Početna Kuhinjica Ishrana dece Da li i koliko beba treba da pije vode dnevno

Da li i koliko beba treba da pije vode dnevno

5209
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Mladi i neiskusni roditelji imaju mnoge dileme zbog kojih često deluju zbunjeno. Jedna od njih je i i da li je novorođenčetu potrebno davati vodu, ili je ova tečnost zabranjena dok beba ne navrši 6 meseci.

Mnogi pedijatri tvrde: bebu moramo nuditi vodom

Mnogi eminentni pedijatri ističu da roditeljski stav po ovom pitanju nikako ne sme biti izričit. Oni smatraju da bebu obavezno moramo nuditi vodom, a ona će, ukoliko oseća žeđ, rado prihvatiti da je pije. Po njima, tvrdnja da beba manje sisa ukoliko pije vodu nije tačna iz jednog jednostavnog razloga – svaka majka će svom odojčetu najpre ponuditi da sisa i tek kada se ono najede majčinog mleka, majka će mu ponuditi vodu.

Dakle, novorođenče treba da bude ponuđeno vodom, ali nikako neposredno pre nego što treba da jede. Vodom je treba pojiti isključivo posle obroka i između dva sisanja. Koja dnevna količina vode je dovoljna bebi koja doji? U prva dva meseca života novorođenčetu će biti dovoljno oko 80 mililitra vode na dan. U periodu od 3. do 6. meseca, ta količina se udvostručuje. Sve zavisi od uslova bebinog okruženja (temperatura i vlažnost vazduha), od toga kolika je bebina telesna masa i od toga koliko je beba aktivna.

Preporuka SZO

Svetska zdravstvena organizacija ima preporuku da bebe mlađe od 6 meseci ne treba da piju nikakvu drugu tečnost osim majčinog mleka. Majčino mleko zadovoljava apsolutno sve bebine potrebe za hranom, to je nauka dokazala. Čak 88 % sadžaja majčinog mleka čini voda, što je i više nego dovoljno da bi se beba snabdela neophodnom energijom. Pored toga, iz SZO ističu da dojenje treba da bude na zahtev, a ne prema satnici koja se unapred planira.

Shodno ovim preporukama, smatra se da uključivanje drugih tečnosti u ishranu bebe u prvih šest meseci njenog života, ometa proces dojenja.

Dehidratacija beba

Ako beba povraća, ima dijareju i povišenu telesnu temperaturu, može vrlo lako doći do dehidratacije. Ona može nastupiti i usled previsokih temperatura tokom letnjih meseci. U tim slučajevima, preporučuje se obavezna poseta pedijatru koji će roditeljima dati sve neophodne savete u vezi sa količinom vode koja je neophodna bebi. Prevelika količina nije nikako dobra, jer je stomak novorođenčeta isuviše mali, pa u njemu, usled viška vode, neće ostati dovoljno mesta za majčino mleko. Pored toga, usled prevelike količine vode, kod malih beba se mogu javiti i neki opasni zdravstveni poremećaji.

Bebe koje su na adaptiranom mleku

Ukoliko se beba, iz bilo kojeg razloga, hrani adaptiranim mlekom, za pripremu mlečne formule treba koristiti isključivo flaširanu vodu, i to one vrste koje sadrže nizak nivo minerala. Mnoge majke koriste prokuvanu vodu sa česme ili sa nekog obližnjeg izvora, ali to može biti veoma opasno. Postoje područja u kojima pijaća voda sadrži materije koje se ne mogu eliminisati procesom prokuvavanja.

Čaj nije i ne može biti zamena za vodu!

Do skora su pedijatri majkama preporučivali da umesto vode deci daju čajeve. Međutim, to se više ne praktikuje. Zašto? Zato što su mnoga novija istaživanja utvrdila da čajevi sadrže tanin i to u povećim količinama. A ova supstanca može biti vrlo škodljiva za male, nejake bebe.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here