Početna Porodica Tatin i mamin kutak 8 fascinantnih činjenica o bebama koje niste znali!

8 fascinantnih činjenica o bebama koje niste znali!

450
2

Znamo da je stvaranje i razvoj ploda u maminom stomaku, kao i samo rođenje bebe fascinantna stvar prirode, ali verovatno niste znali kakva sve “čuda” prate najraniji razvoj svake bebe. 

Koje se sve fascinantne stvari dešavaju kod vaše bebe i koliko toga niste znali o njima, prenosimo vam baš ovde, u ovom tekstu. Pročitajte!

Bebe i njihova super čula

Sigurno niste znali da su neka čula kod vaših beba poprilično moćna!

Još u stomaku beba može da čuje i prepoznaje majčin glas. Razlikuje ga od drugih zvukova kao i dijalekt, odnosno govor i akcenat. Neki naučnici su ustanovili da bebe po rođenju plaču različitim akcentima, i lako su mogli da razlikuju bebe iz na primer, Nemačke, Francuske ili Engleske.

Pored ovoga, bebe imaju istančano čulo ukusa. Zapravo imaju istu količinu receptora za ukus kao i odrasli, ali su oni rasprostranjeni i na krajnike i neke dublje delove grla. One osete slatko, kiselo i gorko, ali ne osete slano. Smatra se da ukusi koje osećaju bebe zapravo služe za prepoznavanje potencijalne opasnosti. Tako je slatko ono što je dobro, poput majčinog mleka, a gorko i kiselo je opasno i treba ispljuniti. Sada ono kada beba stavlja sve u usta pri istraživanju i ne zvuči tako čudno, zar ne?

Bebe, takođe, odmah po rođenju prepoznaju miris majke, i mogu da otkriju gde se nalaze grudi, odnosno izvor njihove hrane. U nekim istraživanjima, nakon stavljanja bebe na majčinu kožu posle rođenja, one se migolje i pokušavaju da dohvate dojku. Smatra se da je ovo jedan od urođenih nagona za preživljavanje gde beba uz pomoć čula mirisa traži esencijalnu stavku za život. 

Super čula u svakom smislu.

Bebina kaka ne smrdi

Znam da ovo zvuči čudno, i nije kao da miriše na livadsko cveće, ali zapravo prva kaka vaše bebe ne smrdi. Razlog je vrlo jednostavan. Prvo pražnjenje creva vaše bebe predstavlja izbacivanje mekonijuma. Mekonijum je tamne boje i bez mirisa, jer on je spoj svega onog što je beba progutala u stomaku svoje mame. Obično su to elementi amniotske tečnosti. Beba u svojim crevima nema bakterije koje prouzrokuju gasove i neprijatne mirise. I tako dobijemo kaku koja ne smridi.

Međutim, nakon rođenja na bebinom telu i u telu se stvaraju kolonije dobrih bakterija koje su sastavni deo našeg života. Nakon toga svako hranjenje i pražnjenje creva bebe se menja, dobija prepoznatljivu bolju, ali i miris. Možda ovo nije informacija koju ste morali da znate, ali ne može se poreći njena zanimljivost!

Puno plača a nigde suza!

Vaši malci sigurno puno plaču, kao i svaka beba. To im je osnovni način komunikacije i potpuno je normalno i očekivano. Ali pitate se zašto nikada nema suza? 

Zapravo, bebe proizvode suze u onoj količini koja je dovoljna da prekrije oko i čini ga vlažnim, ali ne iza karakteristične kapljice – suze. Zato naši stari često znaju da kažu, samo se mazi – razmažena je, nema suza. Bebe nisu razmažene, plaču jer pokušavaju da vam nešto poruče, a suza neće biti dok se suzni kanal ne razvije dovoljno. 

Ne brinite, uskoro će kod vaše bebe vrcati suze na sve strane. Ipak, neophodno je voditi računa da se higijena očiju kod beba odžava na visokom nivou. To lako možete učiniti uz tupfer ili platnenu pelenu, i malo vode. Obrišite bebine oči nežno i polako, i uklonite krmeljiće. 

Na internetu se nalaze brojni saveti o bebama i trudnoći, pa i o održavanju higijene beba i nije na odmet malo ih istražiti. U svakom slučaju, bilo koju nedoumicu u vezi vaših beba možete rešiti uz razgovor sa pedijatrom.

Bebe imaju skoro 100 kostiju više nego odrastao čovek

Onako malene gromuljice koje nosate sa lakoćom na rukama i koje teže svega nekoliko kilograma, zapravo imaju mnogo više kostiju od vas! 

Zvuči nemoguće, ali tako je. Odrastao čovek ima 206 kostiju, a beba 300. Razlog je u tome što neke kosti kod beba nisu srasle. Najbolji primer za to je lobanja. Kod beba ona se sastoji iz više delova koji nisu čvrsto spojeni, i kako beba raste, te kosti se učvršćuju i počinju da čine jednu prepoznatljivu kost. 

Pored toga, kod beba na primer, nisu formirane čašice na kolenima, već neka vrsta zaštite zgloba, koja se kasnije pretvara u čašicu. I tako redom, lako se dođe do tog broja od čak 300 kostiju. 

Beleg na koži je gotovo izvesna stvar

Smatra se da čak 80% beba ima beleg po rođenju. Takav beleg se naziva rodin ugriz ili poljubac anđela, i veoma je čest. Obično je tamno crvene ili skoro ljubičaste boje. Ovi belezi su prolazni i ne smatraju se opasnim. Obično se nalaze na zadnjem delu glavice ili vrata, ili na čelu i oko očiju. Nastaju zbog lošije razvijenih krvnih sudova, i nestaju nakon par nedelja ili meseci. 

Ime dobijaju po mestu na kom se nalaze. Tako ovi na pozadini vrata ili glave imaju naziv rodin ugriz, kao mesto na kom je roda štipnula bebu kada ju je donosila mami. Ovi na čelu ili oko očiju su poljupci anđela, jer je anđeo podario bebi lepotu i mudrost. 

U svakom slučaju, ovakve pojave nisu opasne. Međutim, ukoliko su belezi tamniji, poveći i nalaze se na licu, grudima ili sredini kičme, treba potražiti savet i mišljenje lekara.

Beba deli vaš ukus za muziku!

Već smo rekli da je bebin sluh poprilično istančan i dobar još u stomaku, a upravo zbog toga beba će prepoznati i radovati se muzici koju je mama volela da sluša dok je bila trudna. Smatra se da bebe od 7. meseca trudnoće mogu i da usvajaju znanje, i da upravo tu leži interesovanje ka muzici koju je mama slušala. 

Smatra se da bebe umeju i da prepoznaju određene pesme ili glas svog oca i bližnjih koji su joj često pričali dok je bila u stomaku. Tako su se neki roditelji dosetili i pokušali da nauče svoju bebu umirujućim pesmicama koje su kasnije koristili kada bi beba bila jako uznemirena. Čak 62% beba je prepoznalo pesmicu i umirilo se na neko vreme. Zato nije loše obogatiti bebino znanje dobrom i kvalitetnom muzikom kao i pesmicama koje će služiti za umirivanje.

Poznato je da klasična muzika ima izuzetna dejstva na kognitivne sposobnosti deteta u kasnijem razvoju i učenju, pa nije na odmet pokušati im pustiti Mocarta za koncert u stomaku!

Red suza – red smeha

Čini vam se ponekada da vaša beba samo plače, ali to i nije baš tako. Beba se u toku dana nasmeši i do 300 puta! U početku su to uglavnom refleksne radnje mišića lica, ali kako bebe brzo uče i prepoznaju vaše izraze lica, počinju da se osmehuju. I rade to toliko često, mnogo češće nego odrasla osoba. 

Možda i najveća fascinacija kojom bebe osvajaju svet jeste taj osećaj radosti i neprestane zadivljenosti i čuđenja. Malo lice koje se ozari nama već običnim i malim stvarima je ono što nas kupuje za ceo život. Kako i kada tačno izgubimo potrebu za osmehom i radovanjem malim stvarima, nije baš jasno, ali je pomalo rastužujuće. Zato možda ne bi bilo loše da naučimo nešto od onih kojima služimo kao učitelji i uzor, i počnemo da se radujemo naočigled poznatim i malim stvarima!

Sve bebe su ćelave u jednom trenutku

Čak i ako se vaša beba rodila sa punom glavom kose i vrlo neobičnom frizurom, u jednom momentu će biti makar mestimično ćelava!

Bebe gube kosu, zapravo je menjaju. Prve dlake na telu, pa i kosu, bebe dobijaju još u stomaku. Ta maljavost na telu fetusa je normalna i služi kao neki zaštitni omotač dok je beba još u stomaku. Većina tih dlačica opadne pre rođenja, ali nekada i ostanu na ponekim mestima raštrkane po telu. 

Kosa obično ostane na bebi sve do par meseci nakon rođenja. Onda polako počinje da opada i zamenjuje je nova, čvršća dlaka koja kasnije ima svoje redovne procese rasta i opadanja kao kod odraslog čoveka. Nekim bebama opadne većina kose, nekima samo pečati, obično na potiljku, gde su najčešće oslonjeni na podlogu. Tada možete primetiti neke vrlo neobične frizure na glavama vaših beba, ali brzo će se sve ujednačiti, zato nema potrebe za brigom!

Još neke zanimljivosti o bebama ali i roditeljima

  • Da li ste znali da roditelji novorođenčadi ne spavaju skoro 6 meseci (ukupno) do bebinog drugog rođendana? Ovo stvarno otvara sasvim drugu perspektivu o iscrpljenosti roditelja!
  • Bebe se u toku rasta i razvoja u toku trudnoće uvećaju i do tri miliona puta! 3 miliona puta od male mikroskopske ćelije do bebe koja teži par kilograma i dužine je poveće vekne hleba!
  • Bebe plaču, to svi znaju, ali da li znate da su sposobne da plaču još u stomaku.Glasne žice bebe se formiraju još u 20tim nedeljama trudnoće, i do 26. nedelje mogu da plaču, ali kako su u stomaku i nemaju pristup vazduhu, plač se čuje tek nakon rođenja. 
  • Oči bebe se razvijaju poprilično rano u toku trudnoće, već u prvim mesecima, a u zadnjem tromesečju one mogu da vide svetlost i raspoznaju svetlosne oblike. Ipak, pigmentisani deo oka je podložan promenama, pa ćete pravu boju očiju vaše bebe znati tek nakon nekoliko meseci njihovog života!
  • Bebe su izuzetni borci i dokaz čuda prirode, pogotovo preveremno rođene bebe. Najranije rođena beba koja je preživela, došla je na svet u 21. nedelji trudnoće. Smatra se da bebe rođene između 22. i 24 nedelje imaju šansu za preživljavanje oko 10 %. Nakon 24. nedelje ove šanse se povećavaju na 40 do 70%. Ti maleni borci se rode sa svega 600 do 900 grama (u zavisnosti od gestacijske nedelje) i bore se, rastu i razvijaju izvan materice. Čudo prirode u svoj svojoj moći!
  • Bebe reaguju na majčin smeh radosnim poskakivanjem u stomaku. Ova pojava se dešava oko 32. nedelje trudnoće. Još jedan dokaz da bebe dobro razumeju i čuju, a i potvrda da je smeh uvek dobrodošao!

Svaka zanimljivost u vezi beba je fascinantna, i pitanje je koliko još toga u stvari ne znamo. Svakako da je svaka sitnica u vezi beba ali i trudnoće povod za radost i uživanje, i zato ne propustimo da uživamo u tome!

2 KOMENTARI

  1. Fascinantno mi je kad citam da bebe placu jer ovo ili ono. Moja deca su bila i suva i nahranjena i voljena i opet su plakala. Bebe placu jer su bebe

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here