Početna Porodica Saveti Ako vaše dete želi da bude zanatlija, vodoinstalater je jedan od veoma...

Ako vaše dete želi da bude zanatlija, vodoinstalater je jedan od veoma isplativih poslova

11041
1

Sve češće čujemo kako razni zanati izumiru, a nekim starim zanatima bavi se tako mali broj majstora, da se njihovi proizvodi i usluge mogu uvrstiti u one namenjene samo ljudima sa dubokim džepom. 

Takav je na primer slučaj sa zanatlijama koji obrađuju kožu i izrađuju razne predmete koji se prodaju po visokim cenama. Slično je i sa zanatlijama koji obrađuju plemenite metale, prave satove ili se bave izradom tradicionalnih tkanina koje se visoko kotiraju na inostranom tržištu i mogu da donesu ozbiljnu zaradu.

Zanat je decenijama bio na lošem glasu

Zanat je nažalost u našoj zemlji nepravedno zapostavljen u jednom značajnom vremenskom razdoblju. Brojne zablude koje su roditelji generacijama unazad usađivali svojoj deci u glavu, dovele su do toga da se za zanat opredeljuju samo oni đaci koji nisu imali dobar prosek u osnovnoj školi. Sigurno vam je poznata ona čuvena rečenica Uči školu, da ne bi radio. S obzirom na to koliko je danas fakultetlija na birou, čini se da smo omašili poentu ove izreke.

Biti kuvar, krojač, frizer ili automehaničar decenijama je bilo rezervisano za loše đake, iako ljudi koji se bave ovim poslovima često zarađuju daleko više od onih koji imaju visoko obrazovanje. 

Zašto je dobar posao vodoinstalatera

Posao vodoinstalatera smatra se jednim od najprljavijih poslova, pa će retko koji roditelj sa radošču prihvatiti odluku svog deteta da izabere ovaj poziv, a kamo li da mu isti preporuči.

Ako spadate u ovu grupu roditelja, a primetili ste da je vaše dete vešto sa alatom i popravkama, vodoinstalaterski zanat mogao bi biti pravi izbor.

Ne odbacujte ovu opciju pred svojim detetom i ne degradirajte ovu vrstu zanimanja ukoliko je vaše dete razmatra, nakon osnovne škole. U suštini, najvažnije je da neko voli to što radi. Podrška roditelja kada se donosi ova važna životna odluka u ranom uzrastu jedne osobe treba da bude pre svega u vidu prepoznavanja afiniteta deteta i podržavanja njegovih realnih ambicija. 

Kakvo je obrazovanje potrebno za vodoinstalatera

Što se tiče potrebnog obrazovanja  za ovaj posao, ono ne traje dugo. Za obavljanje ovog posla potrebno je završiti trogodišnju školu i stručni ispit koji se polaže i sa kojim vaše dete stiče pravo da samostalno radi i pruža vodoinstalaterske usluge.

Naravno, praksa je najvažnija kod vodoinstalaterskog zanata, ali se ona stiče godinama. Potrebno je samo imati mnogo volje i motivacije, ali i po malo osećaja za vodovodne instalacije i popravke. 

Možda najbolja opcija jeste da mlada osoba koja se školuje za vodoinstalatera jedan deo slobodnog vremena ili raspusta koristi i za praksu sa iskusnim profesionalcem. 

Tako se “krade” zanat, a vrlo je verovatno da će dete na ovaj način moći i da zaradi simboličan džeparac, jer će se svaki majstor truditi da na neki način nagradi vrednog pomoćnika.

Motivacije u ovom slučaju ne bi trebalo da manjka, jer osim što je ovo zanimanje deficitarno, u poslednje vreme ima mnogo onih koji se uspešno bave ovim poslom u inostranstvu sa veoma velikom platom i zaradom. 

U našoj zemlji je ovo zanimanje sve traženije iz istog razloga, zbog toga što je veliki broj vodoinstalatera koji su dobro obučeni otišao u neku stranu zemlju za još plaćeniji i bolji posao.

Koliko je unosan posao vodoinstalatera

Biti vodoinstalater je odličan i veoma perspektivan posao. Potražnje i posla uvek ima, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Primera radi, postavka i zamena vodoinstalacije kod nas košta od 250 evra i više, a dobrom vodoinstalateru je potreban svega jedan, eventualno dva dana za ovaj posao. Kada se sračunaju usluge na mesečnom nivou, vodoinstalater može mesečno  zaraditi i do 10 prosečnih plata u Srbiji.

Ukoliko prođe neophodno školovanje i stručni ispit kao i višegodišnju praksu nakon toga, vašem detetu se otvaraju mnogobrojne mogućnosti za siguran i tražen posao, kao i veoma lepu zaradu kod nas i u inostranstvu.

Prekvalifikacija za vodoinstalatera

Za odabir ovog zanimanja nikada nije kasno. Ukoliko ste završili neki drugu školu, a želeli biste da se prekvalifikujete za posao vodoinstalatera, nikada nije kasno. Potrebna je samo dobra volja i ta mogućnost u našem obrazovnom sistemu je uvek otvorena. 

Kada govorimo o školovanju za ovo zanimanje, postoji i mogućnost vanrednog školovanja.

Prethodni članakKako ostvariti pravo na alimentaciju?
Sledeći članakEngleski za decu – motivacija učenje

1 KOMENTAR

  1. To se nikad ne zna, svako se snadje na svoj nacin, zavisi od toga koliko je neko sposoban sebi i musteriju da nabavi. Nazalost najbolji najstori cesto nisu najplaceniji

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here