Početna Porodica Deca za decu Daću vam savet – Jana Dobrijević (srednja škola)

Daću vam savet – Jana Dobrijević (srednja škola)

1640
0
Jana Dobrijević ilustracija

Rad pod nazivom “Daću vam savet” – Jane Dobrijević učenice II razreda Gimnazije “Laza Kostić” iz Novog Sada, osvojio je 3. mesto na našem konkursu pod nazivom “Daću vam savet”. Ovaj rad je osvojio 3. mesto u kategoriji srednjoškolaca. Čestitke Jani!

Daću vam savet

„Ne sudi o knjizi po koricama“ – tako kaže narodna poslovica. Ipak, mnogi lјudi ne razumeju njeno značenje. Oni su puni predrasuda, na prvi pogled donose zaklјučke o nekome ili nečemu i ne dopuštaju da ih iko ubedi u suprotno. Uživaju u ponižavanju, ismevanju i omalovažavanju lјudi koji se po nečemu razlikuju od njih. Kulturno su zaostali, jer nemaju volјe da se upuste u nešto novo, kao ni kreativnosti i mašte.

Živim u jednoj takvoj učmaloj malograđanskoj sredini, koja ne prašta inovativnost. Prozvali su me čudakom, a moju zbirku pesama  dočekali „na nož“ ne želeći da daju šansu ni meni, ni mom delu. Smatram da su se poneli krajnje kukavički, jer su me bez ikakvog razloga osramotili i povredili. Svojim teškim rečima uništili su sve. Na kraju sam ostala sama, bez prijatelјa i prve velike lјubavi. Imala sam hrabrosti i samopouzdanja da im se ipak suprotstavim – mišlјenju javnog mnjenja – mišlјenju pomodarki.

Na ulicama svakodnevno viđam devojke natapirane kose, sa tonom šminke na licu, u uskim, pripijenim halјinama koje ne odgovaraju njihovoj punijoj građi, kako hramlјu u vrtoglavo visokim potpeticama… gledaju u čudu mene, tek blago našminkanu, savršeno srećnu u pocepanim, ali udobnim „starkama”, košulјi i farmerkama.

Ovakav njihov izgled ranije nije bio toliko aktuelan, ali zbog raznih zatuplјujućih rijaliti emisija, modnih časopisa i društvenih mreža, devojke postaju nezadovolјne sobom. Žele da izgledaju kao kafanske pevalјke, da bi se uklopile u masu. Slepo prate trendove koje im postavlјaju razne starlete, koje su poznate isklјučivo po vezama za jednu noć i nerealnim oblinama. Zato one gube samopouzdanje, pa stavlјaju tešku šminku i nose napadnu odeću kako bi postale ono što nisu i izgledale starije nego što jesu. Jedna od takvih nikada neću postati, pa makar bila sama protiv svih. Bez obzira na sve, nikada se ne bih udala zbog novca i fizički promenila sebe iz korena, o čemu sanjaju sve moje drugarice.

Uviđam da javno mnjenje dosta utiče na ponašanje mladih, koji samo žele ono što je moderno. Nažalost, u današnje vreme ima mnogo više pomodarki bez individualnosti i sopstvenog mišlјenja, nego nas pesnika. To sam ja – pesnik, umetnička duša i maštovita osoba – i uvek ću to biti! Neću dopustiti da me javnost dotuče, ostaću verna sebi.

Daću vam savet:
budite kao ja, jer u životu je najvažnije istrajati u onome što voliš i slobodno iskazati svoj umetnički duh!!!

Jana Dobrijević, učenik 2. razreda srednje škole, odelјenje II-6
Gimnazija “Laza Kostić”, Novi Sad,
Mentor, prof srpskog jezika Vesna Zečević.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here