Početna Porodica Deca za decu Daću vam savet – Ana Ranđelović (5. razred)

Daću vam savet – Ana Ranđelović (5. razred)

1203
0
Ana Ranđelović ilustracija

Rad pod nazivom “Daću vam savet” Ane Ranđelović učenice osnovne škole “Miroslav Antić” Niš osvojio je 1. mesto na našem konkursu pod nazivom “Daću vam svet”. Ovaj rad je osvojio 1. mesto u kategoriji starijih osnovaca. Čestitke Ani!

Ana Ranđelović je kreativna, nasmejana i hrabra devojčica. Ima zvonak glas i dugu kosu. Voli da nosi duboke patike. Uživa u pisanju.

Daću vam savet

Posmatram vas, dragi odrasli, otkad znam za sebe. Živim u svetu koji ste stvorili za nas, divim vam se, učim od vas, ponekad vam se smejem, ponekad me lјutite.

Pretpostavlјam da je i lako i teško biti odrasla osoba. Teško zbog mnogo obaveza i odgovornosti, lako jer ste uredili život da odgovara vama – roditelјima, tetama, čikama, bakama, dekama, dok se mi deca tu ništa ne pitamo. Znam da nas volite i da se trudite da imamo lep život, ali čini mi se ponekad kao da vi sami nikada niste bili deca ili ste potpuno zaboravili kako je to biti dete.

Ponedelјak je dan kada sam posebno zabrinuta za vas. Dok idem u školu, gledam vas kako krećete na posao pognutih glava, pogurenih leđa, namrgođenih lica. Na saobraćajnicama trubite, mrmlјate sebi u bradu i vičete. Bes, lјutnja i još lјutnje. Treba imati više razumevanja i strplјenja za druge, kao što ga imate za nas decu. Zato, kada vam je najteže, kada vas neko jako iznervira, pomislite na decu, na sebe kada ste bili dete. Nasmešite se i oprostite, lakše ćete podneti teškoće, lakše rešiti probleme. Mi deca na svaki novi dan gledamo kao na priliku za radost, lјubav, doživlјaje, učenje i otkrivanje novih stvari. Setite se toga, dragi odrasi, imate to još u sebi. Započnite dan osmehom i pozitivnim stavom! Nasmešite se i ohrabrite one kojima je teško, pohvalite nekog, nešto, pomozite nekome. Primetićete kako će svet oko vas promeniti boju!

Ponekad, dok učim, zamišlјam da su udžbenike pisali baš ti namrgođeni, tmurni, nesrećni lјudi, i to protiv svoje volјe! Čitam teške rečenice i komplikovano gradivo pisano jezikom odraslih. Čudim vam se i nezadovolјna sam! Nije cilј, dok pišete dečji udžbenik, da pokažete koliko ste pametni i koliki ste stručnjaci. Cilј je da to što zaista odlično znate prenesete nama na što jednostavniji način, rečnikom koji je prikladan, manje ili više, bistrim dečijim glavicama. Zato, kada se prihvatite pisanja udžbenika, pišite ga za ono dete u sebi.

Na kraju, poštovani odrasli, zamolila bih vas da isklјučite vaše televizore ili još bolјe, kao moji roditelјi, da otkažete kablovsku televiziju. Ugasite televizor jer vam loše vesti gase osmeh, otimaju sreću, vama i nama. Umesto toga, dajte nam ruku i dozvolite da jednom mi vas povedemo – na piknik, u prirodu, u šetnju, na igralište… Ili nazad u vaše uspomene i vaše detinjstvo, kada ste bili bezbrižni, puni nade, puni vere u dobrotu i lјubav!

Konkurs: „Daću vam savet“
Ana Ranđelović V/2 (12 godina)
Osnovna škola „Miroslav Antić“ Niš
nastavnik Jelena Živić

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here