Početna Zdravlje Zdravlje dece Bolesti koje se javljaju u pubertetu 1# – dečaci

Bolesti koje se javljaju u pubertetu 1# – dečaci

6326
0

U mišićima, butinama, sa zadnje strane kolena, kad-kad i u rukama, leđima, preponama, ramenima ili zglobovima može se javiti bol. Bol koji vrlo često nestane isto tako naprasno kao i što se pojavio. Češće popodne ili uveče. Može se javiti kod dečaka od 5-13 godina. Smatra se da je to zbog toga što kosti rastu brže neko što to mišići mogu da isprate.

Ukoliko drage moje pubertetlije osećate slične tegobe, javite se svom lekaru kako bi se utvrdilo da li je u pitanju ova vrsta problema ili nešto sasvim drugo.

Lečenje: masaža, termofor ili neko sredstvo koje ne sadrži aspirin.

Ozgud-Šlajterova bolest

Dešava se relativno često u pubertetu da se javi bol u kolenima  i njihovo oticanje.  Oseća se u gornjem delu potkolenice, koja u pubertetu nije do kraja formirana i još uvek bude prilično meka. U pubertetu prilikom naglog rasta dolazi do prenaprezanja mišića koji povlače ovu kost što prouzokuje naticanje i bol u kolenu. Najčešće se javlja kod dečaka od 12-13 godina.

Lečenje: osobama sa blagim simptomima pomoćiće smanjena fizička aktivnost i odmor. Takođe treba ostaviti na stranu sve sportske aktivnosti na minimum 2-4 nedelje; osobe sa težim simptomima možda će morati da miruju i do nekoliko meseci  pa i više.

Ispadna epifiza – ispadanje proširenog dela butne kosti

Ovo u praksi znači da prošireni deo butne kosti, onaj kori raste ubrzano, ispada iz svog položaja. Najčešće se javlja, neposredno pre početka ili tokom naglog rasta u pubertetu. Gojaznost kod dece predstavlja predispoziciju za pojavu ove bolesti.

Simptomi: bol u kolenu, kuku, butini ili preponama: „škljockanje u kuku“, noga se krivi ka spolja, ponekad može doći i do hramanja.

Lečenje: Ukoliko se pojave simptomi, naročito hramanje, operacija je neizbežna i to čim pre.

Skolioza – krivljenje kičme

Kao i prethodne bolesti i ova se ljavlja tokom perioda naglog rasta, ali je dosta češća kod devojčica nego kod dečaka. Ukoliko se pravilno i na vreme ne leči ova bolest može da izazove trajni defotmitet kičmenog stuba. Ova deformacija se može izlečiti a rezultat je najbolji ako se bolest rano otkrije.

Simptomi: Krivljenje kičme u obliku latiničnog slova S pri savijanju; ramena i kukovi su nejednake visine; ramena koja štrče više nego što je to normalno.

Lečenje: osobe sa blagim simptomima, moraju da rade određene vežbe, dok se kod težih slučejeva preporučuje proteza za ispravljanje kičme, dok samo u najtežim slučajevima mora doći do operacije. Što se ranije primeti veće su šanse da se bez većih poteškoća reši ovaj ne tako redak problem.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here