Početna Porodica Dečiji tricikli – vožnjom do bržeg razvoja i većeg samopouzdanja

Dečiji tricikli – vožnjom do bržeg razvoja i većeg samopouzdanja

787
0
dečak-vozi-tricikl
Pexels.com

Jedno od najvećih zadovoljstava roditelja jeste kada gleda kako dete raste, uči i stiče nove veštine iz dana u dan. Od puzanja preko prvih koraka do razvijanja fine motorike, naša deca neprestano napreduju. Vožnja tricikla je korisna vežba u početnim fazama razvoja, koju mnogi roditelji nažalost nesvesno preskoče.

Pedaliranje i vožnja tricikla pružaju detetu mnogo više od zabave i sticanja kondicije. Zapravo, kada mališani u ranom uzrastu voze tricikl povećavaju snagu mišića, koordinaciju i stabilnost. Uz sve pogodnosti za fizički razvoj, ne treba zaboraviti u kojoj meri osećaj postignuća pozitivno utiče na detetovo samopouzdanje.

Možda se predomišljate da li vaše dete treba da nauči da vozi tricikl ili ste već rešili da sačekate da dovoljno poraste za bicikl? Otkrivamo vam nekoliko pametnih razloga zbog kojih treba da preispitate svoju odluku i kupite dečji tricikl svom mališanu. Pročitajte.

Vožnja tricikla kao korak ka samostalnosti

Svi znamo onaj osmeh samozadovoljstva na licu dvogodišnjaka kada nešto uradi samostalno. Deca zaista uživaju u tim dragocenim trenucima slobode i nezavisnosti. Tricikl im omogućava upravo to – da bez pomoći voze i preuzmu kontrolu.

Dečiji tricikli su omiljena igračka mnogim mališanima, jer što više vremena provedu okrećući pedale samostalno postaju sigurniji, a njihovo samopouzdanje raste. Osećaj postignuća i uspeha prati i ona naizgled ostvarena želja – da su veliki i odrasli i da mogu sve sami.

Prve vežbe koordinacije

Jednom kada dete ovlada veštinom upravljanja triciklom, počinju njegovi “treninzi koordinacije”. Vožnja im pomaže da razvijaju koordinaciju ruku i očiju kada izbegavaju prepreke i upravljaju. Kako ima tri točka, uspostavljanje ravnoteže nije problem, pa dete može da trenira mišiće nogu dok pedala i ruku kada se penje, odnosno silazi sa tricikla.

Poboljšana koordinacija ruku i nogu dalje im pomaže da upravljaju sa više spretnosti i pravilno voze svoj tricikl.

Tricikl – dečje prevozno sredstvo do samopouzdanja

Dete koje je naučilo da vozi tricikl i samostalno upravlja kroz stan ili dvorište na dobrom je putu da izgradi snažno samopouzdanje. Kada može da se kreće brzo, skreće i sa uspehom izbegava prepreke, mališan je samouvereniji i nastavlja da se bavi izazovnijim veštinama.

tricikli-za-decu-crveni-devojčica
Pexels.com

Vožnja mu pomaže da ima poverenja u svoje sposobnosti i da osmišljava igre. Dete na triciklu može da bude poštar, policajac na važnom zadatku, istraživač koji rešava neku neobičnu zagonetku – a sve to mu omogućavaju mašta i pedale!

Lekcije iz preuzimanja inicijative

Kada stekne veću sigurnost i kontrolu na triciklu, dete se oseća ohrabreno da preuzme inicijativu i započne svoje pustolovine. Avanture mogu biti zanemarljive iz perspektive odrasle osobe, ali za dvogodišnjaka je istraživanje različitih ćoškova kuće, dvorišta ili parka neprocenjivo. Ne mora to da bude brza vožnja, dovoljan je osećaj slobode i kontrole, pa da dete oseti moć i radost.

S druge strane, kada je u igru uključeno više mališana uvek postoji mogućnost organizovanja trke ili transporta igračaka u zadnjoj korpi tricikla. Sve ove aktivnosti su faza učenja za preuzimanje inicijative da stvari rade sami bez pomoći roditelja.

Osnovno razumevanje saobraćajnih pravila

Tricikl je odličan alat za podučavanje deteta osnovnim pravilima na putu. Brzo će naučiti razliku između levo i desno, napred i nazad, i razumeće koliko je važno kad kažete „stop“. Kako vaš mališan raste, možete ga čak podučavati nekim drugim ozbiljnijim pravilima na putu – uključujući semafore i saobraćajne znakove.

Pored prvih lekcija o saobraćaju, dete se upoznaje i sa različitim delovima vozila kao što su točkovi, volan, odnosno upravljač, zatim pedale. Ovo mu mnogo može pomoći da razume kako funkcioniše tricikl, ali i druga slična vozila koja još nije isprobalo. Ako tricikl ima zvono ili sirenu, onda dete uči i o tome kako ono upozorava osobu koja mu se nađe na putu.

Vežbanjem vožnje na triciklu dete postaje svesnije svoje i tuđe bezbednosti. Uči se da usporava, skreće, upravlja i instinktivno se zaustavlja kada je to neophodno. Sa ovim znanjima, mališan će za tren oka savladati bicikl – kad za to dođe vreme.

Srećne uspomene na tri točka

Na kraju, pored svih benefita koje jednogodišnjak ili dvogodišnjak može da iskusi vozeći tricikl, ne treba zaboraviti ono najbolje – zabavu. Tricikli daju deci mnogo prilika da naprave srećne uspomene. U uzbudljivim vožnjama podjednako mogu da uživaju i dečaci i devojčice. Od trke po parku, preko istraživanja dvorišta do “transporta” igračaka i knjiga iz sobe u sobu – pustolovine na tri točka postaju dragocena sećanja na radosno detinjstvo.

Kako da pomognete mališanu da nauči da vozi tricikl?

Da biste pomogli svom detetu savlada tricikl, potrebno je da je ono već savladalo “vožnju” guralice. Najpre pronađite ravno i bezbedno mesto za vožnju. Ukoliko vaše dvorište nije pogodno za prve lekcije sticanja balansa, razmislite o najbližem parku. Ako ima široke staze i prostor za igru, onda je idealno za isprobavanje guralice (a kasnije i tricikla).

Pošto se dete smesti na guralicu, stanite nešto dalje ispred (ali ne više od 10 metara), tako da postoji dovoljna, a opet ne prevelika udaljenost koju dete treba da pređe. Usmerite ga da se najpre gura nogama prema vama i pritom gleda u vas, a ne u zemlju. Na ovaj način podstičete ga da ide pravolinijski.

Kada dete bez problema vozi guralicu, može da pređe na tricikl. Balansiranje neće biti problem, jer postoje tri točka. Prema tome, prvi i glavni zadatak ovde jeste da dete shvati da njegov tricikl može da se kreće samo pritiskom na pedale.

Pomozite mu da ovo razume tako što ćete polako gurati tricikl napred, dok držite jednom rukom volan, a drugom zadnji deo sedišta. Gurajte tricikl samo dok su noge deteta na pedalama. Tako će moći da razume veštinu pedaliranja i vožnje tricikla, pa ćete ga za kratko vreme naučiti kako da vozi sam i iskusi uzbudljive pustolovine.

Setite se, put kroz srećno detinjstvo mnogo je lepši i zabavniji kada se prođe na tri točka!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here