Početna Porodica Saveti Da li su bebe bezbedne uz kućne ljubimce?

Da li su bebe bezbedne uz kućne ljubimce?

2499
0
foto: pixabay.com

Beba i kućni ljubimac u istoj kući ili stanu. Koliko je to dobro za bebino zdravlje? Oko ove problematike u stručnim krugovima neprestano se vode polemike i sprovode razna istraživanja. Uprkos tome ne postoji jedinstveno mišljenje kod pedijatara. Ono u čemu se svi slažu jeste stav da su deca koja imaju kućnog ljubimca društvenija, odgovornija, sa manje problema se adaptiraju na kolektiv. Sa druge strane, kada je reč o fizičkom zdravlju dece, nema zajedničkog stava. Pre svega kada su u pitanju alergijske reakcije.

Kućni ljubimci i alergije

Mnogobrojne naučne studije dokazale su da mališani koji pre svog prvog rođendana provode vreme sa psima, mačkama ili nekim drugim ljubimcima imaju manje problema sa alergijama u odnosu na decu koja žive u stanu bez kućnog ljubimca. Rezultati jednog novijeg ispitivanja koje je obuhvatilo više od 500 mališana nedvosmisleno pokazuju da su deca koja imaju macu ili kucu manje podložna alergijama. Izuzetak predstavljaju jedino devojčice koje imaju psa, jer su u tom slučaju one osetljivije na životinjsku dlaku.

Prema tvrdnjama nekih naučnika, deci koja su došla na ovaj svet carskim rezom naročito prija deljenje doma sa kućnim ljubimcem. Ovakve tvrdnje naučnici potkrepljuju činjenicom da deca koja prilikom rađanja ne prođu kroz porođajni kanal nisu došla u dodir sa mnogim bakterijama, pa se sa njima susreću tek u kući. Upravo zato je korisno da deca rođena carskim rezom dolaze češće u dodir sa životinjama jer tako najbolje razvijaju i jačaju svoj imuni sistem.

Ovo roditelji ne smeju dozvoliti

Roditelji koji žele da pokraj svoje bebe imaju kućnog ljubimca, moraju da ga dobro poznaju i da imaju puno poverenje u njega. Moraju da 100% budu uvereni da će beba sa njim biti bezbedna. Pri tome, bebe koje su počele da puze ne smeju se ostaviti nijedan trenutak nasamo sa psom. Pre svega, jer su u tom uzrastu mališani dosta nespretni i mogu nenamerno povrediti psa, što može izazavati ljutnju kod životinje. Kada hranite bebu, ne dozvolite psu da prilazi blizu nje. Isto tako, ni u kom slučaju ne dopuštajte bebi da se igra oko činije iz koje se hrani pas.

Probajte da ih što bolje sprijateljite, učite ih da budu nežni i pažljivi jedno prema drugom. Ako već imate psa, pre nego što beba iz porodilišta stigne kući, unapred pripremite ljubimca na to da će u vaš dom uskoro doći još jedan član. Možete psu povremeno davati neki bebin odevni predmet koji je nosila da ga dobro onjuši. Tako će on još i pre nego što se upozna sa bebom već biti naviknut na njen miris.

Psi su po prirodi radoznali i od samog početka nastojaće da provode što više vremena blizu bebe. To svaki posvećeni ljubitelj pasa treba da zna. Sa druge strane, mačke će u početku biti poptuno nezainteresovane. Ono što obavezno morate poštovati jeste da, bilo da je u pitanju mačka ili pas, ljubimac nikako ne treba da spava u bebinoj sobi, niti da prilazi blizu kreveca.

Tek kada beba malo ojača i kada se dobro upoznaju, možete dozvoliti da se zajedno igraju, ali uz nadzor. Nakon što napuni 4 meseca dete će već biti u stanju da primećuje ljubimca. A vreme koje beba provede sa životinjom itekako će joj biti od koristi. Igra sa psom ili mačkom, doprinosiće razvoju mališanove motorike, koordinacije pokreta, čula vida i sl.

Posvetite posebnu pažnju higijeni i zdravlju kućnog ljubimca

Ono na šta treba obratiti posebnu pažnju jeste higijena. Nakon svake igre i kontakta sa ljubimcem bebi dobro operite ruke. Pored toga, ne dozvolite joj da za igru koristi igračke koje pripadaju psu ili mački. Vodite računa o zdravlju ljubimca. Vodite ga na redovne veterinarske preglede, redovno ga čistite od parazita i vakcinišite. Jedino tako možete biti potpuno sigurni da je vaša beba potpuno bezbedna.

Kada je u pitanju izbor ljubimca, roditelji moraju da znaju da ako u kući živi dete mlađe od 5 godina, neke vrste životinja su zabranjene. Tu se pre svega misli na pernatu živinu, kornjače, guštere, zmije… To su vrste koje nose veliki rizik da dete zaraze salmonelom.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here