Početna U svetu knjiga Bajke Čardak ni na nebu ni na zemlji – Narodna bajka

Čardak ni na nebu ni na zemlji – Narodna bajka

16011
0
Čardak ni na nebu ni na zemlji

Bio car, pa imao tri sina i jednu ćerku, koju je čuvao kao oči u glavi. Kad djevojka odraste, zamoli se ocu svome da joj dopusti da iziđe s braćom malo pred dvore u šetnju; i otac joj dopusti. Ali tek što iziđe pred dvor, u jedan mah doleti iz neba zmaj ščepa djevojku između braće i odnese je u oblake. Braća otrče brže-bolje ocu i kažu mu šta je bilo, i reknu mu da bi oni rado svoju sestru potražiti. Otac im dopusti da idu da je traže, i da im svakome po konja i ostalo što treba za put, i tako oni otidu.

Po dugome putovanju naiđu na jedan čardak, koji niti je na nebu niti je na zemlji. Pomisle da neće u onome čardaku biti njihova sestra, pa se odmah stanu dogovarati kako bi se na nj popeli. I poslije dugoga promišljanja i dogovaranja, dogovore se da jedan od njih svoga konja zakolje, i od konjske kože da skroje oputu, pa pritvrdivši jedan kraj od nje za strijelu, da puste odozdo strijelu iz luka da se dobro za čardak prihvati, kako bi se uz nju popeti mogli.

Mlađa dva brata reknu starijemu da on svoga konja zakolje, ali on ne htjede, onda najmlađi zakolje svoga, od kože njegove skroji oputu, jedan kraj od nje veže za strijelu, pak je pusti iz luka u čardak. Kad dođe da se penju uz oputa, opet najstariji i srednji ne htjednu se peti, nego se popne najmlađi. Popevši se gore, stane ići iz jedne sobe u drugu, i tako naiđe na jednu sobu u kojoj vidi svoju sestru gdje sjedi, a zmaj joj metnuo svoju glavu u krilo. Ona, kad vidi brata svojeg, uplaši se i počne ga tiho moliti da bježi dok se nije zmaj probudio.

Ali on ne htjedne, već uzme buzdovan, pa razmahnu njime i udari zmaja u glavu. A zmaj se iz sna maši rukom za ono mjesto gde ga je on udario pa reče djevojci:

– A, ovdje me nešto ujede.

Kad ona opet rekne, a carev ga sin još jednom udari u glavu, zmaj opet reče djevojci:

– Opet me nešto ovdje ujede.

Kad on treći put zamahne da ga udari, onda mu sestra pokaže da udari u srce, i on udari onamo. I kako ga udari, zmaj ostane na mjestu mrtav, a careva ga ćerka sturi s krila, pa potrči bratu svome, te se s njime poljubi. Pa uzevši ga za ruku, stane ga voditi kroz sve sobe.

Najpre ga uvede u jednu sobu u kojoj je bio krilatast vranac za jaslima privezan cjelim takumom od čista srebra. Potom ga odvede u drugu sobu, u kojoj je za jaslama stajao krilatast đogat s takumom od suha zlata. Najposlije ga odvede u treću sobu gdje je za jaslima bio krilatast kulaš i na njemu takum dragim kamenjem okićen. Kad prođe te sobe, onda ga sestra odvede u jednu sobu u kojoj je djevojka jedna sjedila za zlatnim đerđefom i zlatnom žicom vezla. Iz te sobe odvede ga u drugu u kojoj je druga djevojka zlatne žice ispredala. A najposlije uvede ga u jednu sobu u kojoj je treća djevojka biser nizala, a pred njom na zlatnoj tepsiji od zlata kvočka s pilićima biser kljucala. Sve ovo obišavši i vidjevši vrati se natrag u onu sobu gdje je mrtav zmaj mrtav ležao, pa ga izvuče napolje i baci na zemlju. A braća kad ga vide, umalo ih groznica ne uhvati. Potom najmlađi brat spusti najprije sestru svoju braći, pa onda sve tri djevojke, jednu za drugom. Spuštajući djevojke braći, svaku je namjenjivao čija će koja biti a kad spusti treću, on nju za sebe namjieni.

Braća njegova, zavideći mu što je on bio junak, te je sestru našao i izbavio, presjeku oputu da on ne bi mogao sići. Onda nađu u polju jedno čobanče kod ovaca, preobuku ga i mjesto brata svoga ocu povedu, a sestri svojoj i djevojkama oštro zaprijete da nikomu ne kazuju šta su oni učinili.

Poslije nekoga vremena dozna najmlađi brat na čardaku da se braća njegova i ono čobanče onim djevojkama žene. Onaj isti dan u koji se najstariji brat vjenčao, on uzjaše na vranca; pa, baš kad su svatovi iz dvora izlazili, doleti među njih, te svoga brata, mladoženju, udari buzdovanom da se odmah s konja premetu. Onda odleti opet nazad u čardak.

Kad dozna da mu se srednji brat ženi, a on u ono isto vrijeme kad su svatovi iz dvora išli, doleti na đogatu, te i srednjega brata onako udari tako da se dvaput premetnuo; pa između svatova opet odleti.

Naposlijetku  doznavši da se čobanče njegovom djevojkom ženi, uzjaše na kulaša, i doleti u svatove baš kad su iz dvora izlazili, mladoženju udari buzdovanom te se triput premetnuo.

A svatovi đipe da ga uhvate, ali on ne htjedne ni bježati, nego se pokaže da je on najmlađi carev sin i da su ga braća od zavisti ostavili na onome čardaku u kojem je on sestru našao i zmaja ubio. A to sve zasvjedoči i sestra i one djevojke.

Kad car to čuje, on se naljuti na svoja dva sina i otjera ih odmah od sebe, a njega oženi devojkom koju je sam izabrao i ostavi ga nakon sebe da caruje.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here