Početna U svetu knjiga Bajke Bajke u slici Marije Paskval 1# – Vodeničarka

Bajke u slici Marije Paskval 1# – Vodeničarka

4962
0
bajke u slici

Nekada davno živela je dobra i lepa vodeničarka koja je za život zarađivala meljući žito u svojoj vodenici.
– Dobar dan, Gretel – pozdravljale su je kokoške koje su svakog jutra dolazile da kljucaju po koje zrno pšenice koje bi ispalo iz vreće.

Jednog dana dođoše kokoške, a sa njima i gavran. – Idi odavde! – vikala je Gretel na njega, preteći mu metlom. – Ova pšenica je samo za kokoške.

Gavran otrča besno i , kada stiže u šumu, pretvori se u đavolka i uzjaši metlu. – Ha, ha, ha – podsmehnu se – ako vodeničarka pojede ovu jabuku, biće to pravo iznenađenje za nju.

Sledećeg jutra, vodeničarka nađe jabuku i veoma radosno uzviku: – Kako je lepa! To je sigurno poklon od kokošaka. Ali čim zagrize jabuku, Gretel se onesvesti. Ova jabuka, pošto je bila začarana, pretvorila je Gretel u gomilu pšenice.

– Ha, ha, ha, – oglasi se gavran. – Sada će kokoške pojesti ovu gomilu pšenice, i nikada više neće govoriti o vodeničarki.

– Prije moje, ne smemo ni da taknemo ovu pšenicu – prozbori jedan od kokošaka. – Dosta nam je i ono što se rasulo po zemlji. – Kljucnite, ne ustručavajte se! – osokoli ih gavran. – Šta se toliko premenažete. – Napolje odavde! – poviknuše mu kokoške. – Zar da nas ti savetuješ? Znamo mi dobro da te je Gretel izbacila iz svoje vodenice.

A onda je zrak sunca dodirnuo gomilu pšenice i dao vodeničarki njen ljudski izgled. – Uđite u vodenicu – reče Gretel kokoškama. – Može da dođe gavran sa svojim drugarima.

Ali to je bilo nepotrebno. Gavran, da bi utekao od lovca, uzlete ka oblacima, ali osta tamo zatvoren u kavezu. – Odavde nećeš izaći – pisnu oblak – sve dok Sunce ne ogreje noću, a Mesec danju. Gavran pretvoren u duha, zapitkivao je svakog dana :

– Pala je noć, je li Sunce izašlo?

A danju je pitao : – Je li Mesec izašao?

Pošto se nikada nije desilo da Sunce zablista noću a Mesec danju, duh je ostao zatvoren u kavezu do kraja svog života.

– To sam i zaslužio – žalio se.

Gretel, dobra i lepa vodeničarka, i dalje je davala kokoškama pšenicu koja je ispadala iz vreća. Njene prijateljice, zahvalne i zadovoljne, svakog jutra su je pozdravljale : – Dobro jutro, Gretel.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here