Početna Porodica Tatin i mamin kutak 7 sjajnih načina kako animirati dete

7 sjajnih načina kako animirati dete

2504
0

Da bi dete bilo potpuno srećno i zadovoljno nije dovoljno da mu roditelji pruže samo čistoću, ukusnu i zdavu ishranu, udobnost doma i miran san. Detetu je potrebno mnogo više. Ono želi da stalno traga za novim stvarima, da otkriva svet koji ga okružuje. Svako dete se ponekad žali kako mu je dosadno, a vi kao roditelji morate da smislite načine kako animirati dete i istovremeno podsticati njegov razvoj.

Pročitajte savete iz ovog teksta, mogu da vam pomognu da izaberete prave načine koji će pomoći razvoju vašeg mališana, a pritom će se dete dobro i zabavljati.

#1 Pustite dete da trči

Mala deca vole da se vozaju na svojim igračkama sa točkovima, bilo da je u pitanju tricikl, mali automobil na pedale, bicikl, plastični kamion. Međutim, deca vole i da trče, pa kada smo u stanu često vičemo na naše mališane da se malo smire i da se ne povrede jer nemaju dovoljno prostora. Umesto toga, biće vam pametnije da se na kratko pridružite detetu. Možete igrati jurke, žmurke ili neku sličnu igru koja podrazumeva trčanje. Dete će nakon igre sa vama biti veoma srećno i zahvalno, a i lakše će se uspavati uveče.

#2 Dozvolite detetu da pravi buku

Mada se većina roditelja prosto užasava „bučnih“ dečjih igračaka, na primer igračaka koje se vuku i proizvode jak zvuk, pištaljki, doboša,ili nekog drugog muzičkog instrumenta, deca upravo takve igračke najviše vole.

Dopustite detetu da bar 30 minuta dnevno bude bučno, bilo da se igra sa pomenutim vrstama igračaka ili da peva, vrišti ili se smeje glasno. Vi ćete svakako preživeti tih pola sata, a dete će biti srećnije i zadovoljnije. Imajte na umu da su bučne aktivnosti odličan način da dete izbaci svu negativnu energiju iz sebe, pa će tako lakše i da zaspi.

#3 Kreativne aktivnosti – mir u kući

Ako pak trenutno niste raspoloženi za galamu i jurnjavu po kući, svoje dete možete zabaviti i tako što ćete ga podsticati na kreativnost. To možete uraditi tako što ćete ga podsticati da crta ili da pravi figure od plastelina, ali možete koristiti i neke druge, manje uobičajene načine za podsticanje kreativnosti.

Na primer, dok vi pripremate ručak ili večeru, dajte vašem mališanu malo običnog testa i pustite ga neka se igra sa njim za stolom. Bićete iznenađeni koliko će mu igranje sa testom zaokupiti pažnju. Još ako mu date neku kuhinjsku alatku (kao što su modle ili mala oklagija), njegova kreativnost će još više doći do izražaja. Velikoj većini dece uzrasta od 1 do 5 godina ovakva vrsta aktivnosti je apsolutno zabavna, i može im dugo držati pažnju.

#4 Kućica za sakrivanje

Svako dete voli da ima neko svoje skrovište u kući ili stanu, kutak samo za sebe. Na primer, veliku kartonsku kutiju. Možete joj izrezati prozore i vrata i staviti u ugao sobe, a dete će biti oduševljeno. Mališani vole da borave na skrovitim mestima, da se tamo povremeno igraju sami, da glume svog omiljenog junaka iz knjige ili iz crtaća, ili da jednostavno odmore i sakriju se od svih pogleda.

#5 Kroz igru naučite dete da preuzima odgovornost i da ispunjava svoje obaveze

Ako živite u kući i imate dvorište sa vrtom, možete izdvojiti parče bašte koje će biti detetov kutak za igru. Tu mu možete posaditi biljke o kojima će ono morati samo da brine, tj. da ih zaliva. Kupite mu plastičnu kanticu i dopustite da mu crevo sa vodom bude dostupno. Posle dva-tri meseca, ako dete bude dovoljno uporno, moći će da uživa u cveću koje je samo zalivalo i biće veoma ponosno na sebe. Ovakve i slične aktivnosti razvijaju kod dece od najmanjih nogu osećaj za obaveze i jačaju njihovo samopouzdanje.

#6 Deca i životinje

Pre nego što nabavite detetu kućnog ljubimca, razmislite dobro da li je vaš mališan spreman da brine o drugom živom biću, jer životinje nisu igračke, a mala deca ih uglavnom shvataju tako. Najpre objasnite detetu da o svom ljubimcu mora da brine, da ga hrani i da mu daje vodu svakoga dana, ali i da brine o njegovoj higijeni i zdravlju.

Tek ako procenite da je dete vašu pouku o životinjama shvatilo ozbiljno, možete mu nabaviti psa, mačku ili bilo kog drugog kućnog ljubimca za čije negovanje vaše životni prostor ispunjava uslove. Odrastanje uz kućnog ljubimca daje mnoge benefite razvoju vašeg deteta.

#7 Gledajte sa detetom stare fotografije

Fotografije bude maštu. Svako dete voli da gleda album sa slikama. Iako većini male dece nije jasno da su bebe koje se nalaze na fotografijama zapravo oni, veomar rado gledaju fotografije i uživaju. Kada budu još malo porasli, opet će sa uživanjem posmatrati svoje fotografije kada su bili bebe, ali će rado gledati i mamine i tatine fotografije iz detinjstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here