Početna Vesti Obaveštenja „Čuvari Zmajevog blaga“ – Naučite decu kako da brinu o novcu

„Čuvari Zmajevog blaga“ – Naučite decu kako da brinu o novcu

1912
0
Čuvari zmajevog

Кada je u Srbiji počeo da se kuje novac? Zašto je zlato vredno, a zašto kralju Midi nije donelo sreću? Zašto se sve naše želje ne mogu baš uvek ispuniti i kakve veze s tim ima kućni budžet? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja deca će saznati ako krenu u avanturu sa čuvarima Zmajevog blaga. Na tom putu, punom iskušenja i prepreka, moraće da savladaju brojne izazove kako bi sačuvala blago koje im je poverio Zmaj.

U izdanju Kreativnog centra nedavno je objavljena knjiga Čuvari Zmajevog blaga koja uči decu tome kako da brinu o novcu i otkriva im znanja koja su osnova za izgradnju buduće finansijske pismenosti. Autorka knjige je Dragica Mujković, koja je završila Filološki fakultet u Beogradu, a profesionalnu karijeru posvetila Odnosima s javnošću i komunikacijama u finansijskom sektoru. Usmerena je na finansijsku edukaciju stanovništva, ali i najmlađih, jer smatra da su dobre finansijske odluke osnov za prosperitet društva u celini.

Prema rečima autorke Dragice Mujković, ideja za ovu knjigu nastala je kada je banka u kojoj radi pokrenula sveobuhvatni program finansijske edukacije namenjen širem društvu. Pre pokretanja programa urađeno je istraživanje među klijentima i shvatili su da rezultati nisu baš ohrabrujući. Više od 90% njih nikada nije imalo nikakvu obuku na temu finansija. Oslanjaju se uglavnom na sopstvena iskustva, bila ona pozitivna, bila negativna, ili na savete rodbine i prijatelja. „Kada smo počeli da radimo na razvijanju programa finansijske edukacije, shvatili smo da je neophodno da veliku pažnju posvetimo deci, to jest najmlađima, koji od najranijeg doba moraju da shvate vrednost novca i stvari koje ih okružuju. I otud moja želja da se posvetim jednom delu programa koji je namenjen deci“, ističe autorka knjige.

Autorka smatra da deca već u predškolskom uzrastu imaju svest o tome šta mogu sebi da priušte ukoliko štede i koliko im je vremena potrebno da dođu do željene stvari. „Mi savetujemo da deca treba da imaju i svoj dinar, odnosno da već od kretanja u školu dobijaju džeparac, jer je to način da steknu dragoceno iskustvo raspolaganja sopstvenim novcem. Treba imati u vidu da džeparac nije instrument za nagrađivanje ili kažnjavanje i da se prema njemu ne treba odnositi kao prema sredstvu za vaspitavanje, tako što ćemo ga smanjivati ili povećavati ukoliko smo nezadovoljni ili zadovoljni nečim što je dete uradilo. Raspolaganje sopstvenim novcem deci daje mogućnost da određuju prioritete i uče na sopstvenim greškama“, kaže autorka knjige Čuvari Zmajevog blaga Dragica Mujković.

Knjigu je ilustrovao Dobrosav Bob Živković, a objavljena je u saradnji sa ERSTE bankom.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here