Početna Škola U vrtiću Čari privatnog vrtića: Predstavljamo vam vrtić Pinokio iz Valjeva

Čari privatnog vrtića: Predstavljamo vam vrtić Pinokio iz Valjeva

1061
0

Postoji vrtić koji se po mnogo čemu razlikuje od svih drugih. Toplina i nežnost vaspitača, kao, šarm i ljubaznost direktorke Vesne Lazić su prvo što vas dočeka čim kročite u prostorije ovog dečjeg carstva.

Moto ovog čarobnog vrtića

“Dece ima razne, al’ svako dete je ličnost. Razlike nisu kazne, u razlikama je naša sličnost”.

Ostvarivi, jedinstveni, srdačni, životni moto ovog vrtića, uspešno se održava među najmlađima  već punih 18 godina. Kreativna radionica “Pinokio” iz  Valjeva, niže iza sebe uspone, padove, borbe, ali i pored svega toga zahvaljujući stručnosti, entuzijazmu, znanju  i neizmernoj ljubavi prema deci živi svoj san. Dečji san.

Od samog osnivanja njihove  Kreativne  radionice davne 2000. godine, odlučili su se da ujedine volju, želju, kreativnost, mogućnosti ali i različitosti na jednom mestu. Rezultat je svakako bio neizostavan. Reputacija koju su  godinama stekli, pečatirana dečjim zagrljajima, osmesima ali i najlepšim uspomenama koje odavde ponesu, najveće im je priznanje.

Osoblje, vaspitači kao i stručni saradnici odišu maksimalnim profesionalizmom i kompetencijama neophodnim za rad u području vaspitanja i obrazovanja. Sam vaspitno-obrazovni rad se sprovodi redovno, ocenjen je veoma visokim ocenama a namenjen je deci od najranijeg uzrasta. U ovom vrtiću će vas dočekati razdragani dečji osmesi svih uzrasnih kategorija i to od druge godine pa do pripremno predškolskog programa.

Njihova veličina se između ostalog ogleda i u prijemu dece bez obzira na pol, nacionalnu i versku pripadnost, kao i materijalno stanje.

Ovo nije slučajno rečeno, jer trudeći se da obezbede  neophodni  stepen vaspitanja i obrazovanja i za najsiromašnije, upotpunili  su  mnoga detinjstva i dali polazne osnove za srećan život, najvažnije populacije – mališana. Takodje među decom razvijaju empatiju i međusobnu solidarnost, razvijaju osećaj za poštovanje različitosti kao i prihvatanje dece sa odredjenim hendikepom.

Humanost na delu je nešto po čemu je vrtić Pinokio prepoznatljiv

“Humanost na delu, ćutanja je stvar, oduvek je važan taj Božiji dar”– Slogan koji ih je vodio prateći njihova srca da organizuju i uspešno sprovode brojne humanitarne akcije godinama unazad. Njihova veličina ogleda se u spajanju razlika, povezivanju najtananijih niti njihovih  srca sa decom koja su medjusobno slična, a tako svojstvena i različita.Ono što u ovoj ustanovi s ponosom ističu je činjenica da  boja kože, uzrasno doba, socijalni status, fizički ili mentalni hendikep, neće umanjiti ljubav i prjateljstvo koje ovu decu vezuju od prvih susreta.To im je praksa potvrdila nebrojeno puta do sada.  Sav rad koji se sprovodi u ovom vrtiću prati planove i programe državnih institucija kao i upotrebu literature i ostalih didaktičkih  materijala neophodnih za rad.

Specifičnost življenja njihove bajke, odnosno života i rada kroz humanost i delotvornost njihovih reči sprovedenih u dela, ogleda se u mnogobrojnim projektima koji su  realizovani od strane njihovog udruženja ,,Andjeli čuvari” odnosno zajedništva Kreativne radionice “Pinokio.”

Postoji niz predstava  koje su punile salu Centra za kulturu, dečjeg kulturnog centra, letnjih pozornica grada Valjeva, kako u gradu, tako i šire u regionu, na koje ne samo da su ponosni vaspitači i deca ove ustanove, već mnogobrojna publika, a sem nagrada, pohvalnica i diploma ističu da im je najveći podstrek za dalji rad gromoglasan aplauz koji prvenstveno deci daje satisfakciju.

Neki od realizovanih projekata ove po svemu izuzetne družine

Navešćemo samo neke od realizovanih predstava i projekata, koliko da bismo vam zagolicali maštu i dočarali kako izgleda kada se posao obavlja sa puno ljubavi, entuzijazma i nadahnuća.

„Ako ih volimo,onda im pomozimo“,“Put u središte igre,“ “Pobedimo drogu kroz igru, sport i razonodu“, “10 koraka za bezbednije detinjstvo“, “,Vrtić bez nasilja“, “Hrabri telefon“, “Za bezbrižnije detinjstvo i mirnu starost“,“Deca su naše najveće blago,učinimo nešto za njih“, “Kreativnost za poneti“,“Obezbedimo deci srećno i bezbrižno detinjstvo igrom do saobraćajne kulture“, “Vozić Željić“, “Zračak nade za stare i mlade“, „Postanimo vidljivi zajedno“, „Moj Pinokio u inkluzivnom dečjem vrtiću“  kao i mnogobrojne predstave u izvodjenju dece i vaspitača. Poseban akcenat, ovaj tim bez premca, stavlja  na novogodišnji spektakl koji je namenjen deci različitih uzrasta pod nazivom „Novogodišnja bajka.“

 Godinama već, mališani Pinokia se publici predstavljaju “Novogodišnjom bajkom” –  raznolikost predstava, kostima i neizostavno društvo Deda Mraza je ono što je uveliko postala tradicija ovog grada na Kolubari.

Kažu da tokom  godine brižljivo slušaju i beleže  tihe želje njihovih mališana, kao i njihove snove, tako da u  vreme praznika posebno žele da im izmame osmeh na licu  dajući svoj skromni doprinos u vidu paketića. Svake godine, deca ovog  vrtića zajedno sa vaspitačima poklanjanju predstavu bogate sadržine, koja se pamti i prepričava. Takodje, dolazak neizostavnog  Deda Mraza, kao i njegovo lično obraćanje deci, uz različite plesne koreografije i mini recitale, čine ovaj dogadjaj još svečanijim u Domu kulture u Valjevu.

Kako ,,Pinokio” dobija svoj prepoznatljivi duh i šarm širom grada, mnoga deca im kucaju na vrata želeći da budu deo njihove bajke, a uvek nasmejani vaspitači, centralne ličnosti njihovog odrastanja.

U želji da ispoštuju svaku pruženu ruku i molbu za pomoc, Kreativna radionica Pinokio danas broji četiri vaspitne grupe. Starija jaslena i mlađa vaspitna grupa predstavljaju polazište kreativnih dostignuća  malih – velikih bića koji munjevitom brzinom, pod njihovim krovom, postaju ljudi.

Srednja i starija vaspitna grupa nastavlja već započeti proces vaspitanja i obrazovanja, negujući posebno timski duh, kao i želju najmlađih za scenskim nastupima. Prednost ovog  vrtića ogleda se u negovanju dramskih aktivnosti, o čemu najbolje svedoči veliki broj mališana koji na njihovim predstavama zauzimaju najveći broj mesta.

Dramski metod u odrastanju primenjuje se od starije vaspitne grupe sve do predškolske  grupe gde se već u periodu od šeste godine  života, na sceni nalaze izvrsni izgrađeni glumci, slobodni u svom javnom nastupu i obraćanju širokom auditorijumu. Takodje, ovaj vrtić  ima još jedno značajno priznanje, a to je opravdano ukazano poverenje, stručnost, kreativnost, entuzijazam, volju, želju, znanje na delu, jer se u prostorijama njihovog objekta realizuje pripremni predškolski program (PPP) dve grupe izdvojene jedinice vrtića “Zvončić”-predškolske ustanove “Milica Nožica” iz  Valjeva.

S ponosom ističu da na ovaj način dobijaju podstrek tj. znajući da rade pravu stvar  za one koji su im juče, danas  i sutra  bili  i ostali prioritet – za mališane.

Ono što deca ovog vrtića nauče u radu sa vaspitačima, u međusobnoj igri i komunikaciji sa ostalom decom u različitim načinima organizovanja vaspitno-obrazovnog  rada i van kapije vrtića,  tokom različitih vannastavnih aktivnosti, ostaje da se pamti, prepričava, beleži i služi, sigurni smo, kao podstrek i motivacija za dalje generacije.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here