Početna Porodica Tatin i mamin kutak Banja Koviljača – savršena banja za odlazak na izlet sa porodicom

Banja Koviljača – savršena banja za odlazak na izlet sa porodicom

3849
0
foto: youtube

Turizam u Banji Koviljači je već par godina u porastu. Mnogi meštani Banje Koviljače bave se organizacijom turizma – izdaju se apartmani, sobe, privatne vile, a posetiocima su na raspolaganju i restorani kao i drugi ugostiteljski objekti. Svake godine ima sve više posetilaca.

Ovo može biti omiljeno mesto za odmor cele porodice. Ova banja spada u najlekovitije i najlepše banje u Srbiji. Ništa tako ne prija organizmu kao šetnja i odmor u prirodi. Planina Gučevo koja se nalazi u neposrednoj blizini Banje Koviljače idealna je za rekreaciju.

Pored svih prirodnih lepota u blizini ovog lepog i pitomog mesta nalaze se i čuveni srpski manastiri: Tronoša, Sveti Nikola i Čokešina. Ne propustite da decu odvedete i do sela Tršić rodnog mesta Vuka Stefanovića Karadžića.

Gučevo

Gučevo je naziv planine prekrivene šumama koja pokriva Banju Koviljaču sa juga. Gučevo se prostire u smeru od severozapada do jugoistoka. Ova planina od Koviljače do Boranje (planine) duga je 15 km. Crni vrh je najuzvišeniji vrh planine Gučevo sa nadmorskom visinom od 779 m. Posetioci mogu lako da dođu do smeštaja i hrane. Na Gučevu je mnogo čistih i hladnih izvora vode koja se može piti.

Tu je i izvestan broj potoka iznad kojih su šume bukve.  Vrh Gučeva lokacija je na kojoj je sazidana Spomen – kosturnica nastradalim 1914. godine u boju na Gučevu. Sa proplanka u blizini Spomen kosturnice pruža se lep pogled. Vidi se dominacije Drine koja teče deleći Mačvu i Semberiju.

Selo Tršić

Selo Tršić i Loznicu deli samo devet kilometara, u jugoistočnom smeru. Loznica iako nije među najvećih 10 gradova u Srbiji, svakako ima i u njoj šta da se vidi. U Tršiću se rodio nadleko poznat Vuk Stefanović Karadžić. Za posetioce su važni etnografski park uz spomen kuću i nekoliko odeljenja urađenih po gradnji tog vremena. Lokacija etno parka je rečica Žeravija. Središte ovom etnogeografskom spomen parku čini sama Vukova kuća, ustvari renovirana kuća sa okućnicom i predmetima koji su se koristili u to davno vreme.

Manastir Tronoša

Tronoša je manastir iz srednjeg veka, od Tršića ga deli 4 km. Sazidan je 1317. godine kao zasluga supruge kralja Dragutina, Katarine. Crkva u sklopu manastira je renovirana 1559. godine. U ovom manastiru je Vuk Stefanović Karadžić stekao osnovna znanja.

Manastir Sveti Nikola

Manastir Sveti Nikola je na razgraničenju triju opština – Ljubovije, Krupnja i Malog Zvornika. Sazidan je 2000. godine veoma blizu srednjevekovnom Soko Gradu iz 15. veka. Manastir je okružen očuvanom i bogatom prirodnom sredinom sa mnogo vodopada i visova.

Manastir Čokešina

Manastir Čokešina koji je u davnim vremenima opismenio mnoge, smatra se kulturnim spomenikom, njegova lokacija je pod Cerskim visom. Ima bogatu prošlost iz vremena turske vlasti i borbe sa Turcima koji su ga više puta su palili i ruinirali, ali je uvek bio renoviran.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here