Početna Škola Edukativne igre Dečje igre sa pevanjem: Kolariću, paniću; Ide maca oko tebe…

Dečje igre sa pevanjem: Kolariću, paniću; Ide maca oko tebe…

1866
0

Ovom prilikom predstavljamo vam 5 starih dečjih igara sa pevanjem. Većina stihova koji se koriste u ovim igrama vam je sigurno dobro poznata. Ove igre bile su nekada veoma popularne, a čak i danas se koriste u mnogim školama i vrtićima. One su pravo vaspitno i kulturno blago i treba ih na neki način otrgnuti od zaborava. Pored svog zabavnog karaktera one su i vrlo edukativne, razvijaju društvenost, timski duh, spretnost učesnika.

Kolariću, paniću

U pitanju je jedna stara ali mnogima dobro poznata igra. Ranije je bila veoma popularna među decom.

Ova igra se igra kao kolo. Deca se drže za ruke u otvorenom kolu. Igrač na začelju (poslednji) i igrač do njega podignu ruke, a svi ostali se provlače između njih. Kolovođa koji je na suprotnoj strani kola vodi  kolo prema „prolazu“. Sva deca igraju i pevaju i za kolovođom se provlače i idu ka mestu sa koga su krenuli. Kada svi prođu pretposlednje dete ostaje u nepravilnom položaju, tj. napravilo je „čvor“ oko sebe. Kolovođa zatim nastavlja da vodi kolo ka novom prolazu, sve dok se i ostala deca ne zapletu. Kada sva deca budu zaplerena, uz istu pesmu kreće i rasplitanje kola.

Pesma „Kolariću paniću“

Kolariću, paniću,
pletemo se samiću,
sami sebe zaplićemo,
sami sebe rasplićemo.

 

Ide maca oko tebe

Deca „miševi“ sede u krug, dok „maca“ ide okolo i saginje se pored više njih kao da hoće da im stavi maramicu na leđa. Ukoliko „miš“ primeti ostavljenu maramicu, trči za macom kako bi pre od nje opet stigao na svoje mesto. Ako ne stigne postaje „maca“.

Pesma „Ide maca oko tebe“

Ide maca oko tebe,
pozi da te ne ogrebe,
čuvej, mijo, rep,
nemoj biti slep,
ako budeš slep,
otpašće ti rep!

 

U šumici zeka

Deca među sobom izaberu jedno dete koje je „zeka“, a ostali formiraju kolo oko njega i pevaju zajedničku pesmu. „Zeka“ sedi, čuči ili skakuće u sredini kola.

Pesma „U šumici zeka“

U šumici zeka sedi, spi, sedi, spi,
jadan zeko, šta ti bi
da ne možeš skočiti?
Skoči sad, skoči sad!
Od lovačkih pasa čuvaj se, čuvaj se,
oni će te loviti, gospodaru nositi.
Skoči sad, skoči sad, skoči sad!

Ringe, ringe raja

Ova je jedna od najpopularnijih igara sa pevanjem. Deca naprave kolo koje se okreće u krug pevajući pesmu „Ringe, ringe, raja“. Kada se u pesmi začuju poslednja reč „čuč“ svi u krugu moraju da čučnu. Čučanj povlači decu, koja se u kolu drže za ruke, da popadaju po travi, što izaziva smeh.

Pesma „Ringe, ringe, raja“

Ringe, ringe, raja,
puna korpa jaja.
Došo’ čika Paja
pa pojeo jaja.
Jedno jaje muć,
a mi deca čuč!

Berem, berem grožđe

Deca formiraju kolo. Na sred kola stoju čuvar. Deca stoje ili se okreću u krug i pevaju, a pokretima podražavaju berbu grožđa. Oprezno posmatraju čuvara jer čim izgovore poslednje reči pesme, on će krenuti da ih juri. Dete koje čuvar uhvata, postaje novi čuvar.

Pesma „Berem, berem grožđe“

Berem, berem grožđe
dok čiča ne dođe,
a kad čiča dođe
presešće mi grožđe.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here