Početna U svetu knjiga Dečije priče Aprilove šale – Dragan Kulidžan

Aprilove šale – Dragan Kulidžan

16310
0
Aprilove šale
foto: čitanka za drugi razred osnovne škole

Uskoro će 1. April dan šale pa vam zato poklanjamo jednu lepu priču koju je napisao Dragan Kulidžan i kojе се vrlo dobro sećaju učenici drugog razreda osnovne škole, tamo negde 90-tih godina.

Aprilove šale

Meda je otres’o snove i traži kakvog jela. April mu reče: – Požuri, kruška je sasvim zrela! Pokupi davno iz šume Zima košulje bijele. Već su gomile meda skupile vrijedne pčele!

Požuri dobri Meda (za hranu se rado stara!), a šuma sva zagraja: „April te samo vara!“

Premudru  teta-Liju  April  u  šetnji srete i stade da je pita: – Kako si? Kako dijete? Nego, vidim da još nisi ništa za jelo našla, a tri debela pijetla šetajuć’ u šumu zašla!

– Šta?! – odmah pohita Lija, znana lopuža stara, a šuma se nasmija: „April te samo vara!“

Malu Zekinu kuću skrila šuma duboka. Pred njom zamišljen sjedi Zeko, brži od oka.

– O jelu misliš, Zeče? – April ga naglo trže. – Skoro će pasti veče, za put se spremi brže!  Kad stigneš na kraj šume, tiho se spusti do sela. Tamo te čekaju, kume, glavice kupusa zrela!

Poskoči za svježi kupus  mušterija stara; – zašušta  za njim šuma: „April te samo vara!“

Kad April reče Vuku da blizu pase stado, potrča Vuk k’o vila (znamo to jede rado). Tako se desilo Vuji, nije prošao blaže. I za njim živo zabruji: „April te samo laže!“

Zbog ovih šala Aprila cijela se šuma smije; nad njom se oblak naduo, od smijeha suze lije. Sve više, više teku, sad će pljusak da pane… Moraće zvijeri, bogami , rastvoriti kišobrane!

Dragan Kulidžan – kratka biografija

Dragan Kulidžan je srpski pisac rođen u Mostaru 1930. godine, preminuo je u Sarajevu 1987. Odrastao i započeo školovanje u Mostaru, ali je veći dio života proveo u Sarajevu. Godinama je uređivao časopis za djecu „Vesela sveska“. Pisao je priče, pesme i poeme za decu. Njegove najpoznatije knjige su: „Priča o Januaru i Medi Mededaju“,“Šuma i pahuljice“, „Sipajte, sipajte“, „Pričajte mi“, „Priče iz ježevog mlina“, „Kriv je mačak“, „Srnin potočić“, „Dječak i vojnik“, „Čarobne sanke“.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here