Početna Vesti Intervju Baletski studio Maga Magazinović i svi njihovi uspesi

Baletski studio Maga Magazinović i svi njihovi uspesi

597
0

Maga Magazinović je bila prva moderna srpska plesačica i teoretičarka plesa, koja je imala veliki intelektualni, pedagoški i kreativni potencijal. Pripadala je umetničkim i intelektualnim krugovima Beograda. Upravo po njoj nosi naziv baletski studio koji se nalazi u Beogradu i Užicu a čiji je osnivač Dunja Mahorčić Jukić, diplomirani igrač klasičnog baleta.

Kada i kako ste došli na ideju da otvorite baletski studio?

Baletski studio Maga Magazinović je nastao u novembru 2008.godine, kao plod moje ambicije da nesto više uradim u svom životu na polju umetničke igre. Prvenstveno klasičnog baleta i to kroz rad sa najmladjima, sa decom i omladinom. Želela sam poput velike Marije Mage Magazinović, ostavim neki svoj pečat u ovom društvu u svetu umetničke igre. U tom trenutku sam vec osam godina radila u Baletskoj školi „Lujo Davičo“, u našoj najeminentnijoj ustanovi za obrazovanje igrača klasičnog baleta, savremene i narodne igre. Istovremeno  sam imala potrebu da se još više dokazujem i radim na sebi.Otuda i moja želja da se osamostalim, osnujem svoj studio, koji sada prerasta u školu. Istovremeno da i sebi postavim konstantne izazove. I tako punih 11 godina, iznova pobedjujem sebe.Kako kroz rad na sebi, tako  radeći i sa decom. Rad sa decom predstavlja najlepši ali i najodgovornijim deo ovog posla.

Kog uzrasta su vaše balerine?

Baletski studio okuplja devojčice i dečake uzrasta od 3 do 15 godina. Imamo baby balet, predškolski balet, balet za devojčice školskog uzrasta i profesionalni balet gde naše učenice na kraju školovanja dobijaju diplomu priznatu od strane Ministarstva prosvete RS i imaju mogućnost da nastave srednjoškolsko baletsko obrazovanje u nekoj od državnih baletskih škola.

Šta je preduslov da bi neko postao balerina, da bi se uopšte bavio baletom?

Za rekreativni balet nisu stogo definsana pravila o tome šta je potrebno da bi se neko dete priključilo nekom baletskom studiju. Najvažnija je ljubav prema igri, lepoj muzici kao i divnim kostimima. Na nama pedagozima je da dete koje sa 3,4,ili 5 godina dođe u studio sa tom ljubavlju,naučimo osnovama klasičnog baleta, da podržimo pravilan rast i razvoj,kako fizički tako i pshički. Zatim da razvijamo talenat i dalje širimo tu ljubav. Pomno prateći svako dete sa kojim radim, trudim se da uočim one neophodne sposobnosti kod dece koja pokazuju poseban dar za klasičnim baletom. Tu su svakako  propozicije rigoroznije od onih koje su potrebne za rekreativno  bavljenje ovom umetnošću, koju neretko svrstavaju i u sport. Osnovni preduslovi su pre svega fizičke propozicije koje su neophodne, zatim muzikalnost i talenat. Ono što je takođe veoma važno i bitno je svakako volja, izdržljivost kao i jaka psihička stabilnost.

Da li Vam se dešavalo da male balerine gube interesovanje za ovu vrstu umetnosti odrastanjem?

Naravno da se dešava da deca gube interesovanje vremenom, baš zbog tog predanog rada, koji zahteva konstantno ponavljanje istih koraka i pokreta, kako bi se oni doveli do savršenstva. Retka su deca koja to mogu da izdrže. Zamislite kada saznaju da jedna balerina svakoga dana mora da odvežba kompletan klas i da ceo svoj igrački vek igra Labudovo jezero, Don Kihot, Uspavanu lepoticu i još nekoliko predstava i uloga tako da mnogima od njih to deluje zastrašujuće, dok za neke od njih to zvuči divno i kao ostvarenje sna.

Šta je Vaša misija, a šta vizija?

Misija baletskog studija Maga Magazinović je učenje i podučavanje dece i mladih osnovama klasičnog baleta. Rad na njihovom pravilnom razvoju u moru šunda i kiča koji nas okružuje, razvoj ljubavi prema umetničkoj igri i umetnosti uopšte, a vizija nam je da prerastemo u instituciju za školovanje i razvoj mladih igrača koja će biti prepoznata šire, a ne samo u našoj zemlji, gde sada već važimo za jedan od najboljih baletskih studija.

Sem što znamo da imate puno osvojenih medalja, voleli bismo da znamo gde ste ih sve osvajali?

Balerine baletskog studija Maga Magazinović su osvojile preko 400 medalja, uglavnom onih najsjajnijih, zlatnih. Mada imamo i po neku srebrnu i bronzanu medalju sa raznih takmičenja kako u Srbiji, tako i na međunarodnoj sceni.Kao najznačajnije bih izdvojila zlatne medalje sa takmičenja u Turskoj (Kušadasi), Italija (Rim i Rimini), Holandija (Amsterdam), Austrija (Beč), Češka (Prag),Republika Srpska (Bijeljina) kao i u Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Požarevcu, Novom Sadu, Vršcu, Arandjelovcu…

Poznato nam je i da ste osnivač Baletskih festivala. Gde se održavaju?

Kao idejni tvorac, osnovala sam i dva dečja baletska festivala koji iz godine u godinu rastu, razvijaju se i pozicioniraju na festivalskim kalendarima naše zemlje.Prvo je nastao Dečji baletski festival u Užicu 2016.godine, tako da ove   godine očekujemo peti  jubilarni festival.Zatim je nastao i Međunarodni festival umetničke igre za decu u Beogradu konkretno u Rakovici, koji je sada u decembru imao svoje drugo izdanje. Oba Festivala neguju ljubav prema umetničkoj igri, na njima se predstavljaju baletski studiji i škole koji u svom radu preferiraju klasičan balet, savremenu igru, moderan i jazz balet. Okupljaju veliki broj dece, preko 400 takodje i publike (oko 700 posetilaca je bilo na poslednjem festivalu), kao i sve veći broj sponzora koji su uvideli značaj  i kvalitet ovih manifestacija.

Oba Festivala su podržana i od strane opštine na kojima se održavaju, odnosno od Grada Užica i Gradske opštine Rakovica u Beogradu.

Koji je cilj ovih festivala?

Cilj ovih Festivala je negovanje umetničke igre i umetničkog stvaralaštva za decu i mlade. Zatim razvoj umetničke igre kroz susrete pedagoga na ovim festivalima, kao i decentralizacija umetnosti za decu.

Kakvi su Vaši planovi za dalje?

U ovoj školskoj godini  očekuju nas velika takmičenja za koja se spremamo. Najpre nas očekuje prvo medjunarodno takmičenje u Beču u februaru, zatim u Bijeljini u aprilu, pa onda naš peti jubilarni Festival u Užicu. Samim tim je i najzahtevniji za organizaciju, mada mi svakom pristupamo kao da je najvažniji. Na kraju sezone  u junu očekuju nas  takmičenja u Italiji i Španiji,a u medjuvremenu ćemo imati puno revijalnih i festivalskih nastupa. Vredno radimo i naš trud se na kraju uvek isplati.

Šta biste poručili čitaocima sajta „Moje dete“?

Vašim dragim čitaocima bih poručila da je pravilna investicija u dete i njegov razvoj jedina isplativa investicija, jer su deca naše najveće blago. Naglašavam „pravilna“ jer je veoma važno kome će roditelj poveriti svoje dete na sat vremena ili 45 minuta dva puta tokom  nedelje, jer to utiče kako na fizički tako i na psihički razvoj deteta. Bitno je da provere pre upisa deteta bilo na balet ili neku drugu vrstu aktivnosti validnost diploma i sertifikata koje mentori poseduju. U našem studiju rade diplomirani igrači klasičnog baleta sa preko 15 godina iskustva u radu sa decom svih uzrasnih kategorija, na šta smo posebno ponosni.

Nakon razgovora sa vlasnicom baletskog studia Maga Magazinović Dunjom Mahorčić Jukić, ostaje nam samo da im poželimo puno uspeha u daljem radu i da verujemo da će nas obradovati sa nekom medaljom najpre iz Beča tokom februara a kasnije i sa drugih destinacija koje su pred njima i na kojima će pokazati svoje umeće.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here