Početna Zabava Slobodno vreme Dečje igre na snegu i ledu (zimske igre)

Dečje igre na snegu i ledu (zimske igre)

2307
0
Grudva snega

Ove godine neobično vreme, snega nema pa nema. Nama malo starijima ovo vreme ide na ruku, ali klinci već postaju očajni. Bez obzira što ga još uvek nema, moramo biti spremni jer će sigurno pasti pre ili kasnije. A kada jednom napuni dvorišta, ulice i prazne prostore u gradu čistim belim prekrivačem, zabava može početi, mi stariji lopate u šake, a deca? E za decu imamo nekoliko interesantnih predloga za ovu zimu – igre na snegu.

Draga deco kada napravite Sneška Belića i umorite se od sankanja, grudvanja i drugih uobičajnih aktivnosti na snegu predlažemo vam veoma zanimljive igre.  Igre su uzete iz istoimene knjige Ervina Glonegera.

Izvrdavanje

Ova igra podseća na igru „Između dve vatre“. Nogama se u snegu utapka veliki krug. Jedna grupa dece uđe u krug, a druga se okupi oko njegovog ruba i pravi grudve od snega. Jedan po jedan igrač izvan kruga, gađa grudvama one koji su unutar njega.Pogođeni izlaze iz kruga i pridružuju se drugoj grupi. Onaj ko ostane poslednji u krugu, pobedjuje. Grupe potom zamene mesta i igra se nastavlja.

Gađanje mete

U snegu se nacrta ili se ugazi nekoliko koncentričnih krugova. Najmanji ima prečnik oko pola metra, a svi ostali po pola metra više od prethodnog. Na određenom odstojanju od ove povelike mete zauzme se stav za gađanje i svaki igrač baca po tri grudve u krug. Najveći broj bodova (kao u pikadu) donosi pogodak u najmanji krug.

Gađanje Sneška Belića

Napravi se Sneško Belić, a na glavu mu se stavi sasvim labavo jedan šeširić, umesto nosa uobičajena šargarepa, umesto ušiju dve grudve, a umesto ruku dva tanka štapića. Tada počinje gađanje Sneška. Treba pogoditi ruke, uši, nos i šeširić. Svaki pogodak donosi bodove.

Ko izbaci štap koji predstavlja ruku dobija jedan bod, za uvo dva boda, za nos tri boda i kao najvrednije za šeširić četiri boda. Bodove beleži jedan igrač koji ujedno namešta i oborene delove sneška. Igra ipak ne traje beskonačno, jer kada je jedan deo tela oboren 3 puta, više se ne vraća. Na kraju obavezno popravite Sneška.

Trka na klizaljkama sa balonima

Svi koji imaju klizaljke, pod uslovom da u blizini postoji teren za klizanje, imaju mogućnosti za raznovrsne zabave. Jedna od njih je i igra koju vam predlažemo.

Za ovu igru potrebni su šareni baloni i štapovi. Igrači na klizaljkama kreću sa startne linije prema cilju udaljenom oko 50 metara, ali, pri tom svaki igrač uz put gura jedan naduvani balon. Pobednik je onaj koji prvi provuče balon kroz cilj.

Veštičina metla

Za ovu igru potrebne su dve velike metle. Igrači su postavljeni jedan iza drugog. Igra se u parovima: Jedan igrač uhvati fršku metle, a drugi seda na metlu i pusti da ga drug vuče. Na znak za polazakobe ekipe, odnosno oba para, kreću prema cilju, gde treba da se okrenu i vrate na mesto polaska. Tamo metlu od njih preuzima sledeći par da bi ponovio istu radnju. Vreme se meri i pobednik je par koji za najkraće vreme stigne na mesto polaska.

Kuglanje zimi

Za ovu igru je potrebna glatka zaleđena površina i jednake konzerve prethodno napunjene vodom i naravno zaleđene. Konzerve se poređaju kao čunjevi a sa određenog rastojanja kotrlja se jedna takođe zaleđena konzerva koja mora biti posebno obeležena, ili druge boje i ona će služiti kao kugla.

Da bi se tačno izračunao broj osvojenih bodova treba obeležiti mesta na kojima stoje čunjevi. U bzir se uzimaju samo čunjevi koji su se prevrnuli ili su izbačeni iz pomenutog obeleženog kruga. Pobednik je onaj takmičar koji obori najviše čunjeva, tj. Sakupi najviše bodova.

Toliko za sada, nadamo se da smo vam ovim tekstom prizvali makar delić zimske čarolije i da sada sa još većim nestrpljenjem iščekujete sneg kako bi isprobali pomenute igre na snegu.

Prethodni članakSvet je i okrugao i kockast – Kristina Milovanović (7. razred)
Sledeći članakSvet je okrugao, a ne kockast – Anđa Stanojković (srednja škola)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here