Početna Porodica Saveti Dete na studijama u Beogradu – da li kupiti ili iznajmiti stan?

Dete na studijama u Beogradu – da li kupiti ili iznajmiti stan?

493
0

Kada završi srednju školu, vaše dete očekuje nova faza u životu i sazrevanju, a to je upis na fakultet. U tom prelaznom periodu, tinejdžeri uglavnom znaju šta žele da upišu i spremni su na život bez roditelja. Navršeni srednjoškolci se često opredeljuju za upis fakulteta u Beogradu, jer je izbor smerova veliki. Prijemni ispiti znaju da potraju, a pored toga su tu svakako obaveze oko prijave i kasnije upisa, što se može razvući i u više od nedelju dana. Za taj kraći period, mesto stanovanja se mora rešiti i najbolje je da, ukoliko još niste sigurni da li ćete kupovati ili iznajmljivati stan, odsednete kod nekog prijatelja ili rođaka na par dana. Kada izađe konačna rang-lista na fakultetu, i postanete sigurni da je vaše dete upisalo željeni fakultet, preostaje da odradite vašu roditeljsku obavezu u vidu pronalaska mesta za studentski život. Naravno, uvek se postavlja pitanje – Da li kupiti ili iznajmiti stan? 

Život u Beogradu

Beograd je najnaseljeniji grad Srbije i kao takvog ga karakteriše velika gužva i urbanizacija. Veliki broj ljudi se danas seli u prestonicu, a u tu grupu pretežno ubrajamo mlađu populaciju. Najčešće je to zbog daljeg obrazovanja ili zaposlenja, ali neretko je i slučaj da se krene u potragu za nekim novim životom. Beograd pruža veće šanse za pronalaženje posla, napredovanje i obrazovanje.

Ukoliko živite u provinciji, korak po korak uvodite i navikavajte tinejdžera na samostalan život. On mora biti spreman na život i funkcionisanje u tako velikom gradu, kako bi uopšte uspeo da završava aktivnosti na fakultetu. Beograd kao glavni grad iziskuje velike troškove pa vam najbrže može isprazniti džep, što svakako treba imati na umu. 

Stanovi – kupiti ili iznajmiti?

Stavka koja je verovatno najbitnija je pronalazak odgovarajućeg smeštaja. Puno navršenih srednjoškolaca se odlučuje za studiranje u Beogradu tako da treba biti brz i efikasan. Neretko se desi da deca, kako bi nastavila svoje prijateljstvo, već imaju dogovor o zajedničkom životu. U tom slučaju, iznajmljivanje stana je najbolja varijanta. Zavisno od lokacije na kojoj iznamljujete stan, cene stanova u Beogradu variraju.

Sa druge strane, ukoliko vaše dete želi život bez cimera i kupovina i iznajmljivanje stana bi bili efikasni. Samo treba znati sa čim se raspolaže.  Prodaja stanova u Beogradu je razvijenija i češća nego u drugim gradovima, što nije čudno za tako veliki grad. Postoji puno pansiona, apartmana ili zgrada koje mogu ponuditi odlične stanove, ali pre svega treba poći od toga da je stan kvalitetan i da zadovoljava vaše kriterijume te da je kupovina “pametna”. Novac kojim raspolažete treba utrošiti na najbolji način. Ne treba srljati, niti juriti atraktivne stanove sa neverovatnim pogledom. Stan treba kupovati promišljeno, sa jasnim planom i svim potrebnim informacijama, jer je to nekretnina koja se ne kupuje baš svakog dana.

Kuće, jedna od mogućnosti stanovanja

Pored stanova, kuće su još jedna od mogućnosti za boravak i život u Beogradu. Jedina mana kod kućnog smeštaja je pronaći odgovarajuću lokaciju, koja je relativno blizu fakulteta. Baš zbog toga se većina i odlučuje za kupovinu ili najam stana. Ukoliko se otvori opcija kupovina ili iznajmljivlanja kuće, svakako je treba iskoristiti, posebno ako ste iz provincije, jer je za početak brucošu bolje da živi u nešto mirnijem okruženju gde nema velikih gužvi. Postepeno navikavanje na život u urbanom gradu je najbolji način za adaptaciju.

Najam kuće za studenta ili celo društvo je isplativa varijanta, ali svakako na umu treba imati i mesečne troškove koji u Beogradu znaju da dostignu i visinu prosečne plate. Troškovi su neizostavni deo života pa ih uvek trba imati u vidu. 

Budite podrška – brucošima će to posebno značiti

Kada se odgovori na sva pitanja i dođe do samog useljenja, stvari se ne završavaju, već tek počinju. Budući student ulazi u novi period u kom će zasigurno naići na razne probleme u kojima mora osetiti vašu podršku. Osamnaestogodišnjaku zasigurno nije svejedno kada napušta svoje mesto u kome je odrastao i stekao prijatelje. Mora osetiti podršku i motivaciju. Upisom na fakultet i odlaskom u nove avanture, vaša deca, bio to sin, ili ćerka, se penju na novi stepenik u životima i ulaze u samostalan život.  Budite podrška, posećujte ih s vremena na vreme i postepeno navikavajte vašeg studenta na život. U tom periodu, zrelost će postati jača, a dete će postati čovek, spreman da živi i radi. 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here