Početna Porodica Tatin i mamin kutak Deset dečjih zapovesti kojih bi roditelji trebalo da se pridržavaju

Deset dečjih zapovesti kojih bi roditelji trebalo da se pridržavaju

2862
0

Dragi roditelji, nemojte očekivati da sve uvek bude po vašem samo zato što ste stariji i zato što vam je važan vaš autoritet. Kada pročitate sledeće redove, dobro promislite, možda ćete ubuduće imati mnogo više razumevanja za vaše mališane.

Uloga roditelja sa sobom nosi velika iskušenja i zahteva ogromna odricanja i energiju, ali ne zaboravite da je upravo ta uloga najvažnija koju u životu možete dobiti. Treba uvek imati na umu, da deca rastu brže nego što ste toga svesni. Za samo treptaj oka, oni će već postati ljudi.

Zato poslušajte šta imaju da vam poruče.

Deset dečjih zapovesti

 1. Moje su ruke male: ne očekujte savršenstvo kad pospremam krevet, crtam ili bacam loptiu. Moje noge su kratke: morate usporiti kako bih vas mogao stići.
 2. Moje oči ne vide svet kao vaše: pomozite mi da ga otkrijem, nemojte me sputavati.
 3. Iako vam je to teško, nemojte me upoređivati s mojom braćom i sestrama ili s drugom decom.
 4. Moja osećanja su nežna. Molim vas, imajte razumevanja za moje potrebe. Ne pridikujte po celi dan. Verovatno ni vi ne volite kada se vama zamera zbog vaše radoznalosti.
 5. Neophodna mi je vaša podrška dok rastem. Nemojte mi prigovarati i kažnjavati me. Možete prigovarati mojim postupcima, ali ne prigovarajte meni.
 6. Dozvolite mi da samostalno odlučujem. Dozvolite da pogrešim kako bih mogao da učim iz sopstvenih grešaka. Jedino ću na taj način jednog dana biti sposoban da donosim pravilne odluke.
 7. Kućni poslovi neće pobeći. Neću još dugo biti mali – nadjite vremena, igrajte se sa mnom. Ja sam vaš poseban dar, tako sa mnom i postupajte.
 8. Nemojte se plašiti da odete bez mene na vikend. Vama je potreban odmor od mene, ali i meni od vas. To je sjajan način da mi pokažete koliko smo u stvari jedni drugima važni.
 9. Nemojte raditi stvari umesto mene. Tada osećam da način na koji ja to radim nije dovoljno dobar i da vas razočaravam.
 10. Na kraju zapamtite: Volim vas najviše! Vi ste moj čitav svet i sve što uradite, odnosno ne uradite ostavlja trag u mom srcu.

Deset dečjih zapovesti u stihu

 1. Kad je smešno ti se smej.
 2. Kad dozivaš reci hej.
 3. Kad je vruće ti se skini.
 4. Kad si gladan jako zini.
 5. Kad si srećan ti zviždući.
 6. Kad te zovu idi kući.
 7. Kada ne znaš ti nauči.
 8. Kad te boli ti jauči.
 9. Kad zadremaš idi leži.
 10. Kad je prpa a ti beži.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here