Početna Zabava Slobodno vreme Deca obožavaju „Jurke“ – Šuge, Ledeni čiča, Makazice (pravila)

Deca obožavaju „Jurke“ – Šuge, Ledeni čiča, Makazice (pravila)

6941
0
ledeni čiča

Dok roditelji baš i ne odobravaju igre u kojima se bezglavo juri, jer može doći do povređivanja, deca prosto obožavaju igre u kojima se trči. Pored toga što su zabavne dole navedene igre predstavljaju i vid sporta i rekreacije. Ne moram posebno naglašavati koliko je sport važan za pravilan fizički razvoj deteta.

Mada ako je alternativa celodnevno gledanje u ekran, onda je prevaga na ovim starim i donekle zaboravljenim igrama.

Šuge

Ova igra je prilično stara, nekada je bila veoma popularna, a i dan danas je deca različitih uzrasta rado igraju. Igra ima krajnje jednostavna pravila. Dok jedan igrač juri ostali beže. Bežanje je dozvoljeno u napred dogovorenom prostoru. Kada igrač koji juri dodirne igrača koji beži i pritom izgovori „šuga“, ovaj preuzima njegovu ulogu i igra se nastavlja sa novim „goničem“. Igrači koji beže mogu se spasiti, ako se u toku trčanja po dva igrača uhvate za ruke.

Ledeni čiča

Za ovu igru neophodan je miran prostor, ulica u kojoj se ne odvija saobraćaj. Igrači se poređaju na jednoj i na drugoj strani trotoara, a između njih na sred kolovoza, stoji igrač koji ima ulogu ledenog čiče. Igrači sa jedne i druge strane kolovoza pretrčavaju sa jedne na drugu stranu prolazeći blizu ledenog čiče ali pazeći da ih on tada ne dodirne. Kade se desi da ledeni čiča dotakne nekog od igrača, on ostaje zaleđen na mestu i sa položajem tela koji je tada imao. Ledeni čiča je poded njega i čuva ga od ostalih igrača koji pokušavaju da ga odlede dodirom. Ukoliko uspe da ga sačuva 2-3 minuta, zaleđeni igrač postaje novi ledeni čiča.

Makazice

Za ovu igru je neophodna šumica ili park. Svaki igrač stoji pored svog drveta, dok jedan stoji u sredini i nema svoje drvo. On ide od jednog do drugog igrača i pita: – Kod koga su makazice?

Upitani igrač na to odgovara: – Mislim, da su kod onoga i rukom pokazuje na jednog od igrača. Dok se igrač koji postavlja pitanja kreće ka pomenutom igraču svi ostali igrači moraju da zamene mesto. Za to vreme igrač bez svog drveta ima priliku da zauzme mesto drugom igraču i pre njega stigne do slobodnog stabla. Ako u tome uspe njegovu ulogu preuzima igrač koji je ostao bez drveta. Najuspešniji je igrač koji tokom igre ni jednom ne ostane bez drveta.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here