Početna Porodica Saveti Da li treba koristiti dubak za bebe?

Da li treba koristiti dubak za bebe?

244
0

Jedna od najkontroverznijih tema u svetu roditeljstva donosi se na dubak za bebe. Reč je o rekvizitu koji omogućava bebama da se kreću pre nego što prohodaju, ali u isto vreme i izaziva brojne debate, budući da postoje oprečna mišljenja o tome da li treba koristiti dubak ili ne.

Dok neki roditelji smatraju da dubak pomaže bebama da razviju motoričke veštine i samostalnost, drugi su zabrinuti zbog potencijalnih rizika i negativnih uticaja na razvoj deteta.

Dubak za bebe je obično napravljen od plastike ili metala, sa sedištem u koje se beba smešta, i točkovima koji omogućavaju kretanje. Beba se odguruje nogama od poda i tako pokreće dubak, što joj pruža osećaj nezavisnosti i slobode kretanja. Međutim, upotreba dupka može imati i negativne posledice, kao što su kašnjenje u prohodavanju, deformiteti stopala i povećan rizik od povreda.

Odluka o tome da li koristiti dubak za bebe ili ne, zavisi od individualnog mišljenja roditelja, ali i od preporuka nadležnog pedijatra. Iz tog razloga i jeste važno da se roditelji informišu o prednostima i manama dupka, kao i o pravilnoj upotrebi ovog rekvizita, kako bi doneli najbolju odluku za svoje dete.

Čemu služi dubak za bebe?

Dizajniran da pomogne bebama da se kreću pre nego što prohodaju, dubak za bebe pruža bebama priliku da istražuju svoju okolinu, ali i da jačaju mišiće nogu i da razvijaju koordinaciju pokreta. Uz to, dubak može biti i zabavan i stimulativan za bebe, uzevši u obzir da im pruža osećaj nezavisnosti i slobode, što im je i te kako potrebno u uzrastu kada pokušavaju da bolje upoznaju svet ok osebe

Uz to, dubak za bebe može biti koristan i za roditelje, jer im omogućava da obavljaju kućne poslove dok je beba bezbedno smeštena u dubku. Međutim, važno je napomenuti da dubak nikada ne treba koristiti kao zamenu za nadzor odrasle osobe. Beba uvek treba biti pod nadzorom dok je u dubku, kako bi se sprečile nezgode i povrede.

Dubak za bebe – prednosti

Nekoliko je prednosti koje može da ponudi dubak za bebe. I koliko god da ima više prednosti nego mana, uvek postoje roditelji koji smatraju da dubak za bebe nije dobra ideja za njihovo dete. I u takve odluke se ni u kom slučaju ne treba mešati, prosto zato što svaki roditelj zna šta je za njegovo dete najbolje.

Kao prva i osnovna prednost koju dubak za bebe nosi izdvaja se razvoj motoričkih veština, budući da kretanje u dubku može pomoći bebama da ojačaju mišiće nogu, ali i da razviju koordinaciju pokreta i ravnotežu.

Sem toga, istraživanje okoline u dubku može stimulisati bebina čula i to najpre čula vida, sluh i dodira, što u velikoj meri može da doprinose razvoju kognitivnih sposobnosti kod beba.

Treba svakako imati na umu i to da mnoge bebe prosto uživaju u kretanju u dubku, budući da tako imaju osećaj slobode i nezavisnosti. Samostalno kretanje u dubku može pomoći bebama da razviju samopouzdanje, što je takođe vrlo značajno.

Ne treba zaboraviti ni to da dubak i te kako može biti koristan za roditelje, pošto im omogućava da obavljaju kućne poslove dok je beba bezbedno smeštena u dubku. Naravno da to ni u kom slučaju ne znači da beba treba da bude bez nadzora, već prosto da će roditeljima biti lakše da obavljaju određene poslove dok je beba u dupku.

Neki stručnjaci smatraju da kretanje u dubku može pomoći bebama da se pripreme za hodanje, iako nema dovoljno dokaza koji bi podržali ovu tvrdnju.

Dubak za bebe – mane

Iako dubak za bebe ima prethodno pomenute prednosti, koje svakako nisu zanemarljive, ipak postoje i neki potencijalni rizici i mane.

Postoje studije koje su pokazale da bebe koje koriste dubak mogu kasnije prohodati u odnosu na bebe koje ne koriste dubak. Sem toga, preterana upotreba dupka može dovesti do deformiteta stopala, kao što su ravna stopala ili deformiteti prstiju.

I ono što je najvažnije, budući da dubak za bebe  omogućuje mališanima da se kreću brže nego što mogu da kontrolišu svoje pokrete, to u velikoj meri povećava rizik od padova, udaraca i drugih povreda.

Kada treba početi sa korišćenjem dupka?

Mišljenja stručnjaka o tome kada je najbolje početi sa korišćenjem dupka se razlikuju. Neki smatraju da se dubak za bebe može koristiti kada beba može samostalno da sedi, odnosno obično oko 6 – 7 meseci starosti. Drugi, pak stručnjaci preporučuju da se sačeka da beba počne da puzi ili da se podiže na noge uz pridržavanje, što se obično dešava oko 8 – 9 meseci.

Naravno da svaka beba ima svoj individualni tempo razvoja, pa ne postoji univerzalno pravilo o tome kada treba početi sa korišćenjem dupka. Najbolje je da se roditelji najpre konsultuju sa pedijatrom koji će proceniti da li je dete spremno za dubak i koji će roditeljima dati savete o pravilnoj upotrebi.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here