Početna Porodica Tatin i mamin kutak Da li nas više novca čini srećnijim?

Da li nas više novca čini srećnijim?

2008
0

Ako bilo koga upitate da li je novac najvažnija stvar na svetu, svak će nesigurno odmahnuti glavom kao da se pribojava da će ispasti kriv i grešan ako njegov odgovor bude potvrdan.

Novac i moć danas

Novac je danas jedna od najvažnijih stvari. Novac pokreće svet. To je činjenica, hteli mi to da priznamo ili ne. Tačno je da nam je bitnije zdravlje, mir i blagostanje, ali društvo i doba u kome živimo učinilo je da sve ove stvari postanu i te kako povezane i prosto nemoguće bez novca.

Danas, novac je uzrok mnogih naših stresova, ali i lepih trenutaka koje nam omogućava ukoliko ga posedujemo. Novac je razlog zašto možda radimo posao koji ne volimo, zašto se udajemo i ženimo, zašto studiramo nešto što će sutra biti dobro plaćeno.

Na žalost, mnoge stvari propuštamo u težnji i trci ka cilju koji glasi – Kako zaraditi više novca?

Novac
Novac

Čovek, društvo i novac

Smatra se da razvijenije zemlje i njihovo bogato stanovništvo bolje žive. Ipak, isto tako se smatra da sreća i novac nisu isto i da nam novac ne može doneti sreću. I tako jedna od najpoznatijih izreka kaže da su najbolje stvari u životu besplatne.

Naime, svi učeni ljudi, poznavaoci teme, psiholozi, smatraju da nam novac neće doneti sreću ukoliko mi nismo takav karakter, koji neguje sreću u sebi, koji je zadovoljan svakim segmentom života, koji ne teži uvek nečemu višem. Svakako da on može doneti trenutno bolji osećaj i prividno zadovoljstvo, no sve je to kratkoga maha. Dakle, pravi smisao svega je u nama, a ne oko nas.

Primanja su dovela do toga da se ljudi podele na one sa manjim i one sa većim prihodima. Tako, postavlja se dalje pitanje ko bolje živi? Dokazano je da su zadovoljniji bogati ljudi, ali da su drugi, koji imaju manja primanja zdraviji, sa manje stresa kao i da više uživaju u stvarima koje svaki dan nosi. Ovi ljudi, smatra se, u manjoj su šansi da tokom starosti obole od kakvih depresivnih stanja.

Sa druge strane, istraživanja su dokazala da novac možda ne može doneti sreću, ali može umanjiti tugu. Novac, kako se smatra, može da ublaži neuspeh i bol. Njihova uzročno posledična povezanost može biti i obrnuta, smatraju naučnici, odnosno sreća u životu vam može pomoći da privučete novac.

Oni koji zarađuju određenu sumu novca i smatraju pri tom da novac jeste jedino merilo sreće, uvek će težiti ka višim ciljevima  i većom zaradom. Stoga, stvoriće u svom životu jedan začaran krug koji će ih uvek vući ka višem, dok će tek na kraju shvatiti da sreću nisu uspeli ni da spoznaju od tolike jurnjave za materijalnim.

 

Prethodni članakBasna o vuku i dva mala zečića
Sledeći članakKada uvesti kravlje mleko u ishranu beba

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here