Početna Vesti Obaveštenja „Da li laje morski pas?“ – nova zbirka pesama Peđe Trajkovića

„Da li laje morski pas?“ – nova zbirka pesama Peđe Trajkovića

1055
0

U izdanju Kreativnog centra, u ediciji Razvigor, objavljena je zbirka pesama autora Peđe Trajkovića Da li laje morski pas? namenjena uzrastu starijem od pet godina. Edicija Razvigor nastala je s namerom da se najmlađim čitaocima i njihovim roditeljima predstavi izbor najlepših pesama proverenih domaćih autora, uz koje će zajedno rasti i negovati ljubav prema knjigama.

Razigrani i veseli stihovi Peđe Trajkovića raspoređeni su u tri poglavlja – Nisam vam ja sića iz dečjeg vrtića, Baš mi prija familija i Čitajući priče karakter se stiče. Oni uzrasno prate svog malog čitaoca od prvih dana i bebeće sreće, preko vrtića, koji je TIĆ spreman za prvi let, pa sve do spoznaje da će doći i taj neverovatni dan kada će čak i vrtić da se omali i biće vreme za polazak u školu. U ovim pesmama žongliramo zvukovima i rečima Drekavci dreče, / Kmekavci kmeče, / Mukavci muču, / Gukavci guču, / Zrikavci zriču; postavljamo nemoguća pitanja u potrazi za nemogućim odgovorima: Odakle dolaze bebe?; Da li laje morski pas? i neprekidno se igramo zato što je igra najvažniji i najozbiljniji dečji posao – Što srce žudi, to igra budi, / Talasi sreće sada nas nose. / Igrom rastemo dobri ljudi / – IGRAJMO SE, IGRAJMO SE!

Posmatran iz dečje perspektive, svet oslikan u pesmama Peđe Trajkovića je neobično zabavno i zanimljivo mesto. To je mesto koje možemo poželeti svakom detetu zato što tu roditelji ne „roditeljaju“, / Već uspavanke pevaju / Vole nas i ljube; tu se odrasta među šarenim cvećem, na maminom dlanu i u toplom gnezdu, u krugu brojne porodice. Mesto koje smo u ovom užurbanom vremenu i svetu, gde su deca prestala da se penju po drveću i igraju na travi, polako počeli da zaboravljamo i zato je neophodno da mu se vraćamo.

Poput autora Peđe Trajkovića, ilustratorka Ana Petrović je svojim razigranim stilom doprinela da ove duhovite pesme i njihovi junaci, obični i neobični, ožive pred čitaocima.

Kratka biografija Peđe Trajkovića

Peđa Trajković je naš poznati autor koji je već dugi niz godina posvećen stvaralaštvu za decu. Pesnik, satiričar, dramski pisac, prevodilac, ilustrator knjiga za decu i kulturni animator rođen je u Kotoru 1956. godine. Objavio je pedesetak knjiga vedre poezije, pretežno za decu. Ilustrovao je nekoliko stotina knjiga za druge pisce. Autor je nekoliko desetina pozorišnih radio-drama i dramskih radio-minijatura. Urednik je i ilustrator elektronskog književnog časopisa za decu i mlade „Slova na struju“ i umetnički direktor i ilustrator časopisa „Riznica“ iz Banjaluke. Poslednjih godina prepevava klasike poezije za decu, poezije nonsensa i humorističke poezije: E. Lira, L. Kerola, A. Milna, M. Edgara, R. Dala, O. Neša, S. Miligana, Š. Silverstejna i mnoge druge. Dobitnik je brojnih i značajnih nagrada u svim oblastima kojima se bavio. Živi u Jagodini.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here