Početna Porodica Da li je krstarenje sa decom ovog leta dobra ideja?

Da li je krstarenje sa decom ovog leta dobra ideja?

695
0
krstarenje
Unsplash.com

Ako do sada niste uplatili porodični aranžman za ovogodišnje letovanje, pretpostavljamo da još uvek tražite idealnu destinaciju. Možda tragate za odredištem na kojem do sada niste bili i želite da istražite šta tamo mogu da vam ponude, kako vama tako i vašoj deci. 

Međutim, da li ste razmišljali o tome da na jednom putovanju posetite više mesta a da opet budete sve vreme na moru? Da vaša deca imaju organizovanu zabavu kako im ne bi bilo dosadno tokom puta, a da istovremeno non-stop uživate u suncu, moru i provodu? Ako želite jedan takav odmor, razmislite o porodičnom krstarenju. 

Ukoliko do sada nikada niste plovili na brodu i ako tražite rutu za krstarenje, birajte Mediteran. More koje zapljuskuje mediteransku obalu je uglavnom mirno, što će pogodovati svakoj porodici sa malom decom. Osim toga, nećete morati ni dugo da putujete do luke iz koje krećete na plovidbu, što je opet sjajna opcija kada su deca u pitanju. 

krstarenje-brod
Unsplash.com

U slučaju da niste sigurni koliko je višednevni boravak na brodu sa malom decom dobra ideja, i razmišljate da li je ovakav aranžman uopšte pogodan za porodična putovanja, evo nekoliko odgovora na najčešća pitanja koja vam mogu pomoći da se lakše odlučite.

Da li su vaša deca dovoljno stara za krstarenje?

Ljudi se često pitaju sa koliko godina je dete spremno za letovanje na moru. Neki tu ne vide granicu i bilo kakav problem, dok drugi čekaju da dete napuni godinu ili dve kako bi ga prvi put odveli na more

Međutim, kada je u pitanju krstarenje, svaka kruzerska kompanija ima svoja pravila koja ćete ipak morati da ispoštujete. Uz svega nekoliko izuzetaka, većina brodova koji krstare morima i okeanima imaju ograničenje kada je u pitanju starosna granica, odnosno minimalan broj godina da bi neko mogao biti putnik. Na nekim kruzerima je ta granica 3 godine, dok na drugima možete povesti dete koje ima više od jedne godine. 

Važno je napomenuti da na većini kruzera postoje dobro opremljeni prostori za igru dece različitog uzrasta, pa to ne bi trebalo da predstavlja prepreku ako želite da ovog leta krstarite porodično. U svakom slučaju, pre nego što se odlučite za određenu rutu i brod kojim želite da plovite, raspitajte se o starosnim ograničenjima za decu na kruzeru

Koliko novca ćete morati da izdvojite za decu?

Možda očekujete popust za decu, ali moramo vas razočarati. Na gotovo svim kruzerima deca plaćaju punu cenu krstarenja, posebno ako je u pitanju jek sezone. Popusta jednostavno nema. Postoje neki kruzeri koji odobravaju popuste za decu, ali u tom slučaju se traži za svako dete da bude treći ili četvrti putnik, odnosno da ga prate najmanje dve ili tri osobe koje plaćaju punu cenu karte. Zato, pre rezeravacije krstarenja, najbolje će biti da se ipak raspitate o popustima za decu, mada ih, kao što smo već napomenuli, ne treba očekivati. 

krstarenje
Unsplash.com

Ako ne uspete da pronađete kruzere i krstarenja koja daju popuste za decu, možete uštedeti na drugi način. Na primer, možete proći jeftinije ako ranije, još u zimu rezervišete svoje mesto ili ako pratite akcije turističkih agencija koje prodaju aranžmane za krstarenja. Takođe, možete rezervisati i termine koji su van sezone, kada karte mogu biti znatno jeftinije. 

Kako da zabavite decu na krstarenju?

Većina kruzera ima prostore namenjene deci, od onih za čuvanje najmlađih pa sve do klubova za tinejdžere koji su, naravno, primereni njihovim godinama. Za najmlađe, brodske kompanije nude grupno čuvanje dece. Roditelji mogu ostaviti svoje mališane u klubovima koji nude edukativan i zanimljiv sadržaj.

Tako na primer, najnoviji kruzer kompanije MSC, World Europa ima MSC Foundation Centar, prostor u kome mališani mogu doživeti jedinstveno edukativno iskustvo. Na većini kruzera ovo će biti besplatna usluga, međutim ima i onih kod kojih se naplaćuje čuvanje dece, posebno ako je u pitanju večernji termin, posle 21 ili 22 časa.

Briga o mališanima je često dostupna i dok se brodovi zaustavljaju u lukama. Ipak, naša preporuka je da malu decu ne ostavljate na brodu dok ste vi na obali. Sa druge strane, ako tinejdžeri više žele zabavu na kruzeru nego da obilaze znamenitosti karakteristične za grad u koji ćete uploviti, možete ih ostaviti. Klubovi za tinejdžere na brodovima sadrže prostore za igranje video igara, kao i one sa muzikom i plesnim zabavama. 

Ne treba zaboraviti da gotovo svi kruzeri imaju bazene u kojima deca mogu da plivaju. Neki od njih su opremljeni toboganima i drugim zabavnim elementima koji su pravi magnet za decu. Kako biste saznali koje sve sadržaje za decu poseduje kruzer, najbolje je da na internetu istražite šta sve brod kojim želite da plovite nudi i koje su opcije za plaćanje. 

Šta ako su deca probirljiva kada je hrana u pitanju?

Od svih putnika na brodu, deca su gotovo po pravilu najmanje gladna, a često i jako izbirljiva u pogledu hrane koju će jesti. Kuvana jela i morski specijaliteti često nisu omiljena hrana mališana i tinejdžera. Ipak, probajte da im ponudite i da ih ubedite da probaju jedinstvene specijalitete koje pripremaju vrhunski kuvari, možda će neke od njih zavoleti.

Na kruzerima često možete pronaći restorane specijalizovane za određenu vrstu hrane ili neku nacionalnu kuhinju. Međutim, postoje i barovi u kojima se prodaju sendviči, pice i ostala hrana koju deca i tinejdžeri najviše vole da jedu. Naš savet je da iskoristite prvi dan na brodu i obiđete sve opcije kada je hrana u pitanju. Sigurno je da ćete pronaći ponudu koja će se dopasti deci.

Šta ako se dete razboli na brodu?

Kompanije koje organizuju krstarenja imaju kruzere sa dužim rutama, ali i onim kraćim. Mi vam savetujemo da za prvo krstarenje sa detetom obavezno izaberete kraću rutu od, na primer, sedam dana po Mediteranu, da biste mogli da se uverite kako dete podnosi plovidbu. 

Sa druge strane, svi kruzeri imaju ambulantu na brodu sa lekarima koji vam mogu pomoći ukoliko se dete razboli. Imajte na umu da su lekovi na brodu u ograničenoj količini. Verovatno će se u brodskoj apoteci naći lekovi protiv mučnine, prehlade i drugih češćih simptoma koji se mogu javiti kod dece. Međutim, ako vaše dete ima neke specifične zdravstvene probleme, obavezno na krstarenje ponesite lekove koje su mu potrebni. 

brod-enterijer
Unsplash.com

Osim toga, obavezno ponesite lekove protiv mučnine, groznice, glavobolje, kao i one za obaranje temperature. U većini slučajeva pruženu medicinsku uslugu na brodu ćete morati da platite na licu mesta, a vaše putno osiguranje možete naplatiti od osiguravajuće kompanije kada se vratite sa krstarenja.

Vodite računa da tokom krstarenja deca budu dovoljno hidrirana, koriste kremu za sunce i da održavaju ličnu higijenu, odnosno peru ruke pre i posle jela ili nakon što su bila u igraonici ili dečijim klubovima. 

Da zaključimo – ako se pitate da li je krstarenje sa decom ovog leta dobra ideja, naš odgovor je definitivno da! Na brodu ćete imati obezbeđenu zdravstvenu zaštitu i puno aktivnosti koje će biti zabavne deci. Pojedine brodske kompanije su čak orijentisane ka deci, odnosno njihova ciljna grupa su porodice. Zato ne oklevajte, odaberite rutu koja vam najviše odgovara i počnite da se pakujete! 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here