Početna Kuhinjica Ishrana dece Celijakija – ceo život na bezglutenskoj hrani + 2 odlična bezglutenska recepta

Celijakija – ceo život na bezglutenskoj hrani + 2 odlična bezglutenska recepta

181
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Celijakija je bolest koja obolelog prati celog života. To je urođena i trajna netolerantnost organizma na pšenični, ražani i ječmeni gluten, gliadine i druge srodne proteine prisutne u ovim žitaricama. Najraniji znaci bolesti mogu se primetiti veoma rano, neposredno nakon uvođenja namirnica koje sadrže gluten u bebinu ishranu. Prve tegobe kod dece najčešće počinju da se javljaju između 9. i 36. meseca, mada mogu i kasnije. Međutim, celijakuju je nekada teško prepoznati, ako se javlja u nekim teško primetnim formama.

Kod dece pomenutog uzrasta ova bolest se najčešće manifestuje prolivom, gubitkom apetita, a mališan je primetno razdražljiv. Stolice su česte, obilne, masne, kašaste ili vodene. Iskorišćenost hrane od strane organizma je izuzetno loša, što uzrokuje zastoj ili gubitak telesne težine, uvećanje trbuha. To ugrožava normalan rast i razvoj deteta, uz niz pratećih komplikacija. U onim najtežim slučajevima čitavo telo počinje da otiče. Takođe, većina dece koja buluju od celijačne bolesti su malokrvna. Anemija je uzrokovana nedostakom gvožđa i drugih hranljivih materija koje su neophodne za normalnu produkciju crvenih krvnih zrnaca.

Ne zna se tačno koliki je procenat dece koje imaju celijakiju. Prema procenama, u zemljama Zapadne Evrope jedno od 100 do 200 dece (zavisno od konkretne zemlje) nepodnosi glutensku hranu. Međutim, ono što je najopasnije, u početku svega 10 do 15% obolele dece ima klinički prepoznatljive simptome, dok je kod ostalih mališana bolest teško uočljiva. Često je jedina manifestacija bolesti malokrvnost koja se ne može korigovati standardnim medicinskim metodama. Kod dece dolazi do zaostajanja u rastu i razvoju, kasni im pubertet, periodično imaju probleme sa jakim stomačnim bolovima, a bolest je i dalje neotkrivena. Neka deca tako, sa neotkrivenom bolešću, i odrastu.

Nedijagnostikovana celijakija kod odraslih može da bude uzrok steriliteta, kako kod muškaraca, tako i kod žena. U poznim godinama, ona uzrokuje osteoporozu, kao i neke zloćudne tumore, poput limfoma tankog creva. Međutim, osobe koje se pridržavaju bezglutenskog načina ishrane, ostaju u potpunosti zdrave u svakom drugom pogledu.

Zbog svih ovih negativnih posledica koje su moguće kod osoba sa celijakijom, rano dijagnostikovanje je izuzetno dragoceno. Ako se otkrije na vreme, komplikacije koje se naročito ispoljavaju tokom perioda rasta i razvoja, mogu se potpuno otkloniti. Isto tako, blagovremeno dijagostikovanje je značajno i u preventivne svrhe od eventualnih kasnijih komplikacija koje mogu da budu veoma teške. Dijagnostikovanje se vrši metodom biopsije tankog creva. Na ovaj način, bolest se u 100% slučajeva otkriva na vreme, pre ispoljavanja bilo kakvih simptoma.

Ishrana

Mnoga prirodna hrana ne sadrži gluten – grašak, neprerađeni orašasti plodovi, jaja, sveže meso, sveža riba, voće i povrće, gotovo svi mlečni proizvodi. Što se žitarica tiče, mogu se nesmetano konzumirati: Amarant, heljda, kukuruz, proso, pirinač, soja… U svakoj bolje snabdevenoj prodavnici mogu se kupiti i razna bezglutenska brašna.

Hrana koja nije dozvoljena: pšenica, raž, ječam, kao i razni proizvodi do njih. Što se industrijske hrane tiče, glutena, osim ako nije drugačije naznačeno na pakovanju, ima u sledećim namirnicama: pivu, hlebu, kolačima, pitama i lisnatim testima, bombonama, instant žitaricama, testeninama itd. I sa industrijskom hranom koja ne sadrži gluten treba biti jako obazriv, jer se može desiti da je kontaminirana.

Recepti

U daljem tekstu poklanjamo vam dobre i korisne recepte, koji će vam pomoći da brzo pripreme zdrav bezglutenski obrok za svoje alergično dete. Ovako pripremljeni obroci mogu se davati i zdravoj deci.

Mlečna palenta sa jajetom

U 250 ml proključale vode staviti 3-4 kašike kukuruzne palente i kuvati na umerenoj vatri uz stalno mešanje dok se masa ne zgusne. Staviti 3 pune kašike skuvane palente u činiju. Tvrdo skuvano jaje izgnječiti viljuškom, pa pomešati sa palentom. Dodati i izmrvljenu kockicu feta sira. Sipati nekoliko kašika jogurta, zavisno od toga koliko želite da kaša bude gusta. Dobro izmešati i izgnječiti, ako je previše gusto dodati još malo jogurta. U zavisnosti od uzrasta deteta, odnosno od toga da li je postepeno uvedeno jaje u njegov jelovnik, ova kaša se može spremati i bez jajeta. Isto tako, za manju decu dovoljno je pripremiti pola mere.

Kaša od jabuke, bundeve i keksa

Jednu krišku očišćene bundeve iseći na kockice i skuvati na malo vode dok ne postane meka. U pećnici ispeći jednu jabuku. Polovinu pečene jabuke pomešati sa kuvanim komadima bundeve. Ispasirati, dodati 2 supene kašike mlevenog bezglutenskog keksa i dobro izmešati masu. Bundeva i jabuka su veoma hranljive i jako korisne u ishrani male dece. Zato bi trebalo da ih svaka beba i manje dete imaju na svom meniju.

 

 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here