Početna Zdravlje Zdravlje dece Deset preporuka deci za dobro zdravlje

Deset preporuka deci za dobro zdravlje

3808
0
zdravlje dece
foto: pixabay.com

Bolest ne dolazi odjednom, kao iz vedrog neba, nego je to posledica dugog niza mnogih neznatnih grešaka protiv zdravlja, koje se nadovezuju jedna na drugu i rastu kao valjajuća grudva snega, dok se jednog dana ne svale na glavu grešnika. – Hipokrat

Zdravlje je našto najvažnije i najvrednije na svetu, toga su posebno svesni oni koji su ga izgubili. Odsustvo zdravlja u čoveku budi tugu i bezvoljnost, zato je najvažnije utemeljiti zdrave životne navike i što duže očuvati dobro zdravlje.

Posebno je važno a obraćamo se našoj najmlađoj populaciji da dok rastete budete zdravi, kako bi se vaš organizam pravilno razvio.

Zato smo vam draga deco pripremili deset preporuka koja vam mogu pomoći da svoje zdravlje očuvate ili ako je potrebno popravite.

Preporuke za dobro zdravlje

  1. Redovno posećujte lekara. Naučite da „merite“ svoje zdravlje da u pravom trenutku „oslušnite“ svoje telo i uočite „prave“ promene. Upoznajte svoje sposobnosti. Obaveznim ali redovnim pregledima, kod vašeg pedijatra, kontrolišite svoje zdravlje, čak i onda kada se odećate dobro. Neophodno je da redovno odlazite na kontrole kod svog stomatologa, bez obzira da li osećate zubobolju ili ne. Redovno kontrolišite svoju telesnu težinu kako bi ste bili sigurni da se pravilno razvijate.
  2. Bavite se sportom. Ne lenstvujte, obavezno se bavite nekim sportom. Budite kritični prema sebi i sami zaključite koje su vaše „slabe“ tačke. Prave vežbe uvek mogu pomoći. U slobodnim aktivnostima tokom dana uživajte „punim“ srcem.
  3. Pravilno se i zdravo hranite. Vodite računa šta i koliko jedete. Ishrana mora da bude redovna, zdrava, raznovrsna i bogata svežim namirnicama. Nikada se nemojte prejesti.
  4. Uvek dovoljno spavajte. San je izuzetno važan za razvoj deteta pa se uvek dobro naspavajte. San će vam omogućiti da uvek budete odmorni i puni energije.
  5. Živite u skladu s prirodom. Iskoristite svoje slobodno vreme za igru u prirodi. Ne izbegavajte šetnju pored reke ili jezera.
  6. Čuvajte se loših navika. Ne dozvolite sebi da steknete neku lošu naviku. Čuvajte se iskušenja. Pušenje alkohol i droga su smrtni neprijatelji.
  7. Ne preterujte sa lekovima. Čuvajte se zamki koje kriju lekovi. Lekove koristite samo po preporuci lekara, kada je to neophodno. Lekovi mogu da budu i opasni, ali samo kad se zloupotrebe.
  8. Potrudite se da stvorite svoj mir. Započnite svaki novi dan harmonično, uredno, sa puno ljubavi i osmeha, srećni i zadovoljni i dobrih zdravih navika.
  9. Steknite što više znanja kako bi se zaštitili od raznih opasnosti. Da li ste naučili koje sve opasnosti vrebaju u kući, na ulici, u školi i kako da ih izbegnete? Zaštitite se znanjem. Naučite kako se treba ponašati, kako treba rukovati aparatima ili hemijskim supstancama i kako izbeći nesrećne događaje. Sve se može kada se hoće i kada se zna. Ono što ne znate naučićete.
  10. Izađite iz virtualnog sveta. Kao što postoje opasnosti u realnom svetu, postoje i u virtualnom. Nemojte biti opsednuti igricama i društvenim mrežama, jer one sa sobom nose nebrojano mnogo opasnosti, koje čak ne možete ni naslutiti. Ne dajte da vas virtualni svet prikove za stolicu ili krevet, nasuprot tome izađite van, trčite, igrajte se i budite aktivni.

Naučite da čuvate zdravlje koje vam je priroda podarila.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here