Početna Porodica Tatin i mamin kutak Da li je moguća trudnoća bez simptoma?

Da li je moguća trudnoća bez simptoma?

5140
0
trudnoca bez simptoma
Shutterstock.com

Trudnoća predstavlja stanje od trenutka oplodnje jajne ćelije do rođenja deteta, okvirnog trajanja od 37 do 42 nedelje. U toku trudnoće, usled ogromnog broja hormona, žensko telo prolazi kroz niz različitih promena, a adaptaciju na promene prate određeni simptomi. Većina žena u drugom stanju primeti prve simptome trudnoće neposredno pred kraj ciklusa, ali šta kada simptomi u potpunosti izostanu?

Koji su simptomi trudnoće?

Simptomi trudnoće nastaju u prvom tromesečju zbog ubrzanog rasta nivoa hormona, te je logično zašto mnoge žene u tom periodu osete najveće promene koje donosi trudnoća. Izostanak menstruacije, jutarnja mučnina sa ili bez povraćanja, iznenadno gađenje ili želja za određenom hranom, otečenost grudi, bolovi u donjem delu leđa, vrtoglavica, kao i česta potreba za odlaskom u toalet predstavljaju najčešće simptome uzrokovane trudnoćom.

Šta je trudnoća bez simptoma?

Trudnoća bez simptoma je period od šeste do osme nedelje sa izostankom tipičnih simptoma trudnoće. Retki su slučajevi kada je trudnoća u odmakloj fazi sa poptunim izostankom simptoma. Kod nekih žena se dešava, pogotovo u ranoj trudnoći, da su simptomi jako suptilni, te često mogu proći neopaženo. Tačan razlog trudnoće bez simptoma još uvek nije poznat, kako se svako žensko telo drugačije adaptira na trudnoću, nije moguće predvideti u kojoj meri će simptomi biti zastupljeni. Takođe, neretko se dešava da se simptomi trudnoće zamene sa PMS simtomima, pa sve dok test na trudnoću ne pokaže pozitivan rezultat, trudnoća se ne može ustanoviti.

“Lažno“ negativan test na trudnoću

Kućni testovi na trudnoću mere nivo hCG hormona iz urina, i nisu uvek sto posto pouzdani zato što markeri kućnih testova reaguju na veliku količinu hormona trudnoće. U ranoj trudnoći nivo hCG hormona nije toliko visok kao u odmakloj, s toga je čest slučaj da ako se test uradi previše rano, marker može pokazati da trudnoća nije prisutna. Takođe, kućni test za trudnoću može pokazati da trudnoća nije prisutna ukoliko se ne uradi po uputstvu ili ako je testu istekao rok trajanja. Određeni lekovi mogu “zamaskirati“ trudnoću, pa je i ovo može biti jedan od razloga za pokazivanje negativnog rezultata na testu za trudnoću.

Trudnoća bez simptoma sa menstruacijom

Izostanak menstruacije je jedan od prvih simptoma trudnoće nakon čije pojave se može posumnjati da je trudnoća prisutna. Nakon oplodnje jajne ćelije i nastanka trudnoće, menstruacija će izostati u toku svih 9 meseci, ali neretko se dešava da se krvarenje u toku menstruacije zameni krvarenjem koje je se može desiti na početku trudnoće. U toku usađivanja oplođene jajne ćelije, materica pravi prostor, te je određeno krvarenje koje prati smeštanje ploda tipično za ranu trudnoću.

Ovaj tip krvarenja se najčešće dešava u periodu predviđenom za menstruaciju, pa lako može doći do zabune da je u pitanju menstrualno krvarenje. Krvarenja u toku usađivanja ploda u matericu nije obilno, traje oko dva do tri dana i obično je bledo crvene ili braon boje, s toga ako posumnjate da ste trudni, a imate pojavu “lažne“ menstruacije posetite svog ginekologa.

Šta da uradite ako posumnjate da ste trudni, a simptomi trudnoće izostanu?

Ako sumnjate na trudnoću uprkos izostanku tipičnih simptoma trudnoće možete uraditi sledeće:

Test krvi na trudnoću

Laboratorijski test na trudnoću funkcioniše po istom principu kao kućni test, merenjem nivoa HCG hormona iz uzorka krvi. Prednost testa na trudnoći iz krvi je ta što za razliku od kućnog testa, laboratorijskim putem je moguće utvrditi i manju količinu prisustva hormona trudnoće, te je ovaj način utvrđivanja trudnoće pogodan čim posumnjate da ste u drugom stanju. Laboratorijski test na trudnoću možete uraditi samostalno u bilo kojoj laboratoriji.

Posetite svog ginekologa

Vaš ginekolog će putem transabdominalnog ili transvaginalnog ultrazvuka utvrditi da li je došlo do oplodnje jajne ćelije, te da li je trudnoća prisutna. Transvaginalni ili vaginalni ultrazvuk može jasnije pokazati sliku s obzirom da je sonda bliža materici. Ukoliko sumnjate na trudnoću najbolje je odmah zakazati pregled kod ginekologa koji će utvrditi da li ste trudni i više vas informisati o samoj trudnoći. 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here