Početna Porodica Saveti Da li je pit bul ljubimac za porodice sa decom?

Da li je pit bul ljubimac za porodice sa decom?

440
1
pitbul-stene
Pexels.com

Kada su u potrazi za savršenim kućnim ljubimcem, roditelji se često pitaju koje rase su najpogodnije za njihovo domaćinstvo i porodicu. 

Jedna rasa koja je bila okružena kontroverzama i zabludama je pit bul. U ovom članku ćemo ispitati da li pit bul može biti dobar kućni ljubimac za porodice sa decom. Istražićemo temperament, osobine i zahteve ove neshvaćene rase kako bismo vam pomogli da donesete dobru odluku.

Pogrešno shvaćena rasa

Jedan od glavnih razloga za negativnu konotaciju oko pitbulova je prikazivanje ovih pasa kao agresivnih i opasnih u medijima. 

Međutim, kada se pravilno odgajaju i socijalizuju, pit bulovi mogu biti lojalni, puni ljubavi i nežni saputnici. Ključno je razumeti da je agresija kod pasa rezultat različitih faktora, kao što su genetika, okruženje i vaspitanje, a ne samo ograničena na određenu rasu. Mnogo problema potiče od neovlašćenih odgajivača koji ne brinu o temperamentu psa, zato kada je u pitanju pit bul cena ne sme biti previše niska, jer je to pokazatelj nesavesnog uzgoja.

U stvari, mnoge studije i testovi temperamenta su pokazali da pit bulovi takođe postižu dobre rezultate, ako ne i bolje, od drugih popularnih rasa kada su u pitanju prijateljstvo i društvenost. 

Koje to osobine krase pit bula?

Pit bulovi su poznati po svojoj lojalnosti, inteligenciji i ljubaznoj prirodi. 

Takođe su obično strpljivi i nežni prema deci, što ih čini odličnim drugarima u igri. Ovi psi su željni da udovolje svojim vlasnicima i dobro reaguju na nagrade, što ih čini lakim za obuku. 

Međutim, oni mogu biti jake volje i zahtevati dosledno i čvrsto vođstvo od strane svojih vlasnika. Rana i stalna obuka je od suštinskog značaja za uspostavljanje granica i obezbeđivanje dobro vaspitanog ljubimca.

pitbul
Unsplash.com

Kada je reč o njihovim zaštitnim instinktima, pit bulovi mogu biti odlični čuvari. Oni su budni i pažljivi, a njihova snažna veza sa članovima porodice ih čini prirodno sklonim da zaštite svoje voljene. Uprkos svojoj reputaciji, pit bulovi nisu sami po sebi agresivni prema ljudima. 

Uz odgovarajuću socijalizaciju, mogu biti prijateljski raspoloženi i druželjubivi čak i prema strancima.

Socijalizacija i obuka

Da biste osigurali da se vaš pit bul dobro ponaša sa decom i drugim kućnim ljubimcima, pravilna socijalizacija i obuka od malih nogu su ključni. Izlaganje vašeg pitbula različitim situacijama, ljudima i životinjama može im pomoći da ostanu mirni u raznim situacijama.

Obuka treba da se fokusira na poslušnost, manire i kontrolu impulsa kako bi se uspostavila snažna veza i jasna komunikacija između vas i vašeg psa. Tehnike nagrađivanja, kao što su pohvale, poslastice i igra, veoma su efikasne u motivisanju vašeg pit bula da uči. Izbegavajte korišćenje oštrih metoda treninga, jer one mogu dovesti do straha i agresije.

Pored formalnog treninga, neophodno je naučiti svoju decu kako da bezbedno i sa poštovanjem komuniciraju sa vašim psom. Obrazujte ih o pravilnom ponašanju, izbegavanju grube igre i prepoznavanju govora tela vašeg psa kako biste sprečili nezgode.

Vežbanje i nivo energije

Pit bulovi su atletski i energični psi kojima je potrebna redovna fizička aktivnost da bi ostali zdravi i srećni.

Svakodnevna šetnja, igranje ili mentalna stimulacija kroz interaktivne igračke i mogu pomoći vašem pit bulu da potroši višak energije. Imajte na umu da dosadan ili nedovoljno stimulisan pit bul može razviti destruktivne navike, tako da je od suštinskog značaja da im obezbedite dovoljno zabave, a igranje sa psom će svakako i vama biti od koristi!

Stavke koje porodice sa decom treba da uzmu u obzir

Kada odlučujete da li je pit bul pravi pas za vašu porodicu, uzmite u obzir sledeće:

  • Vreme i posvećenost: Pit bulovima je potreban dosledan trening, socijalizacija i fizička aktivnost da bi bili srećni. Uverite se da možete da posvetite potrebno vreme i resurse za brigu o svom psu.
  • Lokalni propisi: Neke oblasti imaju zakone specifične za rasu ili ograničenja za pit bulove. Istražite svoje lokalne zakone pre nego što dovedete pitbula u svoj dom.
  • Prostor: Dok se pit bulovi mogu prilagoditi životu u stanu, najbolje im je u dvorištu ili otvorenom prostoru za igru i istraživanje.
  • Nadzor: Kao i kod svake rase pasa, nadzor odraslih je neophodan kada su deca i psi u interakciji. Naučite svoju decu da poštuju psa i uvek nadgledaju njihove interakcije.

Pit bulovi mogu biti divni kućni ljubimci za porodice sa decom kada im se pruži odgovarajuća socijalizacija, obuka i briga. 

Njihova lojalna, druželjubiva i strpljiva priroda čini ih odličnim saputnikom za decu. Ključno je uložiti vreme i trud u razumevanje rase, pružanje dosledne obuke i zadovoljavanje njihovih fizičkih i emocionalnih potreba. Na taj način možete uživati u divnom prijateljstvu sa svojim pitbulom, a vaša deca mogu odrastati uz lojalnog i zaštitničkog krznenog prijatelja koji obožava zabavu!

1 KOMENTAR

  1. Svaki pas je ljubimac za porodice, jer nije do psa, vec do vlasnika. Imate agresivne retrivere i umiljate pitove. Ovo kazem kao vlasnik retrivera, ne branim nijednu rasu kao superiornu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here