Početna Porodica Saveti 9 saveta kako da olakšate detetu oko učenja i domaćih zadataka

9 saveta kako da olakšate detetu oko učenja i domaćih zadataka

3566
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Nekoj deci izrada domaćih zadataka i učenje kod kuće predstavljaju problem, a za to postoje mnogi razlozi. Svaki roditelj će tražiti razne načine da detetu olakša obavljanje njegovih školskih obaveza. A tu se često javlja još veći problem, jer iako imaju najbolje namere, roditelji koriste neke pogrešne metode koji mogu još više da otežaju stvar.

Ono što je pre svega potrebno da bi olakšali detetu, jeste da se dobor naoružate strpljenjem. Pored toga, jako je važno da umete da procenite koliko je detetu uošte potrebna vaša pomoć. Saveti koji slede mogu vam biti od koristi da pomognete detetu da mu obavljanje domaćih zadataka bude što lakše.

1. Ne mešajte se previše

Neki mališani sa lakoćom obavljaju sve svoje obaveze vezane za školu, pa ih vaša navalentnost može samo sputavati u tome. Ono što uvek možete uraditi jeste davanje kratkih i jasnih saveta ili objašnavanje nečega što detetu deluje nerazumljivo.

2. Podstaknite dete da svakodnevno uči

Ovo je jako važno, jer dete koje na vreme stekne svakodnevnu naviku učenja, tako će uvek raditi. A rezultati neće izostati, jer će mu biti kud i kamo lakše da uči svakoga dana po malo, nego da mu se gradivo nagomila, pa i kada hoće da krene da uči, ne zna odakle da počne.

3. Dopustite mališanu da bude što više samostalan

Većini dece uopšte nije neophodno da dok kod kuće obavljaju svoje školske zadatke imaju roditeljski nadzor. Čak i ako treba da uloži više truda da bi uradilo neki zadatak ili shvati neku lekciju, detetu će obično lakše ići bez nadgledanja. Samostalnost detetu neće škoditi. Naprotiv, može mu biti samo od koristi.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

4. Redovno proveravajte detetovo znanje

Nakon što završi sa učenjem, prekontrolišite njegov rad i preispitajte njegovo znanje. Mališanu će to biti zabavno i više će se truditi. A što je najvažnije, ako bude znao odgovore na sva ili na većinu vaših pitanja, imaće mnogo više samopozudanja.

5. Pomozite mališanu da uči sa razumevanjem

Pomozite mu da razume šta nastavnik od njega tačno traži. Da ume u kratkim crtama da ponovi lekciju, da shvati suštinu tog gradiva. Posavetujte ga da podvlači ključne reči u tekstu. Većini dece će te podvučene reči biti izuzetno korisne.

6. Podstičite detetovu aktivnost na času

Kada se uverite da vašem mališanu neki predmet ide od ruke i da ga je dobro savladao, insistirajte da se na času obavezno sam javlja. Tako značajno rastu njegove šanse da bude nagrađen dobrom ocenom.

7. Nikada ne vičite na dete

Ukoliko nešto nije dobro razumelo, nije naučilo neku lekciju, ili je pak zbog nedostatka pažnje pogrešilo u nekom zadatku, iako je znalo da ga reši, nemojte vikati na dete. Umesto toga, porazgovarajte sa njim, mirnim, staloženim tonom. Strpljivo objasnite detetu ukoliko mu nešto nije jasno.

8. Pitajte dete koji mu je predmet najteži

Razgovarajte sa njim o svemu što mu kod tog predmeta nije jasno, svemu što mu je teško za razumevanje. Predložite detetu da kod kuće uvek prvo uči one predmete koji mu manje leže i koje manje voli. A one zanimljivije neka ostavi za kraj. Kada već bude umoran i opadne mu koncentracija, mališanu će biti lakše da uči ono što mu je interesantno.

9. Ako primetite da dete ima neki problem, ne insistirajte na domaćem zadatku

Deca mogu biti zabrinuta i zbog nekog problema koji nije povezan sa školom. Ukoliko vam se čini da vašeg mališana muči nešto van škole, nemojte ga terati da radi domaći i da uči. Kada ima neki problem, svaki čovek, pa tako i dete, teško može da se koncentriše i usmeri pažnju na neku drugu aktivnost. Tada može pomoći razgovor.  Pričajte sa detetom i pokušajte da mu pomognete u rešavanju tog njegovog problema. Ali nemojte insistirati na razgovoru ako nije raspoloženo za priču. Pustite ga neka se odmori i naspava. Jutro je uvek pametnije od večeri.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here