da naša deca budu dobri, pošteni i odvažni ljudi kada porastu, ali to je skoro nemoguće ukoliko ih od malih nogu ne naučimo kako da razmišljaju zrelo. U nastavku pročitajte 7 jednostavnih trikova pomoću kojih će vaše dete razmišljati zrelije.

Dobra stvar je što mala deca vole da uče da budu odgovorna, ali ne zaboravite da je za to potrebno vremena i strpljenja. Otkrijte u daljem tekstu na koje to načine možete da učinite da razmišljaju zrelo.

Ostanite smireni u svakoj situaciji

Volja da budemo tu za svoju decu je bolja i snažnija lekcija od svakog vikanja i dranja, jer to deci neće pomoći. Vikanje čini da se dete fokusira na ono zbog čega pati, a ne na posledice njegovih postupaka zbog kojih pati neko drugi.

Svakako je bolje rešenje da sednete sa detetom i da sa njim porazgovarate o onome što se dogodilo, i da ga posavetujete kako bi moglo da reaguje sledeći put u nekoj sličnoj situaciji.

Ukoliko je potrebno, možete i odglumiti čitavu situaciju pa će dete naučiti da kontroliše svoj bes i da reši problem bez udaranja.

Odgovornost kroz igru

Roditelji mogu naučiti svoje dete odgovornosti i putem igre, pa tako recimo ako voli da se igra kockicama, neka na primer građevinska kompanija bude ‘mesto’ gde će ono nacrtati projekat, pratiti upotrebu materijala, itd..

Vodite računa o tome da akcenat stavite na detetovo ponašanje, pa čak i ako pogreši u nekoj ‘odluci’, reagujte na pravi način.

Naučite ga da poveže šta je uticalo na ishod događaja

Kada se dogodi nešto što nismo želeli, svi se iznenadimo, a deca pogotovo jer oni misle da se stvari slučajno završe na način na koji se završe. To je razlog zbog kog oni ne uče iz iskustva već ponavljaju iste greške.

Kako se ovo ne bi dešavalo, bitno je da učite dete da povezuje svoje postupke sa posledicama koje mogu imati, a koje su lako predvidive.

Budite dobar učitelj

Zrelost je osobina koja ne raste na drvetu, već je deca uče od roditelja, koji im predstavljaju najveće uzore.

Uloga roditelja je da budu dobar primer i aktivan učitelj, pa je važno da iskoristite svaku priliku  kako bi im lično pokazali šta znači lepo ponašanje.

Jako je bitno da deca primete da preuzimate odgovornost za svoje ponašanje, nakon čega ćete obećati da ćete se bolje kontrolisati u budućnosti.

Kazna nije lekcija

Mnogi roditelji greše kada misle da će dete nešto naučiti nakon što bude kažnjeno, ali to apsolutno nije slučaj.

Istina je da je jedina lekcija koju dete nauči iz kažnjavanja ta da ubuduće bolje pazi da ne bude otkriveno, pa upada u začarani krug laži što dovodi do odaljavanja od roditelja.

Kažnjavanje utiče na to da dete pomisli kako je loša osoba, pa to proizvodi paradoksalnu posledicu jer ono počinje da ponavlja loše ponašanje.

Pustite ih da vam pomognu

Iako to njima možda neće biti omiljena aktivnost, uključite ih u obavljanje kućnih poslova. Veselim tonom pozovite dete da vam pomogne, produžiće vreme obavljanja posla, ali biće dobro za njega na duže staze.

Dete će, pored odgovornosti koju preuzima na sebe da npr. sredi nešto, naučiti da ceni timski rad a uz to će steći još veština zbog kojih će jednog dana kad odraste možda čak postati i član Konstruktora.

Izbegavajte nagrađivanje

Poželjno je da, barem na početku, izbegavate nagrade. Biće vremena za to, ali svi stručnjaci se slažu oko toga da odgovornost nije nešto što treba podsticati nekim materijalnim stvarima.

Sistem nagrađivanja može biti efikasan kod neke dece, ali većina njih će na isti način shvatiti i ako ih pohvalite za nešto što su uradili jer će im to podići samopouzdanje.

Pročitajte još  i kojih 5 bitnih stvari u vaspitanju deteta koje ne smete zaboraviti.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here