Početna Porodica Saveti Deset dečijih zapovesti – pogledajte svet očima deteta

Deset dečijih zapovesti – pogledajte svet očima deteta

3065
0

Ne tako davno i vi ste dragi moji roditelji bili deca, ali kao da ste zaboravili kako je to biti dete. Nemojte, dragi moji roditelji očekivati da uvek sve bude po vašem samo zato što ste stariji i zato što morate biti autoritet.

Kad pročitate sledeće redove, sigurni smo da ćete ubuduće imati mnogo više razumevanja za vaše slatke mališane.

  1. Moje ruke su male: ne očekujte savršenstvo kad raspremam krevet, crtam ili bacam loptu. Moje noge su kratke: usporite kako bih vas mogao stići.
  2. Moje oči ne vide svet kao vaše: pomozite mi da ga otkrijem i nemojte me sputavati.
  3. Znam da je to teško, ali nemojte me upoređivati s mojom braćom i sestrama ili s drugom decom.
  4. Moja osećanja su krhka. Molim vas, imajte razumevanja za moje potrebe. Ne zanovetajte po ceo dan. Ni vi verovatno ne volite kad vam se zamera zbog vaše radoznalosti.
  5. Potrebna mi je vaša podrška dok rastem. Nemojte mi prigovarati i kažnjavati me. Možete da prigovarate mojim postupcima, ali ne prigovarajte meni.
  6. Pružite mi slobodu da samostalno odlučujem. Dozvolite mi da pogrešim kako bih mogao da učim iz svojih grešaka. Jedino tako ću jednog dana biti sposoban da donosim pravilne odluke.
  7. Kućni poslovi neće pobeći. Ja neću još dugo biti mali – nađite vremena za igru sa mnom. Ja sam vaš poseban dar, pa tako sa mnom i postupajte.
  8. Nemojte se plašiti da odete bez mene na vikend. Potreban vam je odmor od mene, a i meni od vas. To je takođe sjajan način da mi pokažete koliko smo jedni drugima važni.
  9. Nemojte raditi stvari umesto mene. Tada osećam da način na koji ja to radim nije dovoljno dobar i da vas razočaravam.
  10. Zapamtite: Volim vas najviše! Vi ste moj svet i sve što uradite, odnosno ne uradite ostavlja trag u mom srcu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here